sånt jag inte förstår

Såg idol igår och slogs över hur alla tjejer med gitarrer dissades. Men aldrig killarna. Killarna fortsätter att komma in med sina gitarrer och spela egna och andras låter. Men jag har ännu inte hört någon skratta, flamsa och dissa en kille för att han kommer dragandes med en gitarr. Sånt kan jag reta upp mig på väldans. Plötsligt var det liksom larvigt att tjejerna hade drömmar om att skriva sina egna låtar och spela själva. Det är sånt jag inte kan förstå.
Egentligen borde de säga, hejaheja. Kul att tjejerna tar för sig, att de faktiskt tror att de kanske har en chans att göra något själva, där de inte är uppbackade av andra musiker, typ läs killar.  Nej, så modig får man inte vara, för då blir man skrattad rakt upp i ansiktet att man tror att man är någon.
Jag fattar inte.
Är det inte bra?

Igår var jag också på en föreläsning av Mia Lundin. Mia har skrivit boken Kaos i kvinnohjärnan. Först gavs hennes bok ut i Usa, där den också fick pris för nationens bästa hälsoinformation för allmänheten. Jag hoppas att det fanns några läkare, blivande läkare och barnmorskor i publiken. Mia började med att säga att hennes bok är tillägnad alla de kvinnor som trott att de skulle bryta samman och som lidit i tysthet, utan riktig hjälp eller förklaringar. Har ni möjlighet att gå på någon av Mias föreläsningar, ta den chansen. Mia Lundins hemsida.
Men vården är orättvis. Kvinnors problem och hälsorisker är på något märkligt sätt inte lika viktiga som mäns. Jag blir så arg och ledsen på det. Varför skojas det om våra hormoner, hur vi mår. Hur vi åker bergochdalbana under månaderna, alldeles särskilt när vi fortfarande har mens. Och varför för vi inte den hjälp vi behöver när vi kommer in i klimakteriet. Varför tittar inte svensk sjukvård på studier som gjorts utomlands på kvinnor? Då skulle man kunna se en massa samband som skulle kunna hjälpa kvinnor att må bättre. Hålla sig friska, friskare. Prevention helt enkelt. Men jag är ju i tron att den där hormonella bergochdalbanan som många av oss hamnar i, är just en hälsorisk. Det tillsammans med den stress vi utsätts för i våra vardagsliv. Känns som skojet fastnar i halsen. Gå in på Mias hemsida och läs. Hon har lagt upp en massa undersökningar.
Gör som Mia sa, släng upp undersökningarna på läkarens bord vid ert nästa besök. För vi behöver inte må så här dåligt, vi har rätt att må bra.
Jag vet inte riktigt varför jag gör kopplingen med Idol, men är det inte typiskt på nåt sätt att när tjejer tar för sig, visar framfötterna, vågar lite mer, tänker att jag fixar det här, nu ska jag visa dem. Ja, då hånas dem av andra tjejer, alltså Laila och gärna påhejade av  killarna. Jag vet inte, men det kändes inte bra.

monica gunnes krönika om löneolikheterna

3 reaktioner på ”sånt jag inte förstår”

 1. Hej! Jag kom in på din blogg av en slump när jag googlade på "yoga dvd bäst" haha, och såg att du har skrivit "meningen med livet" i din header. Mycket intressant, tänkte jag!

  Jag går sista året på gymnasiet och har som läxa att fråga 3 pers vad meningen med livet är för just dom, därför undrar jag ifall du skulle kunna mejla ditt svar till mig på 9508veha@uspace.se? Hade varit intressant att veta!

 2. Hej Karin! Tycker det i allra högsta grad är en relevant koppling du gör. För visst hänger det i hop. Kvinnors hälsa och sättet att se på kvinnor rent allmänt, (i det här fallet idol). Blir glad av att läsa dina tankar. Glad av att höra att det är någon som reagerar. För det gör också jag. På många olika sätt varje dag över hur kvinnor faktiskt fortfarande hamnar i skymundan på många sätt och att det fortfarande 2013 i bland verkar vara tabu att ta för sig. Tack för en bra blogg.

 3. Hej Karin, Nu kanske den här kommentaren kommer mer än en gång. Blev lite konstigt när jag skulle kommentera.
  Tycker absolut att du gör en relevant koppling mellan kvinnors hälsa och rent allmänt hur synen är på kvinnor, i det här fallet i media (idol).
  För visst finns det en koppling mellan kvinnors hälsa rent allmänt och synen på kvinnan, både historiskt och i nuläget. Det är jättemärkligt att det fortfarande 2013 läggs så stor fokus på kvinnors kroppar rent utseendemässigt, men att vi fortfarande inte i många fall får relevant hjälp inom sjukvården, eftersom forskningen på kvinnor och kvinnors hälsa är eftersatt.
  I dag på nyhetsmorgon pratade man om mode. Mannens mode gicks över väldigt snabbt, när det sedan kom till kvinnomodet så ställdes frågor som "tycker verkligen män att det här är snyggt" när kostym för kvinnor diskuterades eftersom det tydligen är modernt. Jag satte frukosten i halsen. Mäns mode för män. Och kvinnors mode för mäns ögon? Hoppas du förstår min koppling. Jag tycker inte att den är mindre relevant än din angående idol och mia lundin. Kram till dig och tack för en bra blogg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *