VOFF på er skeptikerrörelsen VOF

Ni måste se den här filmen som jag länkar till. De flesta som läser den här bloggen vet att jag vurmar för hälsa. Att må bra och att tro på att våra kroppar har en förmåga att läka sig självt, om den får hjälp. För kroppen vill läka. Jag är så fullständigt säker på detta.

Jag har varit intresserad av hälsa så länge jag kan minnas. Att försöka förstå min egen kropp, varför den reagerar och gör på olika sätt.
Men framförallt lyssna på när den mår bra.
Hur mår jag när kroppen mår bra? Det är viktigt att veta, för kroppen minns det läget och vill tillbaka dit.

Jag säger det gång efter annan DU är expert på dig. Ge inte bort den makten. Du vet vad som känns bra för dig om du vågar lyssna på vad din kropp försöker säga dig.

Jag tror nämligen också att det inte finns ett enda svar på hur man läker en kropp, eftersom jag tror att man måste se det utifrån varje individ. Utifrån de förutsättningar vi har var och en. Alltså skräddarsydd vård anpassad efter varje individ.

Sånt som gör mig rädd, och ännu mer rädd efter att ha genomgått alla dessa helvetiska cancerbehandlingar. Det är när man träffar en skolmedicinskt utbildad läkare för första gången och man tror att nu ska jag bli lyssnad på. Och få den hjälp just jag behöver. Istället skickas hem med recept på två läkemedel som skulle ta bort i mitt fall en hjärtsvikt. Hjärtsvikten som var en biverkning av den tuffa cancerbehandlingen jag genomgått.

När jag läste i FASS om medicinernas biverkningar hittade jag bland annat njursvikt, sämre hjärta osv. Jag var ju redan hos hjärtläkaren på grund av en biverkning, klart jag inte ville ha en eller flera till.
När jag frågar hjärtläkaren om biverkningarna och om det fanns några alternativ behandlingar, något som kanske var biverkningsfritt så säger han: ”Nu tar du de här medicinerna PUNKT SLUT.”
Ja, exakt så sa han.

Där satt jag framför honom. Jag hade redan genomgått tuffa behandlingar. Min kropp var slut. Jag var slut. Jag satt där med min oro för att få fler biverkningar och han hade varken tid eller lust att lyssna, eller ens förstå min oro. Jag en fd cancerpatient, som förvandlats till en hjärtpatient och jag hade inte ens fyllt 50.

Jag tog inte tabletterna istället kontaktade jag några av dem jag litar på som bland annat uppmanade mig att ta kosttillskottet Q10. På tre månader läkte min hjärtsvikt, som hade varit nere på 30 procent till det normala. Några år senare läser jag om undersökningen gjord på just kosttillskottet Q10 som visade hur verkningsfullt och framförallt biverkningsfritt det var för oss med hjärtsvikt.

Det gjorde mig till en skeptiker till skolmedicinen. Och att vara skeptisk till skolmedicinen är ingen lätt plats att vara på. Att vara en människa som strider för det alternativa är för många tufft. Du möts nästan av hat. Ett gediget motstånd. Lite som att du är korkad. Att du i samma andetag som du säger att du läkt dig själv med alternativ medicin. Ja, då tror du på tomtar och troll.

Men det gjordes en undersökning där man frågade svensken om de skulle önska att deras läkare hade utbildning också i integrativ behandling?
Fler kvinnor (76%) än män (58%) skulle uppskatta om läkaren också hade utbildning i intergrativ behandling. Även i åldersgruppen 50-64 år (74%) är det fler än genomsnittet som skulle uppskatta det, medan det istället i den yngsta åldersgruppen (18-29 år) är den längre andel (58 %)

Siffrorna säger en del. Dels att kvinnor skulle önska att den möjligheten fanns och då kommer vi så klart tillbaka till en viktig faktor. Vården kanske inte är så jämställd som vi hoppas på. Vi kvinnor kanske inte känner oss lyssnade på. Våra besvär kanske faktiskt inte tas på samma stora allvar som när en man kommer med sina problem. Men varför lyssnar man inte på att mer än hälften av svensken vill ha möjlighet till integrativ vård. Varför motarbetas det så hårt i Sverige?

I Sverige bildades en skeptikerrörelse VOF – Föreningen Vetenskap och folkbildning 1982 (av män). När de bildades dog förmodligen de möjligheter att förena alternativmedicin med skolmedicin. Och ändå har Sverige en lång tradition av kunskap och användande av örter och medicinalväxter. De som startade denna grupp var personer som många såg upp till. Män som hade en plattform i Sverige, högt uppsatta inom militären, kulturen bland annat. De var strateger tyvärr kan jag inte annat än att känna av likheten med bland annat ett främlingsfientligt parti i Sverige. Deras strategier är typ samma. Sättet att föra ut budskap känns liksom igen. Och hur man strategiskt motarbeta alla former av oliktänkande. De myntade uttryck som på många sätt skulle förlöjliga de som arbetade med alternativmedicin.
Kvacksalveri, Fake news, humbug, foliehatt,myter, faktaresistens, pseudovetenskap var ord som återkom när de skrev insändare, pratade med media. De använde och använder ett militärt angreppsätt, dvs strategier för att förgöra en gemensam fiende. Det vill säga oss som tänker annorlunda, vill annorlunda.

Skeptikerrörelsen VOF informerade sina medlemmar med bland annat detta:

Vad kan vi göra?
* Det är inte vetenskapens uppgift att fylla eventuella religiösa och andra behov som behov av säkerhet och enkla världsbilder.
* Om det är sant att vad vi kommer att tro på räcker det inte att attackera bara den åsikt man s a s är ute efter, det är hela världsbilden som måste stå i fokus.
* Träning i kritiskt tänkande: Varför skall jag tro på det som påstås?

När jag läser dessa rader blir jag snarare orolig. Men det här kollektiva motståndet som finns mot intergrativ vård hittar du just här. I den skeptikerrörelsen som växte fram 1982 och som gör allt för att försvåra för oss som vill läkas alternativt, eller åtminstone komplementärt. Det vill säga ha möjlighet att använda oss av både och. Det som man i resten av världen förstått hur viktigt det är.
För återigen. Vad är vetenskap? Vad är forskning? Vem är beställaren? Vem har råd att göra undersökningen? Vilka frågor ställs? På vem gör man undersökningen? Det finns så mycket att ifrågasätta vad gäller ordet vetenskapligt bevisat. Jag är inte emot forskningen. Men eftersom jag i grunden är journalist vet jag en sak, svaret du får kan ofta bero på frågan. Eller kanske frånvaron av vissa frågor…
Se filmen. Och jag sett fram emot del 2.

5 reaktioner på ”VOFF på er skeptikerrörelsen VOF”

  1. Tack för ditt utmärkta inlägg! Som biolog är den vetenskapliga grunden viktig för mig. Men som mamma till ett mycket sjukt barn blir jag förtvivlad över hur snäv den synen är när man tittar på medicin. Det verkar inte finnas någon dialog alls med beställaren (vi). Och som pedagog har jag retat mig på den härskarteknik du beskriver där annan medicin än skolmedicinen förlöjligas och hånas, även i läromedel. Det är dags att dessa små farbröder med alldeles för mycket makt och sin lilla lilla förmåga att se utanför sin lilla box att avsättas från vad de pysslar med. De kan mysa ihop utan att vi ska tvingas drabbas.
    Kram Katarina

  2. Väldigt intressant. Men – och nu frångår jag huvudtemat, jag vet, men jag kommer inte ifrån en reflektion över själva filmproduktionen. Tänk så mycket bättre filmen blivit om man haft någon mer kompetent person att lägga bakgrundsmusiken. Det betyder så mycket för presentationen att förpackningen är proffsig. Ett amatörmässigt val av produktionsmusik kan påverka hur vi tar in budskapet. Hoppas på ett rejält lyft inför del två även om jag förstår att det också handlar om budget.

  3. Kan inte alls hålla med dig Mia. Är själv insatt i filmproduktion och musik och ser denna dokumentär som en fantastisk information och inspirationskälla för fortsatt kamp för ett sundare liv. Visst går det inte att jämföra med produktioner i flermiljonsklassen, men den håller mycket hög kvalitet.

    I stort ett mycket bra initiativ och välbehövlig och viktig information. Ser fram emot nästa två avsnitt.

    Bra jobbat!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *