ringar på vattnet

för ett tag sedan bestämde jag mig för att sluta ”arrangera” yogaresor med flyg. Du kan läsa blogginlägget nedan.

vad kan jag göra

Jag förstod inte att det skulle skapa en sån reaktion som det uppenbart gjort. Många har ifrågasatt mitt beslut, dels genom att försvara varför de själva fortsätter att göra yogaresor. Jag har också blivit kontaktad av en grupp som undrar hur jag tänker med ahimsa och att vi ska skriva en artikel om huruvida det är rätt eller fel av en Yogi att ta med sig elever på en flygresa till ett annat land. Nej, jag kommer inte att skriva den artikeln. Jag ser inte mig själv som en Yogi. Jag yogar, men jag lever inte som en Yogi. Jag försöker att leva efter yogans riktlinjer, men jag tabbar mig ofta. Jag gör massa fel. Men jag försöker låta hjärtat styra mina beslut. Att hjärtat skapar mina riktlinjer i livet. Att jag från hjärtat gör mina val. Jag vill känna mig stolt över mig själv och mina beslut. Återigen. Jag fick panik när jag räknade ut mitt klimatkonto. Så därför bestämde jag mig att min resa till Italien med goactive i oktober och resan till Indien i november som är fullbokad blir mina sista. Om du är yogalärare och vill fortsätta med yogaflygresor så är det upp till dig. Sök inte bekräftelse hos mig, som redan bestämt att de flygresor jag kan tänkas göra i framtiden kommer att vara semesterresor där jag reser med mig själv eller med min familj. Vad du gör är upp till dig. Lite på samma sätt som att man ska slippa förklara varför man inte äter kött för människor som äter kött. Jag ifrågasätter inte köttätare. Jag ifrågasätter inte dig som bestämt dig för att fortsätta resa med dina elever. Om det ger dig dåligt samvete, eller skuldkänslor så ta hand om de känslorna och ifrågasatt dig själv. varför känner du så. Varför blir du provocerad av mitt val. Ja, ni fattar. Så tänker jag.

Men jag kan lite glatt berätta att jag igår hade möte med en resebyrå som nu vill titta på resor dit man kan ta sig med buss, tåg eller båt. Så mitt beslut gav ringar på vattnet och det känner jag mig både stolt och glad över.

 

 

7 reaktioner på ”ringar på vattnet”

 1. Anne Lemmetty Åkerlöf

  Härligt att du låtit ditt hjärna (med hjärna) bestämma dina flygningar. För mig känns ditt val så rätt.

 2. Den ringen på vattnet- som visar att researrangörerna måste och är beredda att tänka om- gör mig sååå glad! Och hoppfull! Yes we can! Heja heja!!!

 3. Blir så glad att det finns människor som du som lever som dom lär. Önskar dig många välfyllda yogakurser med miljövänliga transportalternativ!!?

 4. Det är förstås härligt att komma bort men om vi ibland stannar upp kanske vi inser att det vi letade efter fanns precis här – hela tiden? Heja dig som vill göra skillnad!

 5. Vilket beundransvärt beslut! Fler sådana och vi kan ha en chans att minska co2 utsläppen och klara 2 gradersmålet. Såklart måste politiker och världssamfundet skärpa sig rejält, allt ansvar kan inte landa på individen. Men om inte enskilda individer går samman med andra, agerar och kräver ändring i vårt sätt att leva så tror jag inte att politikerna kommer att göra något.

  Så bra Karin! Hoppas dina klimatvänliga(re) yogaresor blir fullbokade!

 6. Vad bra!
  Tänk om fler tänkte som du!
  Heja att vi alla har ett gemensamt ansvar för miljön!
  ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *