Morgonritual

Det skrivs mycket om hudrutiner, hur viktigt det är men jag vill nog helst slå ett slag för användandet av ordet ritual. Ibland behöver man byta ord för att ord kan sätta en prägel på något och faktiskt kanske ändra ens inställning. Ord är helt enkelt viktiga. Rutiner är absolut bra, men det finns ett bejakande och snällare tänk i ordet ritual tycker jag. 

Jag älskar min kvälls- och morgonritual helt enkelt. Det är min stund framför spegeln med mina växtoljor, eteriska oljor, växtsmör och så klart mina kärleksfulla händer. Här sköljer jag av ansiktet efter en dag på jobbet, eller så står jag här framför spegeln och förbereder mig för en ny dag. Hur min kvällsritual ser ut, har jag skrivit om här i bloggen, så här får du nu min morgonritual.

Stärka, stödja och bygga upp

På morgonen behöver du inte göra någon större rengöring, utan nu startar den skyddande fasen av din hudvård. Det handlar om att välja de växtprodukter som ska vårda och ge din hud skydd mot yttre faktorer som avgaser, sol, arbetsmiljö, kyla, vind, vatten, fingrar som pillar i ansiktet och allt som hör dagen till. Huden ska få maximalt skydd, inte aktiveras eller utmanas under dagen och helst inte någon annan tid heller. Glöm inte att du gjorde en bra rengöring kvällen innan. Nu på morgonen är det mer ”Stärka, stödja och bygga upp” som gäller och som också är de magiska orden som Lena Losciale, vår lärare på utbildningen till Ekologisk hudvårdsterapeut alltid sa. Det har faktiskt blivit mitt mantra. Jag tror att min 57-åriga hud behöver kärlek och hjälp att just stärkas, stödjas och byggas upp. Min hud behöver skyddas, inte tuktas eller skrubbas. Hudkärlek, ger glow tänker jag.

Bildtext: Här är jag och Lena utanför hennes stall. Med hennes hund Rey.

Men dagens hudvård, som till stor del innehåller bakteriedödande ämnen tillverkade petrokemiskt, gynnar inte den här skyddsmanteln som huden alltså har. Istället uppmanas vi att tvätta bort och faktiskt förstöra det här naturliga hudskyddet som egentligen borde få vara kvar för vår hälsas skull. Så frågan vi behöver ställa oss är: Behöver vi verkligen tvätta oss så mycket som vi gör? Måste vi duscha varje dag? För varje gång du duschar och tvättar din hud med olika starka preparat är din hud oskyddad i fyra och en halv timme. Så lång tid tar det för din hud att ”reparera” sig efter en rengöringsattack med produkter som tar bort det skyddande hudlagret.  

Själv använder jag, förutom att jag installerat en duschslang på toaletten, ett enkelt och bra sätt om man inte har plats för en bidé, ett antal tvättlappar som jag köpt från det stora varuhuset som funkar toppen att tvätta sig med. 

Lilla morgonrengöringen 

Om huden inte känns för fet och oljig på morgonen, finns det egentligen ingen anledning för en stor rengöring. Utan nu handlar det om att ta vara på och arbeta in det egna hudfettet, vilket blir som en egenproducerad hudolja.

Så här gör du:

• Fukta en rondell med lite vatten och hydrolat, torka av ansiktet och halsen.
• Tryck in lite hydrolat på huden.
• Blanda några droppar växtolja med en droppe vald eterisk olja och tryck eller klappa in den på fuktig hud.
• Låt oljan sjunka in. Vid behov, smörj in huden igen med olja eller ett växtsmör. 

Från boken Ren skönhet naturlig hudvård från växtriket

I min och Lena Losciales bok Ren skönhet, naturlig hudvård från växtriket hittar du tips på vilka växtoljor, vilket växtsmör, vilken eterisk olja och vilken hydrolat som passar just din hud. Men jag kan säga att hydrolaten som är ett blomster- eller örtvatten har egenskaper som är PH-reglerande, fuktgivande, öppnar huden så att oljor och vårdande ämnen lättare kan absorberas av huden, toniserar och stärker huden, sammandragande och lugnande. Ja, ni hör ju. Jag verkligen älskar att fukta upp min hud med en hydrolat och göra den redo för någon härlig växtolja som jag blandat med en droppe eterisk olja. Magi helt enkelt.

Mina favoriter är sedan länge gurkolja, som fungerar som ett serum, eterisk olja är alltid ros, hydrolaten Rockrose och olivsmör som jag blandar med mineralpulver.  Allt hittar ni här: Botany for all

Det lilla extra: Om du blandar in ett bra mineralpigment i en växtolja eller växtsmör får din hud det perfekta skyddet och fin lyster, det får bli nästa veckas ämne. Fortsättning följer…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *