fjärde februari

Fjärde februari kommer alltid vara en speciell dag för mig. För 22 år sedan föddes den finaste lilla flickan i världen. Jag kommer ihåg hur jag tänkte att hela världen måste ha stannat, det största hade ju precis hänt. Jag var så inkapslad, så i en bubbla, att jag faktiskt på allvar inte kunde förstå att världen kunde rulla på som vanligt, eftersom det största hade hänt därinne på ABC-kliniken, alternativa bb på södersjukhuset. Att föda barn, att den där lilla bebisen som man gått och burit på i nio månader plötsligt bestämmer sig för att komma ut oj, oj det är stort. Hela livet förändrades för mig. Det är det största som hänt mig.
Idag fyller hon 22 år.
Hurra.
Men fjärde februari är också följande:
Idag fyller bland annat facebook 10 år och idag är det också världscancerdagen.  morse såg jag det här inslaget på Nyhetsmorgon Se det här
Så är det. Det är helt absurt. Jag hade så dålig sjukpeng att jag inte kunde ta ut hel sjukpeng, utan tvingades jobba. Som tur är, kunde jag skriva en och annan krönika. Få in lite pengar samtidigt som jag låg hemma på soffan. Jag blev så ledsen när jag såg det här inslaget, eftersom det påminner mig om att vi drabbas så hårt när vi går igenom våra cancerbehandlingar. Och att just hur det känns i huvudet, hur man mår psykiskt efter hela behandlingen. När man på nåt sätt är färdigbehandlad är en så jobbig period också. Egentligen är det nästan först nu som jag rent emotionellt orkar gå ut som vanligt och träffa människor. Och det är 1,5 år efter att jag påbörjade behandlingen. Jag kommer ihåg hur trött jag var efter att jag träffat mer än en kompis, eller haft mer än ett möte på stan. En trötthet som jag aldrig känt förut. Nu är det inte riktigt likadant, men det är fortfarande sårbart och det tar tid att hämta sig efter en cancerbehandling, det måste försäkringskassan fatta.
Det är också för de här eftersvallningarna som vi som genomgått cancerbehandlingar också behöver rehabilitering. Vilket borde vara viktigt att ta upp en dag som denna, världscancerdagen.  Bara fyra av 100 cancerdrabbade får rehabilitering i Sverige. Förstå vad många som går omkring och mår dåligt.
Lyssna här: 4 av 100 får rehabilitering efter cancerbehandling i Sverige

Och så alldeles nyss läste jag det här upproret på DN Momsbefria mat som är bra för folkhälsan. Det är flera läkare, onkologer med flera som gått ihop sig och startat en egen grupp Läkare för framtiden.  Det är helt fantastiskt.