Ny podcast – Kvinnoliv

Nu kan ni äntligen lyssna på första avsnittet av min podcast-serie Kvinnoliv plus en kort introduktion. I avsnittet, som heter ”Tala med fittan”, pratar jag med logonomen EwaMaria Roos om den ibland outnyttjade kraften som finns i vår bäckenbotten. Hon pratar om hur rösten är en del av kroppen och om hur vi får en bottnad röst som håller.

Foto: Anneli Hildonen

Det handlar alltså inte om att få en mörkare röst, utan en röst som inte går sönder och spricker. Åh vad jag önskar att vi hade röstträning redan skolan, att vi redan i första klass fått lära oss hur man använder sin röst så man blir lyssnad på.

När jag var liten fick jag gå till talpedagogen för att jag skrek så. Min röst var så hes. Jag tog i från tårna för jag ville verkligen höras. Sen blev jag tyst och jätteblyg. Jag tror det kom i samband med att mina bröst började växa. När jag långt senare i livet började med yoga och utforskade andning och bäckenbotten förändrades rösten. Idag är jag glad över att jag, som egentligen är en blyg person, lärt mig att använda den där kraften. För jag har i obekväma situationer tagit till dockrösten och lagt huvudet på sned för att göra mig själv ofarlig. Idag kan jag prata inför en stor grupp människor utan att det hörs på rösten att jag är nervös, eller blyg. Att det är så fantastiskt att man faktiskt kan lära sig att använda rösten och inte behöva skrika för att bli hörd.

”Ååå tjejer, Ååå tjejer vi måste höja våra röster för att höras. Ååå tjejer, Ååå tjejer vi måste höja våra röster för att höras…”

Den här sången är min barndom. Den eldade på mig och fick mig att tro att det gick att förändra världen till en mer jämställd värld. Sången skrevs av Suzanne Osten och Margareta Garpe till pjäsen Jösses flickor, som spelades på Stadsteatern. Den fick mig faktiskt att stolpa upp på Grupp 8s kontor på Drottninggatan som tioåring och be om att få bli medlem.

Vi måste höja våra röster för att höras!

1 reaktion på ”Ny podcast – Kvinnoliv”

  1. Jag har lyssnat på din podd nu. Detta första avsnitt. Det var så bra. Men jag blev så berörd. Att hitta sin röst är också att vara beredd att synas. Så avsnittet berörde miig verkligen. Ser framemot att lyssna igen.
    Kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *