Välj en Aleppotvål

Jag vill verkligen slå ett slag för Aleppotvålen som förmodligen  är världens äldsta tvål. Det sägs att  man spårat tvålens recept hela 4 000 år tillbaka. En Aleppotvål ska enbart innehålla fyra ingredienser: olivolja, lagerbärsolja, vatten och lut. Aleppotvålen innehåller ej tensider som ”vanlig” tvål gör. Tensider bryter ner huden på sikt. Så vill du vara snäll mot din hud, är Aleppotvålen ett bra val. Den går även att tvätta håret med.

Hur vet man om tvålen innehåller tensider? 

Jo, allt som löddrar och som man behöver skölja av med vatten har tensider i sig. Så klart vill man tvätta sig och känna sig ren, men vi vill ta bort smuts men inte hudskyddet. 

Det som skiljer Aleppotvålen från andra tvålar, och anledningen till att den inte geggar, är att man låter den mogna mellan 12 och 18 månader. Det är själva mognaden som gör att vatten och lut försvinner och att oliv- och lagerbärsoljan terapeutiska egenskaper blir ännu mer framträdande. Under den här mognadsprocessen går tvålen från att vara riktigt grön till att bli mer gulbrun. Om du delar tvålen hittar du den smaragdgröna färgen inuti. 

Ju mindre vatten i en tvål desto längre har den mognat. Tvålen har ett rykte att vara världens renaste tvål.  Jag vet många tycker det bekvämt med flytande tvål, men om man vill vara schysst mot miljön borde vi återgå till en hårdtvål, och kanske framförallt införskaffa en Aleppotvål. Då slipper man det här med plastförpackningar, som ju inte är särskilt miljöschysst.

Men om man nu absolut vill ha flytande tvål, så kan man enkelt göra sin egen tvål av en bit Aleppotvå, lite vatten och en eterisk olja. Jag köpte en pumpflaska på Ikea för 10 kronor. Det blev en väldigt billig flytande tvål.

Så här gör du:

• Riv cirka 1⁄2–1 dl stor bit av Aleppotvålen på den finaste delen av ett rivjärn. Vispa ner i 2 dl hett vatten. När tvålen gift sig med vattnet får du avgöra om du vill ha en fastare eller lösare tvål, vilket betyder att du antingen tillsätter mer tvålmassa eller hett vatten. Häll upp i en flaska med pump. 

• För doft och effekt, tillsätt cirka 20 droppar eterisk olja, välj gärna en eterisk olja med antibakteriell egenskap, till en 2–3 dl stor flaska. Du kan med fördel blanda två till tre olika eteriska oljor i tvålen. 

PS: Har du väldigt torra händer smörj in dem med lite växtolja innan du tvättar händerna för att hålla dem både rena och mjuka. 

TVÄTTA DINA borstar och penslar

Vi är noga med våra hudrutiner och att rengöra ansiktet. För hygien är så klart A och O men många glömmer bort sina sminkredskap. Så klart ska du också regelbundet tvätta dina penslar. De du kanske använder för att lägga på foundation, bronzer och penseln för din eyeliner. Ja, du fattar. Du tvättar dem och även din hårborste med en Aleppotvål.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *