det meditativa med yoga

ända från när vi föds är vi på en resa, en yttre resa. Vi lägger så mycket energi och kraft på att förstå andra, undra över andra, oroa oss över andra och också vad de tycker, känner och vill med oss. Vi vill så gärna bli omtyckta av andra. Vi slår nästan knut på oss själva för att bli uppskattade. Eller så är man en globetrott som kastar sig flera varv runt jorden, men ändå kommer tillbaka vilsen i själen. Visst kan man hitta mycket, och vara med om många härliga upplevelser på den där yttre resan.
Många härliga och spännande möten, som får en att växa. Men man kanske ska vara försiktig så att man inte bara jagar kickar – men å andra sidan vill man ju inte bli tråkig och bara sitta hemma och glo in i en ljuslåga…
Men med yoga och framför allt när yogan blir mediativ, så försvinner man i en inre resa, en utforskning av sin inre värld.
Och det är väl när man är lika hemmastadd i sin inre värld, som man är i den yttre, när man kan gå in och ut ur den inre och yttre världen utan att det är en svårighet. Ja, det är väl kanske då man uppnåt det allra högsta syftet med yoga. Så säger Deepak Chopra i Yogans väg. En fin bok att läsa om just yoga. Jag vet i alla fall att jag blir galen i huvudet om jag inte får yoga på några dagar. Yogan har blivit mitt gift. Yogan får tankar att stillas. Stress att lindras. Oro att förvandlas till energi, positiv energi. Å, vad jag önskar att alla hittade det här verktyget. När jag träffade Pathabhi Jois först gången, tackade jag honom för att han hittat på ashtangayoga – för om jag inte hade börjat yoga så hade jag blivit galen.

3 reaktioner på ”det meditativa med yoga”

  1. Galen i huvudet är det minsta man blir. Omgivningen blir lidande, inte minst familjen. Koncentrationen försvinner. Problem förstoras. Världens undergång tas ut i förskott. Benen blir plötsligt kortare och ryggen bara värker och knakar.

    Nej, utan yogan blir jag ett pms-monster dygnet runt, året runt… som dessutom tappat sin kroppskännedom och smidighet.

    Och jag har lärt mej att njuta av den inre resan – med eller utan en fladdrande ljuslåga framför ögonen 😉

  2. Vad bra Nina att du njuter av din inre resa. Tänk att man lägger så mycket energi på att lära känna andra och att man egentligen vet så lite om sig själv. Just för att man inte gett sig själv tid att lära känna sig. Men man får vara försiktig med sitt navelskåderi, men det är svårt – eller egentligen omöjligt att fastna där om man har barn. Så det finns ingen risk för mammorna som yogar… 😉 eller papporna!!!
    Snart får jag träffa dig. Det ser jag fram emot!

  3. åh vad jag är glad när jah hittade din blogg när jag sökte på google på överrörlig+höft. Det har blivit ett problem för mig efter förlossningen. Nu har jag bara ”yogat” 3 ggr och känner mindre stress och ett större lugn i mig själv. Tack för att yoga finns:).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *