evidens, biverkningar och vem testar man på

om man tittar på cancervården. En av de första biverkningarna jag fick av alla cancerbehandlingar var hjärtsvikt. Vilket är en vanlig biverkning, att man får problem med hjärtat och många dör också av att hjärtat inte orkar mer. Mitt hjärta var nere på 30 procent. Att gå igenom en cancerbehandling tar enormt på kroppen. Men viktigt här är också hur olika det kan se ut. Jag skulle tydligen ta 17 herceptinbehandlingar men klarade bara elva, mitt hjärta orkade inte mer. I Finland tar man tydligen inte mer än sju hercetinbehandlingar just för att spara hjärtat.
Hur kan det vara så olika?

Jag träffade en hjärtläkare som skrev ut två starka läkemedel som kunde ge ett flertal biverkningar som sämre hjärta, njursvikt osv.
Jag bad läkaren om alternativ. Han sa efter en kvart. NU tar de här, punkt slut.

Jag gjorde inte som han sa. Jag tog Q10, gick i hypnosterapi med inriktning på att få igång pumpen, fick akupunktur och hivade kettlebells. PÅ tre månader hade jag läkt mitt hjärta. Ett par år senare kom studien att Q10 läker hjärtsvikt. Vi behöver alternativ. Vi behöver att man tittar på mediciner som är biverkningsfria. Men vi kanske ska titta på hur man tar fram de så kallade evidensen.

För vad betyder det här med vetenskapligt bevisat?
Viktigt att tänka på är så klart.
Vem och vilka har man gjort undersökningen på? Vi vet att många sk testgrupper var unga män på väg in i lumpen typ. Är det ett bra underlag för dosering osv.
Vem betalar för forskningen?
Jag tar ett exempel. P-piller. Många kvinnor hävdar att de mår dåligt av p-piller. En av anledningarna till att det inte finns ppiller för män är ju på grund av att de inte vill ha biverkningar som att gå upp i vikt, bli deprimerade och tappa sexlusten…
Men när vi kvinnor berättar om biverkningarna så får vi ofta höra att de går över.

I Danmark gjordes en undersökning på kvinnor och man såg att en stor procent blev deprimerade av p-piller. http://www.lakemedelsvarlden.se/LÄS HÄR/

Läkemedelsföretaget Bayer ger ut en skrift som typ säger att kvinnor inte ska vara så rädda för ppiller. Med sig har de gynekologen Helena Kopp Kallner, som också senare får sitta fullständigt oemotsagd i TV4 morgonsoffa och säga just det. Att tjejer inte ska vara så rädda för lite ppiller. Så nu på morgonen hittar jag hennes insändare hon gjorde för några år sedan där hon oroar sig för att youtube och influenser skriver om olika saker, som tex graviditetsapparna. Hon menar att de är sponsrade och det är oroväckande eftersom det inte finns evidens. LÄS HÄR Men hallå, vad är en gynekolog vars namn syns på läkemedelsföretags listor och som säger att ppiller typ är ofarligt. Och att tjejer som beskriver dessa biverkningar har fel. Men något håller på att hända.
DÄRFÖR SÄGER DAGENS KVINNOR NEJ TILL PPILLER

För vem vill ha biverkningar? Och vem vill att biverkningarna ska bli kroniska?

Varenda gång man pratar om att man vill ha komplementärvård och integrativmedicin som ett alternativ får man ständigt denna fråga om evidens. För mig räcker det med att läsa i FASS varje gång jag föreskrivs ett läkemedel och väga för- och nackdelar. I länken här nedan tycker jag man sammanfattar det ganska bra: LÄS HÄR OM VARFÖR DET BEHÖVS MER INTEGRATIV VÅRD I SVERIGE

Jag skrev igår om att det finns forskning på att Vidarkliniken är fantastiska på rehab. Hittade nu forskaren Torkel Falkenberg INTEGRATIV VÅRD HALVERADE BEHOV AV SMÄRTLÄKEMEDEL

Jag är inte emot läkemedel. Jag råder ingen att slutat ta sin medicin. Men jag tänker att man alltid ska ta reda på och bli informerad om biverkningarna. För även om medicinen, vaccinet osv har blivit testat och det finns evidens, så har det inte blivit testat på mig. Man kanske har testat på rökare, köttätare, vegetarianer, yngre eller äldre människor, fertila, ickefertila. Vilka mediciner åt forskningsgruppen utöver testet. Hade de tagit bort blindtarmen osv Tänker att såna saker är oerhört viktiga. Först då när man räknat in alla de parametrarna kan man säga att det finns evidens. För biverkningslistan på varje läkemedel är ju för att slippa ta ansvar för just det, nämligen biverkningarna. FASS är typ frikortet för gammelforskningen 😉

1 reaktion på ”evidens, biverkningar och vem testar man på”

  1. Monica Arnoldsson

    Skulle du ta Q10 i förebyggande syfte om du måste gå på cellgifter (resten av livet)?
    Hälsningar Monica

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *