Hårbotten


Huden är vårt största organ precis på samma sätt som hjärnan, hjärtat och lungorna är organ. Om man sträcker ut huden så täcker huden ett område som är cirka två kvadratmeter, vilket är ungefär ytan på en vuxens människas kropp. Men har man då räknat in huden på insidan? Vad vi däremot vet är att huden är olika tjock på olika ställen i kroppen. Till exempel är ju fotsulan tjockare än ögonlocken.


Huden i hårbotten tar snabbare in ämnen än övriga huden
Huden i hårbotten är så klart en del av kroppshuden och är dermatologiskt uppbyggd likadant, men och det här är viktigt: Visste du att hårbotten är den kroppsdel som snabbast tar upp ämnen utifrån och sedan transporterar in dem i resten av kroppen? Det beror på att själva skalpen har mycket större anhopning av grövre hårsäcksöppningar och tillhörande talgkörtlar men på en väldigt begränsad yta. Det om något är väl en viktig anledning att också börja titta på innehållet nästa gång du köper schampo och balsam?


Som tur är kan man numera hitta hårvårdsprodukter utan en massa knasiga och kanske till och med miljöfarliga tillsatser och ämnen. Själv har jag valt att gå till en mer grön frisör nämligen GREENHEADS som har flera salonger i Stockholm och på deras hemsida hittar du många fina hårvårdsprodukter. När jag klipper mig där, passar jag också på att få antingen hårbottenmassage eller deras fantastiska alginpackning med doft av lavendel. En superhärlig och kylande behandling som man sitter med i 20 minuter och som man från och med nästa vecka kan köpa med sig hem.


Intresset för mer miljötänkande och faktiskt agerande hårfrisörer växer stort och här i Stockholm är vi ganska bortskämda. Även Fatma som driver GRÖNA SAXEN på Döbelnsgatan i Stockholm erbjuder flera olika behandlingar för hårbotten, allt från massage till djupverkande örtinpackningar. Efterfrågan har på många sätt skapat en mer miljötänkande hårvårdsbransch, så man ska aldrig glömma att vi som konsumenter har makt.

Problem i hårbotten
Många har också problem med sina hårbottnar och det är egentligen inte särskilt konstigt eftersom hårbotten är en miljö som väldigt lätt blir oljig, varm, fuktig, tät och mörk dels på grund av håret, men också på grund av den mängd produkter av olika kvalitet som vi typ dagligen utsätter den för. Eller för att vi täcker hårbotten med mössor och huvudbonader, eller har håret uppsatt i tofsar eller andra håruppsättningar. Släpp håret fritt så att det kan andas typ.

Dessutom gör ju inte dagligt användande av fön, plattång, borstar osv det bättre. Det är kanske inte konstigt att många har problem med svamp, mjäll, klåda, eksem, psoriasis, finnar och akne. Mycket av de problemen handlar ofta om vår livsstil och ibland kan det faktiskt hjälpa att börja utesluta mejeriprodukter en tid. Du får ge det lite tid och uppmärksamma om du märker någon förändring och förbättring. Om inget sker kan det vara läge att börja titta på sitt intag av snabba kolhydrater, som vitt mjöl och pasta. Du får helt enkelt pröva dig fram.

Gör ditt eget balsam
Det här behöver du: äppelcidervinäger, vatten och eterisk olja
Så här gör du: Blanda 1 tsk äppelcidervinäger i en flaska med 3-5 dl vatten och en droppe eterisk olja. Skaka flaskan och skölj igenom håret och akta ögonen.

Gör din egen hårmask
I min och Lena Losciales bok REN SKÖNHET NATURLIG HUDVÅRD FRÅN VÄXTRIKET hittar du så klart en massa bra tips och råd och recept om hur du kan ta hand om din hud men också din hårbotten. Här kommer ett recept på en fantastisk hårmask.


Basgelè

Börja med att göra en basgelè. Den gelèn kan du sen använda till att göra en fuktkräm eller nåt annat recept från boken som innehåller basgelè.


Det här behöver du: 1 dl hydrolat, 1–2 krm xantangummi, 5–10 droppar eterisk olja
Så här gör du: Häll vätskan i en skål. Sprid försiktigt ut xantangummi samtidigt som du vispar. Det bildas gärna små klumpar men de löses upp efter hand. Tillsätt eterisk olja. Häll upp i en burk och förvara i kylskåp.

HÅRMASK – en återfuktande inpackning
Det här behöver du: 1 dl Basgelè, 2 msk rasullera, 5 droppar olivolja, 5 droppar ricinolja, 5 droppar avokadoolja, 2 droppar eterisk olja: patchouli och 2 droppar eterisk olja: lavendel.
Så här gör du: Blanda samman ingredienserna till en krämig och mjuk konsistens och massera in som en fuktmask i hela håret. Hål masken fuktig, sätt på en plastpåse och låt den verka 10-20 minuter. Skölj ut med ljummet vatten.


Bilderna kommer från vår bok Ren skönhet naturlig hudvård från växtriket och är fotograferat av Anneli Hildonen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *