jag mallar mig

Det här lovar gott  för nu börjar Hästens år. 
Tycker faktiskt att mitt år börjat väldigt bra. Och vet ni, jag tycker bannemig att jag är värd det. Jag är värd varenda liten millimeter av framgång både den yttre och den inre. Jag förtjänar trygghet, lugn och ro och stora tuggor av livet. Så det så.
Här tänker jag inte låtsas som att jag inte är superglad. För jag är glad, men jag är värd det. Må låta självgott, men det här är min början på att börja suga åt mig, ta åt mig. Malla mig.
Jag har kämpat hårt.

Jag är verkligen inte framme och nån gång i mars ska jag äntligen få göra ett ultraljud av mitt bröst, men också mitt ”ickebröst”. Mer än ett år efter det senaste ultraljudet.
Ja, jag känner av nedskärningar i sjukvården.
Läste om min cancerform, inflammatorisk cancer i en av tidningarna som fanns på Ks i veckan. Det är en extremt aggressiv cancerform, med hög återfallsrisk. Ibland har jag nuddat vid det. Mest försöker jag skjuta det ifrån mig. Men tänk, jag med min cancerform har alltså INTE fått en grundlig koll efter december 2012. Är inte det märkligt? Särskilt när vi vet att om den slår till igen, så gör den det ofta hårt och jävligt.
Men nu, efter mina påtryckningar så har jag fått till en undersökning. Ja, det lönar sig att tjata. Jag har krävt ultraljud, fast min onkolog säger att de vill göra mammografi också. Jag vill aldrig mer göra mammografi. Det är kanske dumt tycker ni. Men jag kände instinktivt att mammografi inte är bra för mig.
Dels fick jag ju rätt. Jag har täta bröst. Ingen hade skrivit om täta bröst innan jag skrev om det här på bloggen. Inte ens de föreningar som riktar sig till bröstcancerdrabbade. Det tycker jag är konstigt. Det är nämligen väldigt bra för en kvinna att veta om hennes bröst är täta eller inte. Gå ut med en uppmaning till kvinnor att ta reda på det och då helst innan den obligatoriska mammografin…
Täta bröst är svårundersökta med mammografi. Men mammografi är en billigare form att undersöka, eftersom det inte behöver närvara en läkare. Ultraljud, som är en säkrare form för täta bröst OCH för den cancerform jag hade, är såklart dyrare att göra. Mer tidksrävande och kräver dessutom att den görs av läkare. Men jag kan säga, att fastän jag var diagnostiserad, alltså att jag hade inflammatorisk cancer, så syntes det INTE på mammografin, men däremot på ultraljudet.
Jag tycker landstinget har en skyldighet att informera oss kvinnor om att det finns andra alternativ än mammografi och att faktiskt mammografin inte är tillförlitlig.
Den kanske till och med skapar mer skada. Fattar inte heller varför vi fortsätter att ha mammografi? Jag har instinktivt känt att mammografi är fel.
Min egna känsla. Men fan, vad jag fick kämpa för att slippa. Varför ska man alltid behöva kämpa för det man tror på?
Jag ger er en favorit i repris:

Så här säger Dr Christine Horner (se länken) om Mammografi:
– är felaktiga 80 procent av tiden (ger ett falskt negativt eller falskt positivt svar)
– använder tryck, vilket kan skada bröstvävnad eller potentiellt sprida cancer
– är inte effektiva för upp till 50 procent av kvinnorna (kvinnor med täta bröst eller implantat)
– kan leda till överdiagnos och överbehandling av icke-invasiv cancer
– kan leda till oroväckande förebyggande åtgärder som ”double mastectomies”, där man tar bort båda brösten kirurgiskt

Här kan ni höra dr Christine Horners tankar

Frisk och strålande hy : på naturlig väg (inbunden)
Nu kan man köpa frisk och strålande hy och här på bokus  Den har seglat upp på Bokus topplista. Tjoho!!!
I morse låg det här härliga mejlet i min inbox: 

Hej Karin ! Vill bara titta in och tacka så jättemycket för den fantastiska boken Frisk och strålande hy! vilken underbar inspirationskälla du är ! Älskar boken ! Har tyvärr ingen av dina tidigare böcker, men ska nu beställa alla ! Ha det så gott ! Kram Åsa xxxxx högt upp i norr

Tack Åsa, jag hoppas du kommer att tycka om mina böcker och att de kan inspirera dig till att börja yoga.

8
8