grönt är bäst

Vilken viktig bok Kinastudien är. Visserligen en tegelsten och jag har inte hunnit särskilt långt. Den här boken har sålt i över en miljon exemplar. Tänk om jag en dag får möjlighet att skriva en sån framgångsrik bok som också kan hjälpa människor. Boken är skriven av en professor i näringslära och biokemi. Jag älskar, älskar när läkare vågar se helheten av en människa och att svaret på problemet kanske inte är att skriva ut vita små piller. Bota symptom, utan gå djupare.
Och tänk om man kunde blanda in kosten i vår sjukvård. Hur viktig den faktiskt är. När öppnar det första vegetariska sjukhuset? För tänk om det är som Hipocrates sa. Han som hela skolmedicinen bygger sin vetenskap på ”Mat är medicin och medicin är mat.”

quote-ann-wigmore

När jag blev sjuk i cancer började jag tänka mer och mer på vad jag stoppade i mig. Maten och hur jag tränade var liksom det enda jag kunde kontrollera när jag var under alla cancerbehandlingar. Jag ville verkligen hjälpa kroppen att orka och stå ut genom alla behandlingar. Och faktum var att jag mådde bättre av mer grönt och av yogan. Visst ”slarvar” jag ibland. Men jag mår alltid som bäst när jag tänker på vad jag äter och hur jag äter. Och när jag gör min yogaträning,

_V1A6361corp

Sedan jag varit i händerna på sjukvården så känner jag mig luttrad. Jag har stor respekt för många läkare. Och jag är tacksam att jag träffat så många bra och empatiska. Men att vara frågvis och kräva sin rätt är också jobbigt. Ofta ofta känner jag mig jobbig. Liksom bråkig.

Men samtidigt har jag också stött på så många konstiga läkare och ibland, eller ganska ofta undrar jag över jämlikheten i vården. Jag hörde om en kvinna som åkte in akut för många år sedan. Hon mådde inte bra. Hon kände sig låg, trött och snurrig. Läkaren pratade med henne och ställde henne en massa frågor. Bland annat hur hon hade det med sin partner? Vad har det med saken att göra? Det är som att när kvinnor mår dåligt går allt att härleda till psyket. Och då är det som att problemen kvinnan kommer med inte är riktiga.
Och mår man dåligt. Har man ont. Susningar i huvudet. Är man ofta trött, sover dåligt. etc. Det behöver verkligen inte handla om att ens relation är dålig. Tänk om det är tvärtom? Tänk om det är så att relationen blir dålig på grund av det man känner och hur man mår? Man kanske inte ens har en partner och spelar det någon roll för anledningen man söker? Ta våra problem på allvar. Så tröttsamt att höra att det finns ett begrepp kärringsjukdomar och att svaret alltid är medicin som antidepressiv, hormonbehandlingar eller vad det nu skulle kunna vara. Och samtidigt så är det en indikation att man inte tar psyket heller på allvar.

Det visade sig senare att den här kvinnan hade hjärntumör. Ofta när jag kommer till läkaren känner jag mig som att jag är hypokondrisk, eller psykiskt instabil. Men låt säga att jag är både hypokondrisk och psykiskt instabil så borde väl rimligen mina kroppsliga besvär ändå tas på allvar?

Jag lovar att återkomma när jag läst hela boken, vilket jag tänker att jag ska göra i Grekland. Mina skrivarveckor i Aten. Ja, de börjar närma sig.
Jag har fått ett författarstipendie till Grekland. Två veckor som jag ska skriva, skriva skriva. Jag åker om en vecka. Men jag har redan börjat tjuvläsa i Kinastudien.
Där hittar jag att kvinnor som äter växtbaserad mat får lindrigare klimakteriebesvär. Och när jag tänker efter så i all skit jag varit med om hittills med biverkningar efter bröstcancern. Så har jag i alla fall sluppit besvär som vallningar, nattsvettningar, blödningar och liknande. Jag tror ju att yogan också hjälper kroppen med de besvären.

I boken Frisk och strålande hy på naturlig väg närmade jag mig maten allt mer. Den boken skrev jag under alla mina cancerbehandlingar och också under biverkningarna. Boken kom ut i januari 2014

Skärmavbild 2013-11-13 kl. 13.17.21

Men i21 dagar till ett lättare och friskare liv gick jag djupare in i maten och hur viktig den är för vårt välmående.

9789155261498_200_21-dagar-till-ett-lattare-och-friskare-liv

Visst kan du göra en 21 dagars detox, men det jag ville med den här boken var att det skulle vara en bok som var lätt att följa. Enkla recept som man kan blanda in och äta när som helst. Liksom clean eating. Oj, vad jag ska äta clean i Aten. Någon som har tips på yogaställe, helst ashtanga? Eller kanske restorative? Vegorestauranger? Rawfood? Nåt jag inte ska missa?

5 reaktioner på ”grönt är bäst”

  1. Jag försökte följa din detox på 21 dagar i somras, men på fjärde dagen var jag så yr och illamående att jag var tvungen att sluta. Innan försöket drack jag en kopp kaffe om dagen och jag tror inte att det var kaffeabstinens som var problemet. Jag har en aning lågt blodtryck, kan det ha varit det? Jag åt efter dina rekommendationer men var vansinnigt hungrig, kan det ha varit det? Jag skulle vilja göra ett nytt försök men vet inte om jag vågar.

  2. Jag fjärrlånade Kinastudien åt mej idag! Fastnade direkt i måste-bara-få-läsa-den-känslan, så tack för tips ❤️

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *