Det här med solskydd

Jag har alltid undrat lite över solskydd i krämer. Varför det står att man inte ska använda solskyddsmedel på barn under ett år? Det måste ju betyda att det inte är bra för barn och om det inte är bra för barn, borde det ju inte vara bra för någon, eller?  För mig känns det jättekonstigt att smörja in kroppen med solskyddsmedel, som är fullt med en massa cancerogena ämnen. 

Sedan flera år tillbaka använder jag inte solskydd överhuvudtaget. Jag brukar sola försiktigt. 

Fast måste medge att jag slarvat en del på Teneriffa där jag är nu. Har varit på stränder där det inte finns några parasoll och det har varit svårt att skydda sig. Solen är stark här på Teneriffa.

Men vanligtvis brukar jag försöka bygga upp en solbränna succesivt. Första dagen kanske bara en kvart, tjugo minuter. Så håller jag på ett par dagar tills jag fått en liten grundton, då kan jag vara längre i solen. För det är nämligen så att själva brunbrännan fungerar som ett solskydd. Man ska aldrig sola så man blir röd.


Jag älskar värme, jag älskar att vara på stranden, och brukar också ligga i skuggan bara för att få vara där. För det är faktiskt så att man blir brun i skuggan under ett parasoll. Jag har testat och det fungerar.

Det är så svårt att veta hur man ska tänka med solen. Några menar att det är viktigt att vara i solen och få i sig D-vitamin, medans andra tycker att man måste ha solskyddsmedel när man sitter framför datorn.

Klart det kan bli förvirrande.

En del forskare säger att dagligt solande är bra för hälsan, att vi ska sitta en stund i solen för att just få i oss det nyttiga från solen. Medan Cancerfonden kontrar med att det kanske inte är så bra ide eftersom att hudcancern ökar.

Men jag undrar lite försiktigt om hudcancern kanske ökar på dem som använder solskyddsfaktor?


Men vi som är ljusa i huden ska kanske ta det  lugnt i solen. Sola försiktigt. Skydda oss. Skydda ögonen och öronen genom att ha hatt och solglasögon på näsan. Vi ska kanske snarare bygga upp en bränna, än att pressa fram den.

Men det är också intressant att titta på innehållet i solkrämerna och den skada som innehållet gör på våra korallrev världen över. Solkräm hotar slå ut korallrev och hotar att helt förstöra dem i framtiden, varnar forskare. Det är ämnet oxybenzone, vilket finns i mer än 3 500 solskyddsprodukter, som orsakar stora skador på reven. Oxybenzone förstör korallrevens DNA och stör hormonproduktionen, enligt en studie som publicerats i tidskriften Archives of Environmental Contamination and Toxicology. Effekten blir att korallerna sluter in sig och dör. Ämnet, som även finns i schampo, läppbalsam och mascara, sprider sig i vattnet när insmorda solbadare tar sig ett dopp men också via spillvatten. Uppskattningsvis mellan 6 000 och 14 000 ton solkräm släpps ut i områden med korallrev varje år.

Hallonfröolja blandat med mineralpulver = toppen

När jag var i Indien i nio veckor i början av 2020 använde jag inte solskydd en enda gång. Men å andra sidan visste jag att jag hade tid att bygga upp en bränna. Så jag började med att ”sola” under parasoll och möttes typ av solen när jag gick upp och ner till vattnet. Jag smörjde in ansiktet  med hallonfröolja  som jag blandat med mineralpulver och jag brände mig inte en enda gång. I mineralsmink hittar vi zink och järnoxider som skyddar mot UVA- och UVB-strålar. Hud som blossar, hud som blivit röd och varm av solen upplevs som svalare när man applicerar mineralpulver. HÄR köper jag mitt mineralpulver, hos Lena Losciale i Botany for all webbshoppen.

Så på med hatten. Sola försiktigt. Bygg upp brännan. Det är mitt tips för sommar och sol.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *