Varför får vi rynkor?

Spegel, spegel på väggen där, säg mig vem som vackrast i världen är? Du, du, du… Tänk om vi kunde sluta vara så kritiska mot åldrandet och istället kanske se rynkor värdefulla medaljer och unika årsringar som visat på att vi levt. Att det faktiskt är livet som visar sig i ansiktet.

Men vet du, det är faktiskt inte samma ansikte som möter dig i spegeln varje morgon. Hornlagret i överhuden, epidermis, avstöts ständigt på grund av friktion eller tvättning, och alla celler är utbytta efter cirka 27-28 dagar när man är ung.

Förloppet tar dock längre tid, det kan faktiskt ta upp till 60 dagar, när vi åldras. Den nya huden bildas underifrån i det tjocka lager som kallas läderhuden, dermis. I det lagret finns kollagen som är som repliknande fibrer som bildar hudens stödvävnad, och elastin, som är proteinfibrer som gör huden elastisk. Under läderhuden finns ett skyddande fettlager som fyller ut och ger ditt ansikte och kropp dess former. När vi åldras så bryts kollagenet och elastin ner och underhudsfettet minskar. Huden blir slappare och tunnas ut, vilket bland annat gör att blodkärl syns mer. Huden har svårt att behålla sin höga fukthalt och är inte längre lika fast och elastisk som tidigare. Det sägs att 20 procent av hur vi åldras är genetiskt, vilket betyder att vi alltså har 80 procent kvar som vi faktiskt själva kan påverka.

Så hur kan jag påverka?

Jag boostar huden med massa fukt, både inifrån och självklart utifrån med fina växtoljor och så klart C-vitamin. Många äter kollagenpulver i hopp om att det ska hjälpa huden, men kollagenproduktionen behöver C-vitamin och zink och koppar bland annat. Vitamin C har nämligen en viktig roll i att skapa kollagen och vid C-vitaminbrist så rubbas den här processen. Förmågan att skapa proteinet försämras när vi blir äldre. Men det finns faktiskt livsmedel som sägs förbättra kroppens produktion av kollagen. Vi som helst vill få i oss nyttigheter via maten.

Så vad ska du äta för att öka kollagenproduktionen?

Ät fisk och skaldjur, fast egentligen är det benen, ligament och skinnet på fisken som har det där extra kollagenet. Ostron innehåller bland annat zink och koppar som behövs för att skapa kollagen. Men ostron är också bra för sköldkörteln eftersom de innehåller jod, selen och B12.

Drick benbuljong, faktiskt min favorit. Numera finns det färdigkokt benbuljong i välsorterade hälsokostaffärer, så du slipper passa en benbuljong som ska stå och puttra i mer än 14 timmar på spisen.

Vitlök sägs förhindra nedbrytningen av kollagen i kroppen.

Tomat är en antioxidant, en bra källa till c-vitamin och som också innehåller lykopen.

Citrusfrukter av alla de slag eftersom många är proppfulla av just C-vitamin. Äggvita innehåller 18 aminosyror, där vissa är nödvändiga för kollagenproduktionen i kroppen.

Algen spirulina är också en bra källa till essentiella aminosyror, proteiner vitaminer, mineraler och klorofyll som är viktiga byggstenar för kollagen.

Proteinkällan bönor innehåller viktiga näringsämnen bland annat koppar som också krävs för produktion av kollagen.

Cashewnötter är rikt på zink och koppar som ökar kroppens förmåga att producera kollagen.

Bär, blåbär och lingon är bland annat bär som är en mycket bra källa till C-vitamin och så klart antioxidanter.

Så vad kan jag göra och vad ska jag tänka på om jag vill ha en fin hud?

Sola med måtta

Sluta röka

Rengör och återfukta huden. Jag säger det igen huden behöver fukt.

Skippa mineraloljor och parabener – gör din egen hudvård med råvaror från växtriket

Drick mycket (gärna filtrerat) vatten

Undvik alkohol

Undvik stress

Skippa sockret

Vistas i friska luften i dagsljus, varje dag

Gå regelbundet på toaletten

Se över dina matvanor. Ät anti-inflammatorisk mat och väv in de livsmedel som är till god hjälp vid kollagenproduktionen.

Sov åtta timmar per natt.

Rolig fakta

Visste du att en kvadratcentimeter hud består av:

  • 3 miljoner celler och känselkroppar
  • 10-20 hårstrån
  • 12-15 talgkörtlar
  • 90-120 svettkörtlar
  • 2-3 köldreceptorer
  • 18-20 värmereceptorer
  • 1 meter kapillärer
  • 4 meter nervtrådar
  • Källa: Gröna apoteket, Marie-Louise Eklöf

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *