Din hand är en healer

Hur tar du hand om din hud? Hur smörjer du in din hud? Hur rör du vid dig själv? Gnuggar du in krämen, kanske lite stressat eller njuter du av din hands helande kraft?

Låt dina hudrutiner bli till innerliga stunder där du ger din hud den där extra uppmärksamhet som den faktiskt längtar efter. Se på dina händer som magiska healers. 

Så väck din inre healer och läs vidare varför du ska göra det!

I huden finns sinnesreceptorer som känner och upplever vad som händer på hudens allra yttersta skikt. De registrerar allt som smärta, klåda, värme, kyla och beröring. Så självklart känner huden också HUR du tar i dig själv och den här beröringen, beroende på hur den ser ut, kan antingen frisätta stresshormoner eller i bästa fall hormoner som gör oss lugna. De här beröringsreceptorerna finns främst i ansiktet och på hand- och fotsulor så om man vill sänka stressnivån i kroppen är faktiskt hand- och fotmassage det mest kraftfulla och effektivaste sättet att komma ner i varv och hitta lugn. Så om du har ett uppstressat barn, partner eller kompis hemma hos dig, så kan små lätta tryck under deras fötter göra att de slappnar av och kommer ner i varv. Testa! Själv somnar jag som en stock när någon trycker lätt  på mina fötter.

Tjugofyra timmar om dygnet tar hudsinnet emot information som berättar om den omkringliggande världen och hur den påverkar oss. Idag vet vi hur viktigt det är för nervsystem hur vi blir berörda. 

När jag var under cancerbehandling skrev jag blogginlägget: 

Jag kommer ihåg varje hand och hur den tog i mig

Och så var det. Jag kan fortfarande komma ihåg den stressade handen, den som tyckte jag sjåpade mig eller handen som tog för hårt i mig. Men jag kommer också ihåg sjuksköterskan som höll min hand när jag skulle göra en svår undersökning och läkaren som värmde sina händer innan hon undersökte mitt bröst. Allt det där lagras i vårt hudjag och blir till smärtsamma eller härliga minnen och just därför är det viktigt och bra om vi både är uppmärksamma vad vi matar vår hud med och hur vi tar i oss själva. För tänk efter, spelar det någon roll om krämen kostar 1000 kr om du stressat slår in den i din hud?

Forskning har visat att beröring ska vara lätt, den ska bestå av rörelse, lagom långsamt, närmare bestämt tre centimeter per sekund och med en temperatur på runt trettio grader. Denna typ av beröring aktiverar vårt cortex, som tolkar upplevelsen och aktiverar det limbiska systemet. Men det allra viktigaste kanske ändå är att det aldrig är försent att bli berörd. Vår hjärna är nämligen plastisk, det vill säga förändringsbenägen, så genom vårt eget sätt att beröra och ta hand om vår hud, kan vi också fördjupa relationen till vår kropp, vår hud och vårt sinne. Huden har en enorm potential att via signaler frisätta hormoner som verkar helande och läkande eller stressande och oroande. 

Låt handen bli innerlig.

Det sägs att det tar tre veckor att skapa en vana, så ge det tid. Eftersom vi vet att hjärnan är förändringsbenägen kan vi nästan vara säkra på att hur vi tar i oss själva på samma sätt som hur vi tänker om oss själva också går att förändra. Så använd stunden på morgonen och kvällen när du gör din rengörande och vårdande hudvård till att uppmärksamma: 

Hur rör din hand din hud? 

Hur går dina tankar och vilka känslor dyker upp i dig när du tar i dig själv? 

Så nu skriver jag ut ett recept till dig BERÖRING

Så här gör du: Börja med att kärleksfullt smeka och smörja in kroppen. Låt det ta tid. Om en negativ tanke dyker upp, eller du märker hur handen snabbar på för att få den här stunden överstökad, ja, då stannar du upp. Till slut nöts det här nya sättet in i dig och din hudvårdsrutin blir en lång och ömsint gudinnestund. 

Det här får du: Jag vet att man med sina kärleksfulla händer kan smörja tillbaka kärleken till en kropp man är arg på, ogillar, skäms över eller vilken känsla du kanske har för din kropp. Jag jobbar med det varje dag. Efter cancerbehandlingarna, min kropp ser ut som ett lapptäcke med alla ärr och som jag smekt ärret där mitt högra bröst en gång satt. Jag vill att min kropp ska veta att jag älskar varje del, även det som är svårt att älska.

Tio sekunder

Forskning har gjorts på när andra tar på oss, när vi får massage eller när någon stryker en över armen. Enligt en studie tog det tio sekunder från dess att man börjar massera någon till sitt första andetag och oxytocin börjar utsöndras. Oxytocin är en signalsubstans som också kallas lugn- och rohormonet. Oxytocin sätter igång andra signalsubstanser i kroppen som dopamin och serotonin. Oxitycin är som ett mirakelhormon som lindrar smärta, skyndar på läkning av sår och skador, sänker pulsen, blodtrycket och halterna av stresshormon.

Vi har ju också läst om att en kram bör vara minst 20 sekunder för att oxitycinet ska börja utsöndras. Men alla har inte nån därhemma som tar i dem. Och jag läser också att den där massagen och det fina med beröring är att det går åt båda hållen, både den som blir berör och den som blir berörd får oxytocinpåslag. 

Kanske dags att de mäter vad som händer om man själv är den som berör och blir berörd. Jag tror verkligen att vi kan skapa det där ocytocinet i oss genom vår egen beröring.

2 reaktioner på ”Din hand är en healer”

  1. Pingback: Trevlig helg / fredagslistan / perspektiv – Tankebubblor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *