Stay ups

I samarbete med Medi.

Dags att släppa fördomarna om hur en kompressionsstrumpa kan se ut och kännas! Nej, kompression behöver inte vara stumt, hårt och trist. Som de här braiga strumporna, de gör sitt jobb trots att de är tunnare, det vill säga avlastar benen från lymfvätskan. Du slipper trötta och tunga ben efter en dag med de här på.
Jag är nästan lite kär i Medis stora sortiment. Det finns så mycket att välja emellan – 14 olika storlekar, olika färger och så klart olika tjocklek på kompressionen. För Medi har också sådana här tunna lårstrumpor som också ger kompression. Det finns många tillfällen när man vill ha lårstrumpor, eller stayups som de också kallas. Dels när det är varmt ute. Svalkar skönt under en kjol. Lår strumpor är också toppen när man flyger, så man slipper krångla med strumpbyxor när man behöver gå in på den trånga flygtoaletten. Eller så vill man stå så här i fönstret på Hotell Örnsköld. Det legendariska hotellet där det bland annat sägs att Ingmar Bergman spelat in scener.

Jag har på mig lårstrumpan Mediven elegance i färgen svart och du vet väl att du får 20 procent rabatt om du skriver in koden KARIN i kampanjrutan när du ska betala. KLICKA HÄR så kan du läsa mer om strumpan.

Vi tar det igen. Hur väljer man rätt storlek?
För att en kompressionsstrumpa ska ge så bra effekt som möjligt måste storleken du väljer passa perfekt till dina ben. Undvik därför stöd- och kompressionsstrumpor där din skostorlek bestämmer vilken storlek du ska välja. Dina fötter har nämligen ingenting med dina bens form att göra. Om du istället väljer kompressionsstrumpor vars storlek utgår från dina bens omfångsmått så vet du att kompressionen kommer att vara perfekt anpassad för just dina ben. Det viktigaste måttet är omfångsmåttet runt vristen, eftersom det är där cirkulationen behöver mest hjälp.

3 reaktioner på ”Stay ups”

 1. Tyvärr kan också exklusiva, dyra strumpor kan fastna eller haka upp sig i något.
  Det italienska italienska märket Segreta har strumpor/strumpbyxor/stayups i flera olika storlekar och kompressioner, betydligt billigare än de du rekommenderar. De säljs både på nätet och i butik – jag rekommenderar att man provar innan man köper första gången!
  (Skulle man ha turen att befinna sig i Italien bör man investera i flera par; jag köpte faktiskt tio par och de räckte nästa lika många år)

  1. Vad fint att du är nöjd med dina strumpor från Segreta. Men segreta är stödstrumpor, inte kompression. Det är skillnad. Segreta har bara fyra storlekar att välja mellan. Till skillnad från Medis sortiment på 14. Och så klart kan dyra strumpor gå sönder eller haka upp sig i något. Men min strumpbyxor från Medi har inte gått sönder än och jag har använt dem regelbundet i fyra månader nu. Så långe har inga stödstrumpor hållit för mig. Men så är livslängden är längre på kompressionstrumpor än stöd. Här får du info om skillnaden på stöd och kompression: Skillnaden mellan stödstrumpor och medicinska kompressionsstrumpor.
   Stödstrumpor har ett lågt odefinierbart tryck som ofta mäts i denier. Denna måttenhet har ingenting med kompression att göra utan beskriver endast tjockleken på garnet som strumporna tillverkats av. Stödstrumpor har samma låga tryck i hela strumpan och storleken utgår ofta från din skostorlek, trots att storleken på dina fötter inte har något att göra med omfånget på dina ben. När det gäller stödstrumpor så vet du helt enkelt inte om de gör någon nytta.
   Medicinska kompressionsstrumpor har ett väldefinierat tryck enligt gällande europeisk standard. Kompressionen är som högst vid vristen och avtar sedan enligt en bestämd kurva ju längre upp på benet strumpan når. Storleken på medicinska kompressionsstrumpor utgår alltid från benens omfång så att du kan vara säker på att den utlovade kompressionen verkligen anpassats efter just dina ben. Passar du inte in på någon av de 14 olika storlekarna så kan man oftast måttillverka medicinska kompressionsstrumpor exakt efter dina egna mått.

 2. Anette Lifvrand

  Segreta har stay ups med olika kompression, där det är starkast nere vid vristen och gradvis minskar till högst upp på låret. Jag har sådana och de är jättesköna, men jag provar gärna fler sorter.
  Tack för all info som du delger oss!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *