Kärt barn har många namn…


”Snippa, fitta, vulva, vagina, slida, muff, sköte, murra, mus, mutta, buske, kissimurra, yoni, mussla …

Ja, vårt kön har många namn. Själv växte jag upp med en kroppsdel som antingen var onämnbar eller kallades för ett ickenamn som ”därnere”. Men hur pinsamt jag än kunde tycka det var med underlivet så kändes inte ”framstjärt”, som också var vanligt förekommande då, som ett alternativ till benämning. När min dotter föddes i början av år 1992 hade inte snipp-diskussionen riktigt kommit igång och jag och de av mina väninnor som också var mammor till döttrar försökte namnge vår kära kroppsdel. Vi pratade om vad man skulle kunna säga istället för fitta, som vi tyckte var mer ett ord en vuxen kvinna använder för sitt kön, och vi kunde inte enas om att muff var bättre än fiffi eller murra. Vi ville inte göra några misstag. Vi ville att våra döttrar skulle ha ett naturligt och gärna lite stolt förhållningssätt till sin snippa. Vi gav våra småflickor speglar så att de skulle kunna titta på sig själva och hoppades att de skulle fortsätta att se och utforska sitt kön i spegeln även när de blev äldre.”

Så skriver jag i min senaste bok Nya knip för bättre sexliv stoltare hållning och starkare kropp. Jag har förstått att några tycker att det var lite pinsamt, onödigt, dumt att låta första poddavsnittet heta just Tala med fittan. Och visst det är kanske en provokation om man tänker att fitta är ett skällsord. Men om man tänker på vad fitta faktiskt betyder = våt ängsmark. Ja, då känns det ju bara, ge mig tillbaka den betydelsen.

För alla unga tjejer som växt upp med snippa som gemensamt ord, har liksom på ett sätt sluppit det här motståndet som jag upplever att vi äldre kvinnor har när vi ska benämna vår kära kroppsdel därnere… Och jag är så sjukt tacksam för att snippgenerationen redan kommit över den tröskeln och tagit sig längre in i det som jag kallar för snipprevolutionen. Heja!

Tänker att det är så väldigt intressant att prata om det här med betydelse.

Om laddade ord. Vad kallar du ditt underliv?

Jag tänker att kärt barn har många namn att om jag är hos gynekologen säger jag nog underliv, snippa och/eller vagina. Liksom lite mer oladdade ord. Vill jag vara ofarlig och lite gullig säger jag snippa. Men för mig känns fitta starkt. Det kan vara svårt att säga det ibland, i vissa lägen. Men jag tycker det är en så kraft i ordet. Det känns så kvinnligt. Som en kraftkälla på en vuxen kvinna. Så är det för mig.

Vad kallar du ditt kön?

Kan vi prata lite om laddningen?

Varför är det laddat?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *