Poddelipoddar

Hej, det är måndag och då släpper vi ju alltid ett avsnitt av vår podd PAUS. Idag släpper vi faktiskt avsnitt 106. Känns ju otroligt, du hittar ett helt litet PAUSbibliotek med guidade meditationer. Du kommer inte undan. Idag släpper vi den guidade meditationen LANDA I KROPPEN.

Och det kan man verkligen behöva påminna sig om att göra, alltså landa i kroppen och inte bara vara uppe i huvudet hela tiden.

Så, in och lyssna på podden PAUS som tar tupplurar, mellanrum, raster och vila största allvar.

Men idag släpps också ett avsnitt av Womensync-podden som jag är med i: HÄR HITTAR DU AVSNITTET MED MIG

Så här har Sara och Susanna, tjejerna som driver podden Womensync skrivit om avsnittet:

I dagens avsnitt har vi med oss Karin Björkegren Jones som bland annat är journalist, yogalärare, utbildad lymfmassör och självläkningsterapeut vilket innefattar funktionsmedicin m.m. Hon har skrivit flera böcker inom yoga och hälsa som böckerna Balans, Omstart och Knip. Avsnittet innehåller kunskap och verktyg som viktig för alla åldrar.

I avsnittet går vi in på:

– Hur samhällets ideal och normer påverkat hur vi ser på våra kroppar och kvinnohälsa

– Självbild, relationen till sin kropp och hur man kan förbättra den

– Varför är sköldkörtel viktigt ur ett kvinnohälsa perspektiv?

– Vad är vanliga symptom på att sköldkörteln är ur balans?

– Hur kan man stötta sköldkörteln genom livsstilsförändringar om man har en underaktiv sköldkörtel?

– Vi kommer också in på knipträning och bäckenbottenträning och varför det är viktigt

TACK tunna blå linjen

I helgen publicerades min ”debatt”artikel LÄS HÄR i tidningen Amelia. Det handlar om frånvaron av hjälp efter genomgången cancerbehandling. Avsaknad av eftervård helt enkelt och att vi är så många som lider av cancerbehandlingarnas vanliga biverkningar som hjärtsvikt, lymfödem, känselbortfall, återkomna rosfebrar och utebliven sexlust bland annat. Sånt vi är tvungna att bekosta själva för att ta hand om. För att klara av vardagen, för att må bättre. Men de stora cancerfonderna använder gärna våra röster, bilder på våra kroppar och avsaknad av bröst osv för att dra in stora summor till cancerforskningen. Vilket absolut är bra. Men pengarna som dras in är inte öronmärkta för bröstcancerforskning, också det är väl okej. Men skulle vara fint att vi fick del av kakan vad gäller forskning på biverkningsfria behandlingar och kanske framförallt hjälp med våra efterskalv våra biverkningar efter genomgången cancerbehandling. Eller hur?!

Jag har själv lagt ner hundratusentals kronor på lymfmassage och olika behandlingar för att ta hand om mitt lymfödem OCH utbildat mig till lymfmassör. Skulle kännas fint om eftervård var något som också prioriterades av fonderna.

Så här presenterade Amelia min artikel:

”Bara tre veckor efter att Karin Björkegren Jones fått sitt bröstcancerbesked kom det första erbjudandet om att visa sin cancersargade kropp på bild för att samla in pengar till forskning. I dag är hon besviken på hur kvinnors kroppar används för att dra in pengar som inte alltid är öronmärkta för bröstcancerforskning. ”Om man nu använt oss som gråterskor för att samla in stora summor, tänker jag att vi också borde få en större del av kakan”, skriver hon.”

Såg också att en av de fonder som i många år erbjudit cancerrehab för kvinnor, nu haft sitt första prostatacancerrehab och att de skrev så glatt att just därför hade de nu kopplat till sig en sexolog. Också det är väl fint, men INTE en enda gång har jag under cancerbehandlingarna fått frågan om huruvida jag har nån sexlust eller inte. Varför är inte kvinnors sexlust lika viktig som männens? varför har inte sexolog kopplats in tidigare?

Att sen en av biverkningarna av antihormoner som många kvinnor med hormonell cancer uppmanas att äta i mellan fem till tio år är just UTEBLIVEN SEXLUST verkar ju inte vara nåt som nån ansett viktigt. Kvinnors sexlust ÄR uppenbart inte lika viktig som mäns. Varför är det så???

Det gör mig ledsen eftersom jag också får så många meddelanden och mejl från Bc-systrar (bröstcancersystrar) som mår så dåligt på grund av den där lusten inte finns längre. Sexlust är viktigt. det är också lust till livet. Till att vilja ta stora tuggor av livet. Det är glädje. Därför valde jag att inte äta antihormonerna som skrevs ut. Det var ett så svårt beslut att ta och det är inget jag vågar eller råder någon annan att ta. Men kvinnorna som mejlar mig vill inte fortsätta äta antihormoner. De vill ha tillbaka sin lust. De vill känna lite kåtslag och lust till livet. 2013 när det gjordes en stor undersökning bland kvinnorna som åt antihormoner fanns inte ens frågan om utebliven sexlust med. Fattar inte hur de tänker, hur kan den frågan inte finnas med? Min stilla undran är ju om den frågan någonsin uteblivit i någon studie om prostatacancer.

MEN!

Så i söndags blev jag så glad när jag såg SVT-serien TUNNA BLÅ LINJEN och sexscenen som polischefen spelad av Sanna Ekman har med en kvinnlig anställd. Första gången jag såg en kåt enbröstad kvinna i media. Tack SVT. Tack du manusförfattare som skrev in den lustfyllda karaktären som trots sin enbröstade kropp, gärna tar en bulle till, tar större tuggor av livet och som har sex på en offentlig toalett. Ni gav mig och en hel hög med kvinnor en förebild. Och kanske kanske kan det här normaliserandet av en kropp som genomgått bröstcancerbehandling göra att vi slipper vara galjonsfigurer för de olika cancerfonderna för att dra in pengar.

Karin + Nordicclinic = samarbete

När man tar tester för att kolla sin sköldkörtel är det viktigt att man tar rätt tester det vill säga utförliga tester. Jag har länge upplevt att man måste tjata på vårdcentralen att få ta alla tester som verkligen behövs för att upptäcka sköldkörtelproblem.

Problemet är också att referensramen när det gäller om man anses ha skölkörtelproblem är olika beroende på i vilket landsting man bor. Så med dina tester kan du alltså anses frisk i Stockholm men sjuk i Örebro. Det är ett stort problem eftersom många människor då inte får den hjälp de kanske behöver, eftersom man bara tittar på om testet ligger inom referensramen i det landstinget, mer än kanske lyssnar på patienten.

Ni vet ju att jag länge pratat om att vi måste ha en skräddarsydd vård som utgår från varje patient. Det låter kanske dyrt i början, men jag tänker längre. Jag tänker att om människor får den vård de behöver, kommer de tillbaka till arbetet snabbare. De mår bättre, känner sig bättre och får kanske tillbaka livslusten. De behöver helt enkelt inte vara sjukskrivna, gå på sparlåga osv. Det är egentligen en winwin i förlängningen om människor ges möjlighet att må bra och få livsstilsråd baserade på kunskap och vetenskap för att de ska kunna må ännu bättre trots en diagnos. Och kanske i bästa fall bli av med diagnosen.

Idag är det nästan en halv miljon människor som tar Levaxin mot just sköldkörtelproblem. Undersökningar som Sköldkörtelförbundet gjort visar att den medicinen är absolut bra för vissa, men många behöver tillägg, eller annan medicin. Så väldigt många fortsätter att må dåligt trots att de kanske fått en diagnos och medicinerar. Och det allra knasigaste är att eftersom man inte tar grundliga tester inom traditionella vården, så svarar ofta läkaren till patienten vid frågan: Jag mår ju fortfarande så dåligt? Läkaren: Men dina värden är jättebra och inom referensramen.

Så därför samarbetar jag idag med Nordic Clinic Stockholm och tillsammans har vi utformat ett sköldkörteltest. Jag vågar påstå att det är Sköldkörtelpaketet 2.0. HÄR KAN DU LÄSA MER OCH BOKA ETT TEST

Med det här testet får du, förutom alla viktiga tester som behövs ta, också en konsultation med någon av Nordic Clinics experter och därmed skräddarsydda rekommendationer för hur just du ska optimera din hälsa och ta hand om sköldkörteln.

Jag har under åren fått många sådana frågor: Vad gör jag med mina provsvar? Hur kan jag få en bättre sköldkörtelhälsa?

Därför känns det extra kul att ni nu ges den möjligheten till uppföljning av testerna och att det är en personlig uppföljning som också skräddarsys efter dina behov. Med koden Karin2022 får du 1000 kr rabatt PÅ DET HÄR PAKETET

Jag är både glad och tacksam över det här samarbetet med Nordic Clinic Stockholm som är en klinik inriktad på Funktionsmedicin. Den här kliniken rymmer så mycket kunskap och här tas varje patient problem på allvar.

Vill du läsa mer om sköldkörteln så rekommenderar jag dig att införskaffa min bok BALANS NATURLIG VÄG TILL FRISKARE SKÖLDKÖRTEL Då har du på fötterna vad du än väljer att göra dina tester. För det är viktigt med kunskap. Ja, läs boken så förstår du varför. Och glöm aldrig att du är expert på din kropp, så även om man inom sjukvården säger att dina provtester ser bra ut, men du själv känner att nåt är fel, så gå på din känsla.

Vad är skillnaden på Hypotyreos och hypertyreos?

Tillverkar sköldkörteln för mycket hormoner kallas det hypertyreos (eller tyreotoxikos eller giftstruma). Det leder till att ämnesomsättningen ökar och många upplever då att de känner sig jagade och stressade. Alla kroppens system går helt enkelt på för fullt.

Vid hypertyreos förekommer symtom som svettningar, viktminskning, diarré, trötthet, darrningar och ökad och oregelbunden puls. Det är också väldigt vanligt med psykiska symtom som lättretlighet och oro.

Producerar sköldkörteln istället för lite hormoner kallas det hypotyreos och det är den form av sköldkörtelproblematik som är vanligast i Sverige. Det leder till en låg ämnesomsättning och många upplever att kroppens system går på sparlåga. Vanliga symtom är trötthet som inte går att sova bort, frusenhet, minnes- och koncentrationssvårigheter, förstoppning, depression, led- och muskelvärk och viktökning. Men brist på sköldkörtelhormon kan även visa sig på diffusa sätt och vi är nog många som har gått runt länge med en känsla att något är fel och kanske till och med trott att det är åldersrelaterat. Det kan dock finnas flera orsaker till varför man får hypotyreos. Till exempel jodbrist (eller för mycket jod!), vissa mediciner, strålbehandling, att man har blivit utsatt för kemikalier eller opererat bort sköldkörteln.

Men även utmattade binjurar kan vara en bidragande orsak till störningar i sköldkörtelns funktion, så har du problem kan det vara bra att titta på stressen i ditt liv. Viktigt att tänka på är att stress inte bara handlar om att man jobbar för mycket, utan stress kan också grunda sig i oroliga tankar och att du inte ger dig själv tid att återhämta dig.

Hur vet jag att det är sköldkörtelproblem jag har?

Det finns många symptomen. Men de vanligaste är:

Du blir bara tröttare och tröttare.

Du tappar orken.

Du fryser lätt.

Har svårt att koncentrerar dig och du kanske känner dig nedstämd.

Efter ett tag tillkommer kanske fler problem som torrare hud.

Du kanske till och med börjar tappa hår.

Du är ofta förstoppad och går upp i vikt.

Du har svårt att minnas saker.

Din puls är låg och du har ofta ont i leder och muskler.

Ditt ansikte svullnar upp.

Dessutom kan hypotyreos göra att du har svårare att bli gravid bland annat.

Boosta lymfsystemet

Jag har blivit med kurs. Så glad att jag kan erbjuda er en riktigt bra kurs i hur man boostar sitt lymfsystem. HÄR HITTAR DU KURSEN

Och det allra bästa, fram till nu på onsdag får du 10 procent med koden WELLBRATIONKARIN10. Missa inte!!

Vad sägs om det här:

Den här kursen ger dig redskap att boosta lymfsystemet. Det kommer göra att du mår bättre, håller dig frisk och att du känner dig lättare i kroppen.
Genom att boosta lymfsystemet så boostar du samtidigt ditt immunförsvar och förbättrar din hälsa. Har man ett trögt lymfsystem så ger det sig tillkänna på olika sätt. Vi svullnar upp och känner oss trötta och tunga i kroppen.
Den här kursen innehåller olika typer av pass som boostar lymfsystemet för att hålla dig frisk och balanserad. Kursen innehåller även övningar som hjälper dig att väcka övre delen av kroppen och skaka loss lymfan. Kortare lymfyogapass för dagar du har mindre tid och ett längre lymfyogapass där du ger din kropp och ditt lymfsystem totalt fokus. Du lär dig egenvård och enkla tips om hur du håller igång lymfsystemet i vardagen och får också en ledd guidad meditation som hjälper dig att slappna av och ytterligare boosta ditt lymfsystem.
Du väljer själv i vilken takt du vill genomföra kursen. 
I kursen får du bl a:

  • Lära dig mer om lymfsystemet och hur det är kopplat till ditt välmående och hälsa
  • Lära dig om var vi hittar lymfsystemet 
  • Lära dig hur du tränar ett trögt lymfsystem
  • Lära dig egenvård om hur du håller igång lymfsystemet i vardagen
  • Andningsövningar för att boosta lymfsystemet
  • Olika typer av guidade pass som du enkelt får in i vardagen
  • Guidade meditationer 
  • Lymfyoga-pass

Kursen är uppdelad i sex moduler och innehåller meditationer/övningar, lymfyoga-pass, utvecklande texter och guidning på hur du kan praktisera i din vardag. 

Våren är en perfekt period att göra en detox

En detox är som att duscha sitt inre. Rensa, rena och röja. Se det som en storstädning och våren och hösten är faktiskt den bästa tiden att göra en detox på. Sommartid kan också fungera, särskilt om man har semester och kan ta det lite lugnare. Så min uppmaning är att känna efter vad som blir bra för dig. 

I det här inlägget vill jag verkligen tipsa om hur bra det kan vara att göra en detox då och då. Och så klart för att detoxen ska funka så bra som möjligt kan man passa på att vara extra snäll mot sig själv. Kanske ta en massage. Bada bastu. Tillåta sig att vila, ta en tupplur, gå på mjukyoga eller en långpromenad med en kompis och en termos fylld med örtte.

Vi människor har gjort olika reningskurer för att må bättre i alla tider. Det finns många olika varianter, allt från leverrening, till att bada bastu regelbundet, skippa alkohol i en månad, tarmsköljning och olika typer av fasta. Du kan göra korta cleansingkurer över en helg, eller en Juicy Sunday, det vill säga en endagsfasta som är populär tjust nu. Du kan detoxa en vecka, två veckor eller tre veckor. Många tror att detox är detsamma som att enbart dricka, men man kan äta och samtidigt detoxa. Det är däremot viktigt att du väljer mat med omsorg. Att du frossar i grönt, groddat och framförallt att grönsakerna är ekologiskt odlade. 

De första dagarna kan vara ganska tuffa och utmanande, men kom ihåg att många känner sig gladare och mer sprudlande redan efter ett par, tre dagar. Så stå ut de där motiga dagarna i början för du kommer att märka stor skillnad efter dina 21 dagar. 

Det här händer vid en detox: 

· Du kommer att må bättre och ditt humör kommer att bli jämnare.                                              · Du får mer energi i ditt liv och orkar mer.
· Du kanske går ner i vikt när du slutar äta mjöl och socker.
· Din matsmältning blir bättre. 

· Ditt hår blir glansigare och din hy finare.
· Du får lättare att komma till ro och din sömn blir bättre.                                                                   · Hudbesvär och allergier lindras.
· Du får mindre besvär vid mens och menopaus bland annat. En massa bra grejer för huden och för hela din hälsa helt enkelt. 

2015 kom min bok 21 dagar till ett lättare och friskare liv ut. En toppenbra bok, med enkla recept och massa bra tips för hur man förbereder sig inför en detox, klarar av den och går i mål efter tre veckor. Boken finns faktiskt fortfarande till försäljning och till ett bra pris också:

HÄR HITTAR DU DEN

Välj en Aleppotvål

Jag vill verkligen slå ett slag för Aleppotvålen som förmodligen  är världens äldsta tvål. Det sägs att  man spårat tvålens recept hela 4 000 år tillbaka. En Aleppotvål ska enbart innehålla fyra ingredienser: olivolja, lagerbärsolja, vatten och lut. Aleppotvålen innehåller ej tensider som ”vanlig” tvål gör. Tensider bryter ner huden på sikt. Så vill du vara snäll mot din hud, är Aleppotvålen ett bra val. Den går även att tvätta håret med.

Hur vet man om tvålen innehåller tensider? 

Jo, allt som löddrar och som man behöver skölja av med vatten har tensider i sig. Så klart vill man tvätta sig och känna sig ren, men vi vill ta bort smuts men inte hudskyddet. 

Det som skiljer Aleppotvålen från andra tvålar, och anledningen till att den inte geggar, är att man låter den mogna mellan 12 och 18 månader. Det är själva mognaden som gör att vatten och lut försvinner och att oliv- och lagerbärsoljan terapeutiska egenskaper blir ännu mer framträdande. Under den här mognadsprocessen går tvålen från att vara riktigt grön till att bli mer gulbrun. Om du delar tvålen hittar du den smaragdgröna färgen inuti. 

Ju mindre vatten i en tvål desto längre har den mognat. Tvålen har ett rykte att vara världens renaste tvål.  Jag vet många tycker det bekvämt med flytande tvål, men om man vill vara schysst mot miljön borde vi återgå till en hårdtvål, och kanske framförallt införskaffa en Aleppotvål. Då slipper man det här med plastförpackningar, som ju inte är särskilt miljöschysst.

Men om man nu absolut vill ha flytande tvål, så kan man enkelt göra sin egen tvål av en bit Aleppotvå, lite vatten och en eterisk olja. Jag köpte en pumpflaska på Ikea för 10 kronor. Det blev en väldigt billig flytande tvål.

Så här gör du:

• Riv cirka 1⁄2–1 dl stor bit av Aleppotvålen på den finaste delen av ett rivjärn. Vispa ner i 2 dl hett vatten. När tvålen gift sig med vattnet får du avgöra om du vill ha en fastare eller lösare tvål, vilket betyder att du antingen tillsätter mer tvålmassa eller hett vatten. Häll upp i en flaska med pump. 

• För doft och effekt, tillsätt cirka 20 droppar eterisk olja, välj gärna en eterisk olja med antibakteriell egenskap, till en 2–3 dl stor flaska. Du kan med fördel blanda två till tre olika eteriska oljor i tvålen. 

PS: Har du väldigt torra händer smörj in dem med lite växtolja innan du tvättar händerna för att hålla dem både rena och mjuka. 

TVÄTTA DINA borstar och penslar

Vi är noga med våra hudrutiner och att rengöra ansiktet. För hygien är så klart A och O men många glömmer bort sina sminkredskap. Så klart ska du också regelbundet tvätta dina penslar. De du kanske använder för att lägga på foundation, bronzer och penseln för din eyeliner. Ja, du fattar. Du tvättar dem och även din hårborste med en Aleppotvål.

Din hand är en healer

Hur tar du hand om din hud? Hur smörjer du in din hud? Hur rör du vid dig själv? Gnuggar du in krämen, kanske lite stressat eller njuter du av din hands helande kraft?

Låt dina hudrutiner bli till innerliga stunder där du ger din hud den där extra uppmärksamhet som den faktiskt längtar efter. Se på dina händer som magiska healers. 

Så väck din inre healer och läs vidare varför du ska göra det!

I huden finns sinnesreceptorer som känner och upplever vad som händer på hudens allra yttersta skikt. De registrerar allt som smärta, klåda, värme, kyla och beröring. Så självklart känner huden också HUR du tar i dig själv och den här beröringen, beroende på hur den ser ut, kan antingen frisätta stresshormoner eller i bästa fall hormoner som gör oss lugna. De här beröringsreceptorerna finns främst i ansiktet och på hand- och fotsulor så om man vill sänka stressnivån i kroppen är faktiskt hand- och fotmassage det mest kraftfulla och effektivaste sättet att komma ner i varv och hitta lugn. Så om du har ett uppstressat barn, partner eller kompis hemma hos dig, så kan små lätta tryck under deras fötter göra att de slappnar av och kommer ner i varv. Testa! Själv somnar jag som en stock när någon trycker lätt  på mina fötter.

Tjugofyra timmar om dygnet tar hudsinnet emot information som berättar om den omkringliggande världen och hur den påverkar oss. Idag vet vi hur viktigt det är för nervsystem hur vi blir berörda. 

När jag var under cancerbehandling skrev jag blogginlägget: 

Jag kommer ihåg varje hand och hur den tog i mig

Och så var det. Jag kan fortfarande komma ihåg den stressade handen, den som tyckte jag sjåpade mig eller handen som tog för hårt i mig. Men jag kommer också ihåg sjuksköterskan som höll min hand när jag skulle göra en svår undersökning och läkaren som värmde sina händer innan hon undersökte mitt bröst. Allt det där lagras i vårt hudjag och blir till smärtsamma eller härliga minnen och just därför är det viktigt och bra om vi både är uppmärksamma vad vi matar vår hud med och hur vi tar i oss själva. För tänk efter, spelar det någon roll om krämen kostar 1000 kr om du stressat slår in den i din hud?

Forskning har visat att beröring ska vara lätt, den ska bestå av rörelse, lagom långsamt, närmare bestämt tre centimeter per sekund och med en temperatur på runt trettio grader. Denna typ av beröring aktiverar vårt cortex, som tolkar upplevelsen och aktiverar det limbiska systemet. Men det allra viktigaste kanske ändå är att det aldrig är försent att bli berörd. Vår hjärna är nämligen plastisk, det vill säga förändringsbenägen, så genom vårt eget sätt att beröra och ta hand om vår hud, kan vi också fördjupa relationen till vår kropp, vår hud och vårt sinne. Huden har en enorm potential att via signaler frisätta hormoner som verkar helande och läkande eller stressande och oroande. 

Låt handen bli innerlig.

Det sägs att det tar tre veckor att skapa en vana, så ge det tid. Eftersom vi vet att hjärnan är förändringsbenägen kan vi nästan vara säkra på att hur vi tar i oss själva på samma sätt som hur vi tänker om oss själva också går att förändra. Så använd stunden på morgonen och kvällen när du gör din rengörande och vårdande hudvård till att uppmärksamma: 

Hur rör din hand din hud? 

Hur går dina tankar och vilka känslor dyker upp i dig när du tar i dig själv? 

Så nu skriver jag ut ett recept till dig BERÖRING

Så här gör du: Börja med att kärleksfullt smeka och smörja in kroppen. Låt det ta tid. Om en negativ tanke dyker upp, eller du märker hur handen snabbar på för att få den här stunden överstökad, ja, då stannar du upp. Till slut nöts det här nya sättet in i dig och din hudvårdsrutin blir en lång och ömsint gudinnestund. 

Det här får du: Jag vet att man med sina kärleksfulla händer kan smörja tillbaka kärleken till en kropp man är arg på, ogillar, skäms över eller vilken känsla du kanske har för din kropp. Jag jobbar med det varje dag. Efter cancerbehandlingarna, min kropp ser ut som ett lapptäcke med alla ärr och som jag smekt ärret där mitt högra bröst en gång satt. Jag vill att min kropp ska veta att jag älskar varje del, även det som är svårt att älska.

Tio sekunder

Forskning har gjorts på när andra tar på oss, när vi får massage eller när någon stryker en över armen. Enligt en studie tog det tio sekunder från dess att man börjar massera någon till sitt första andetag och oxytocin börjar utsöndras. Oxytocin är en signalsubstans som också kallas lugn- och rohormonet. Oxytocin sätter igång andra signalsubstanser i kroppen som dopamin och serotonin. Oxitycin är som ett mirakelhormon som lindrar smärta, skyndar på läkning av sår och skador, sänker pulsen, blodtrycket och halterna av stresshormon.

Vi har ju också läst om att en kram bör vara minst 20 sekunder för att oxitycinet ska börja utsöndras. Men alla har inte nån därhemma som tar i dem. Och jag läser också att den där massagen och det fina med beröring är att det går åt båda hållen, både den som blir berör och den som blir berörd får oxytocinpåslag. 

Kanske dags att de mäter vad som händer om man själv är den som berör och blir berörd. Jag tror verkligen att vi kan skapa det där ocytocinet i oss genom vår egen beröring.

Allt ljus på lymfsystemet

I slutet av förra året publicerades den här intervjun i Året Runt. Det är så kul att min bok ”Omstart för en starkare, renare och friskare kropp” som kom ut 2017 har tryckts upp ett flertal gånger fortsätter att sprida ljus på ett system som är styvmoderligt behandlat. HÄR HITTAR DU FLERA AV MINA BÖCKER

Omstart handlar om hur man tar hand om sitt lymfsystem och hur viktigt det är för vår hälsa att ha flöde i lymfsystemet. Många framförallt kvinnor har tröga lymfsystem men det finns massor att göra för att få igång flödet.

Själv fick jag lymfödem efter genomgången cancerbehandling och upplevde att jag inte fick den hjälp jag behövde vilket resulterade att jag sökte upp alla möjliga experter för att få hjälp, tips och råd. Plus att jag gick steg 1 och steg 2 på Axelsons institut och kan numera kalla mig lymfmassör. Jag gjorde mycket research för att skriva boken Omstart, som alltså är en bok om lymfsystemet.

Jag tycker också fortsatt att det är helt galet att man ska behöva utbilda sig själv, som jag gjort till lymfterapeut för att ta hand det lymfödem som de cancerbehandlingar som bröstcancern gav mig. Att få lymfmassage borde finnas som en möjlighet på högkostnadskortet, eller införas ett botbidrag.

Jag menar kan man inför Rut och Rot-bidrag, borde fasiken Bot-bidrag kunna införas för oss som kämpar med åkommor och biverkningar som försvårar våra liv.

Man kan tycka att lymfödem är ett fåfängt att behöva/vilja få behandlat. Vi har ju överlevt en cancerdiagnos, och då ska man helst sitta hemma och vara tacksam. Men ett lymfödem är också detsamma som ett nedsatt immunförsvar där lymfödemet sitter. Jag har hittills haft tre stycken rosfebrar och jag känner till personer som haft många fler. Rosfeber är ingen lek och är dessutom farligt. Jag har varit inlagd tre gånger på sjukhus för det. Första gången hämtades jag med ambulans. Jag hade 42 gradig feber och jag har aldrig varit så sjuk. Jag kunde inte röra mig och det läskiga är att insjukningsskedet går så fort och det man är särskilt rädd för att det ska bli sepsis, det vill säga blodförgiftning.

Hårbotten


Huden är vårt största organ precis på samma sätt som hjärnan, hjärtat och lungorna är organ. Om man sträcker ut huden så täcker huden ett område som är cirka två kvadratmeter, vilket är ungefär ytan på en vuxens människas kropp. Men har man då räknat in huden på insidan? Vad vi däremot vet är att huden är olika tjock på olika ställen i kroppen. Till exempel är ju fotsulan tjockare än ögonlocken.


Huden i hårbotten tar snabbare in ämnen än övriga huden
Huden i hårbotten är så klart en del av kroppshuden och är dermatologiskt uppbyggd likadant, men och det här är viktigt: Visste du att hårbotten är den kroppsdel som snabbast tar upp ämnen utifrån och sedan transporterar in dem i resten av kroppen? Det beror på att själva skalpen har mycket större anhopning av grövre hårsäcksöppningar och tillhörande talgkörtlar men på en väldigt begränsad yta. Det om något är väl en viktig anledning att också börja titta på innehållet nästa gång du köper schampo och balsam?


Som tur är kan man numera hitta hårvårdsprodukter utan en massa knasiga och kanske till och med miljöfarliga tillsatser och ämnen. Själv har jag valt att gå till en mer grön frisör nämligen GREENHEADS som har flera salonger i Stockholm och på deras hemsida hittar du många fina hårvårdsprodukter. När jag klipper mig där, passar jag också på att få antingen hårbottenmassage eller deras fantastiska alginpackning med doft av lavendel. En superhärlig och kylande behandling som man sitter med i 20 minuter och som man från och med nästa vecka kan köpa med sig hem.


Intresset för mer miljötänkande och faktiskt agerande hårfrisörer växer stort och här i Stockholm är vi ganska bortskämda. Även Fatma som driver GRÖNA SAXEN på Döbelnsgatan i Stockholm erbjuder flera olika behandlingar för hårbotten, allt från massage till djupverkande örtinpackningar. Efterfrågan har på många sätt skapat en mer miljötänkande hårvårdsbransch, så man ska aldrig glömma att vi som konsumenter har makt.

Problem i hårbotten
Många har också problem med sina hårbottnar och det är egentligen inte särskilt konstigt eftersom hårbotten är en miljö som väldigt lätt blir oljig, varm, fuktig, tät och mörk dels på grund av håret, men också på grund av den mängd produkter av olika kvalitet som vi typ dagligen utsätter den för. Eller för att vi täcker hårbotten med mössor och huvudbonader, eller har håret uppsatt i tofsar eller andra håruppsättningar. Släpp håret fritt så att det kan andas typ.

Dessutom gör ju inte dagligt användande av fön, plattång, borstar osv det bättre. Det är kanske inte konstigt att många har problem med svamp, mjäll, klåda, eksem, psoriasis, finnar och akne. Mycket av de problemen handlar ofta om vår livsstil och ibland kan det faktiskt hjälpa att börja utesluta mejeriprodukter en tid. Du får ge det lite tid och uppmärksamma om du märker någon förändring och förbättring. Om inget sker kan det vara läge att börja titta på sitt intag av snabba kolhydrater, som vitt mjöl och pasta. Du får helt enkelt pröva dig fram.

Gör ditt eget balsam
Det här behöver du: äppelcidervinäger, vatten och eterisk olja
Så här gör du: Blanda 1 tsk äppelcidervinäger i en flaska med 3-5 dl vatten och en droppe eterisk olja. Skaka flaskan och skölj igenom håret och akta ögonen.

Gör din egen hårmask
I min och Lena Losciales bok REN SKÖNHET NATURLIG HUDVÅRD FRÅN VÄXTRIKET hittar du så klart en massa bra tips och råd och recept om hur du kan ta hand om din hud men också din hårbotten. Här kommer ett recept på en fantastisk hårmask.


Basgelè

Börja med att göra en basgelè. Den gelèn kan du sen använda till att göra en fuktkräm eller nåt annat recept från boken som innehåller basgelè.


Det här behöver du: 1 dl hydrolat, 1–2 krm xantangummi, 5–10 droppar eterisk olja
Så här gör du: Häll vätskan i en skål. Sprid försiktigt ut xantangummi samtidigt som du vispar. Det bildas gärna små klumpar men de löses upp efter hand. Tillsätt eterisk olja. Häll upp i en burk och förvara i kylskåp.

HÅRMASK – en återfuktande inpackning
Det här behöver du: 1 dl Basgelè, 2 msk rasullera, 5 droppar olivolja, 5 droppar ricinolja, 5 droppar avokadoolja, 2 droppar eterisk olja: patchouli och 2 droppar eterisk olja: lavendel.
Så här gör du: Blanda samman ingredienserna till en krämig och mjuk konsistens och massera in som en fuktmask i hela håret. Hål masken fuktig, sätt på en plastpåse och låt den verka 10-20 minuter. Skölj ut med ljummet vatten.


Bilderna kommer från vår bok Ren skönhet naturlig hudvård från växtriket och är fotograferat av Anneli Hildonen.