Knip Kvinna – för din egen skull

BIldtext: Man får ta varje tilfälle som bjuds att öva sina knip, och då kan även en stubbe vara bra.
Yogaknipet

Så många som var fjärde kvinna över 40 år kissar på sig. Problemet ökar med stigande ålder, med en brant kurva uppåt efter klimakteriet allteftersom vävnaderna blir stelare. Varje år bekostar Landstinget inkontinensskydd åt 350 000 människor för över 900 miljoner kronor. Obs! Det är gamla siffror, och man räknar med att siffran ökat!!!

Det är egentligen inte klokt.

Susanne Lanefeldt var verkligen rätt ute när hon uppmanade alla kvinnor att knipa för kung och fosterland i tv på 80-talet. En stärkt bäckenbottenmuskulatur har alla kvinnor något att vinna på. Jag vill gärna ta över Susannes stafettpinne och fortsätta att uppmana alla kvinnor att göra bäckenbottenträningen till en daglig träning, så knip för din egen skull. För att livet blir mycket roligare med en stärkt bäckenbotten, både för dig själv och för din man.

I yogan använder man särskilda kroppslås, bandhas för att underlätta och öppna energiflödet i kroppen. Kroppslås kan låta lite missvisande, man kanske kan kalla de sigill som har till uppgift att hjälpa kroppen, både insidan och utsidan att hitta sitt perfekta läge i en asana, d v s ställning. Kroppslåsen, eller bandhas, som det heter på sanskrit, blir verktyg för att hjälpa ryggen att vara rak och för att ge dig en öppen hållning.

De tre lås man inom ashtangayoga ofta hänvisar till är:

Mula Bandha – rotlåset – som sägs ge energi och avlägsna depressioner och djupa spänningar. När man aktiverar mula bandha så stärks de nedre organen och tarmrörelserna stimuleras.

Jalandhara bandha – halslåset – sägs stimulera sköldkörteln och bisköldkörteln positivt. Sägs minska stress, nervositet och ilska.

Uddiyana bandha – diafragmalåset eller navellåset – Hela underlivet stärks av buklåset och matsmältningen stimuleras och regleras. Genom att aktivera uddiyana bandha så skyddas också nedre delen av ryggen.

Alla tre tillsammans blir – maha bandha

Mula Bandha, rotlåset – huden mellan anus och könsorganet, perineum, kan man säga är roten i alla yoga ställningar. Genom att aktivera mula bandha så skyddar man den nedre delen av ryggen. På bäckenbotten vilar hela överkroppen och genom att kontrollera den inre muskulaturen i det här området så underlättas också upplyftandet av just överkroppen. Man kan tänka sig att den stärkta och aktiverade bäckenbotten som ett golv, en grund varifrån bröstkorgen och ryggraden kan växa och sträcka sig uppåt.

Aktivera rotlåset: Sitt i skräddarställning. Börja med att först lokalisera ringmuskeln kring anus, genom att hålla in den och samtidigt dra den uppåt. Se till att inte spänna rumpmusklerna utan försök isolera den lilla rörelsen kring just ringmuskeln.Tänk dig sedan att du drar upp muskulaturen i området kring urinröret och låt sedan rörelsen fortsätta uppåt och inåt i kroppen, som en upplyftande rörelse.

Alldeles särskilt är bäckenbotten bra att träna när man är gravid. Men det är inte meningen att man ska sluta med träningen när bebisen väl är född. Nej, då ska man fortsätta och helst hela livet, för att just slippa inkontinens.

Bäckenbotten är uppbyggd som en hängmatta av muskler som är fästa vid korsryggen och bukmusklerna. Musklerna sträcker sig rakt genom kroppens bas, från blygdbenet till svanskotan. De här musklerna behöver tränas för att ge det allra bästa stödet åt livmoder och andra organ under din graviditet, och också efter din förlossning.

Varför är det bra med bäckenbottenträning?
* Det ökar din kunskap och medvetenhet om bäckenbottenmuskulaturen, vilket i sin tur gör att du kan påverka muskulaturen i själva utdrivningsskedet.

* En vältränad bäckenbotten ökar elasticiteten i vaginan och i perineum och håller bäckenet på plats. Vilket i sin tur påverkar de inre organen och förebygger felaktig belastning i rygg och bäckenet.

*För att ditt underliv ska återhämta sig så snabbt som möjligt efter förlossningen.

* Bäckenbottenträning ökar syresättningen i blodet, vilket i sin tur hjälper underlivet att läka fortare och musklerna att återhämta sig snabbare.

* Förebygger inkontinensproblem, hemorrojder och livmoderframfall.

* När du har full kontroll över dina knipövningar så kommer säkert ditt sexliv också att påverkas positivt.

Bäckenbottenträning:
Du kan börja med att identifiera själva bäckenbotten, det vill säga området mellan svanskotan och pubisbenet. Antingen kan du ligga på rygg med böjda ben, eller sitta i skräddarställning med ryggen mot en vägg. Efter ett tag kan det kännas obehagligt att ligga på rygg. Lägg dig då på sidan. Låt andningen vara din naturliga. Börja med att knipa ihop slutmuskeln runt ändtarmen. Fortsätt framåt, uppåt runt slidan och urinrörsmynningen, ungefär som om du skulle lyfta upp något. Andas in och spänn musklerna. Slappna av på utandning. Så här kan du ligga en stund och lokalisera alla små muskler kring bäckenet. Känns det bra, gå vidare till nästa övning där du kniper långa knip. Håll kvar medan du räknar till fem och släpp sakta efter. Vila emellan om det känns alltför kraftfullt. Upprepa sju till tio gånger. Som avslutning kan du rytmiskt spänna i korta knip så länge du orkar.

I yogan använder man sig av olika kroppslås och just runt bäckenbotten finns tre lås.
Ashwinimudra – tänk dig att du drar in och upp kring anus.
Mula bandha – tänk dig att du drar upp perineum, det vill säga området mellan könsorganet och anus.
Vajroli mudra – dra in och upp klitoris, precis framför urinröret.
Efter trogen träning kan man lära sig att lokalisera de speciella områdena. I början kan det kännas som om man spänner hela området kring underlivet. Börja med att steg för steg andas in och lyfta upp varje parti och steg för steg på utandning släppa på de olika låsen.

På en konferens med Sharath så sa han, att man ska alltid hålla Mula Bandha, det vill säga inte bara i sin yogapractice, utan i livet. Jämt, varje dag. Så sen när du lärt dig att knipa, så passa på när du diskar, väntar på bussen, sitter i skolbänken och i sexlivet.

http://www.aftonbladet.se/wendela/article4755193.ab
2009-03-27 Aftonbladet:

”Flexet som fixar sexet

NÅGOT FÖR ALLA Att träna bäckenbottensmuskulaturen är bra för både kvinnor och män. Här är övningarna som får dig att komma när och hur du vill – oavsett kön!
Vill du ha starkare, intensivare orgasmer?
Vill du ha fler och bli bättre på att kontrollera dem?
Då är det dags att börja flexa musklerna.
Först måste du lära dig ett ord; bäckenbottensmuskler. Okej – ännu viktigare är att lära sig vad det är….”

om knip, knip, knip

6 reaktioner på ”Knip Kvinna – för din egen skull”

  1. Jag har haft maha bandha sedan jag vår 7 år gammal.Varge dag ,flera gången om dagen.Det är något jag måste göra varge dag …slags beroendet som jag alltid hade hemligt.Jag skämdes att berätta det för ngn…Varge gång jag gör maha bandha får jag …typ orgasm fast bättre, mycket bätre!Finns det ngn som har det samma som jag?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *