Skönhetssömn = sant + att bra sömn = hälsa

Skönhetssömn = sant + att bra sömn = hälsa. Skulle kunna vara en matematiskt uträkning, men inga mattebetyg behövs för att förstå att sömn är A och O för vårt välmående. Det är när vi sover som vi ger kroppen en chans att reparera sig och kanske framförallt hjärnan möjlighet att detoxa sig från alla intryck. Visste du att hjärnan har ett eget lymfsystem? Glymfatiska systemet är hjärnans rengöringssystem.

Jag vågar också påstå att god sömn är ett fantastiskt skönhetsmedel. För visst är det som att rynkor slätas ut och hudens textur liksom tajtats till när man fått en god natts sömn? Det brukar räcka med ett par nätter utan bra sömn, särskilt när man är över 50, så infinner sig ringar under ögonen och hela ansiktet skriker TRÖTT. 

Jag har alltid trott att jag minsann sover bra. Går och lägger mig kl 22 och vaknar straxt innan klockan 05, för att stå på yogamattan vid 06. Men efter mitt besök hos Nordic clinic fick jag höra att jag sov för lite.

Jag bara: Va?! 

Graeme Jones: Optimalt är åtta timmar. 

Och så rådde han mig att införskaffa en Ouraring för att verkligen utforska min sömnkvalitet. Det är första steget på en utredning som jag påbörjat på Nordic clinic. Det är både spännande och lite läskigt och som ett detektivarbete i min hälsa. Men det kommer att ta sin tid, och vem vet jag kanske skriver om det här framöver.

De första dagarna med Oura ringen visade på att jag sov, men alldeles för kort tid i REM-sömn. Jag somnar in för fort, det idealiska är att det ska ta mellan 15-20 minuter. För om man somnar inom fem minuter som jag oftast gör, kan det vara tecken på övertrötthet. Dessutom vaknar jag för ofta på natten. Så viktig information.

Det sägs att ouraringen som är en finsk uppfinning är det bästa mätredskapet just nu. Den mäter: sömneffektivitet, totala sömnen, REM-sömn, djupsömn, latenstid (från att man går och lägger sig till att man somnar), kroppstemperatur, hjärtrytm, andningsfrekvens, kaloriförbränning, steg och timing. 

Ringen är som en kompis som hjälper en att hålla koll på viktig information i sin kropp. Nu blir det inte somna framför en Netflix-serie mer. Nu ska jag börja sömn-spåra och göra grejer som gynnar min sömn och inte pajar den. 

Tillbaka till sömn och att sömnen är typ bland det viktigaste för att hälsan ska vara optimal, eller i alla fall bra. Det är på natten när vi sover som kroppen varvar ner. Vårt blodtryck sjunker, pulsen och kroppstemperaturen går ner. Musklerna slappnar av och andetagen blir färre. När vi sover aktiveras kroppens immunsystem och viktiga hormoner bildas. I hjärnan bearbetas intryck och det är alltså på natten som det glymfatiska systemet, hjärnans lymfsystem, jobbar. Har man som jag demens i familjen vill man så klart ge kroppen och hjärnan chans att reparera sig.

Men sömn och huden?

Tydligen är det viktigast för utseendet just djupsömnen som vi sover i början av natten. Då frisätts stora mängder tillväxthormoner som i sin tur sätter fart på uppbyggnad och förnyelse av våra celler och inte minst i huden. Det finns de som menar att dålig sömn kan göra så att kollagensystemet i huden blir ansträngt. Kollagenet är det som hjälper huden att vara både fuktig och smidig. Om huden får för lite kollagen, vilket alltså är en konsekvens av för lite sömn så kan huden uppfattas som både färglös och små rynkor blir synligare. Dessutom ger för lite sömn ofta mörka ringar under ögonen. Man såg i försök på råttor som utsattes för sömnbrist att förutom att  de blev trötta även fick sår på huden. De här såren förvärrades för varje dag som deras sömn blev störd. Vilket är ett tecken på att längre perioder utan sömn hindrar immunförsvaret från att sköta sitt jobb. Och det vill vi inte.

Mina tips för bra sömn:

  • Varva ned i tid. Släck ner. Tänd ljus. Häll nån härlig och lugnande eterisk olja i ett doftkrus/diffuser
  • Meditera, eller gör medicinsk yoga med inriktning på sömn på kvällen
  • Dra ner på det blå ljuset, dvs minska scrollandet på telefonen och din tid framför datorn, och stäng av helt efter kl 19.
  • Se till sovrummet är svalt och mörkt
  • Se till att få till både träning och att vistas i dagsljus varje dag
  • Duscha kallt eller vinterbada
  • Skippa alkoholen och drick inte kaffe efter kl 11 på dagen
  • Ät inte mat efter kl 18
  • Tejpa munnen på natten – om du vaknar med torr mun, andas du förmodligen med munnen när du sover. Ett tips är att tejpa munnen med en mjuk kirurgtejp. Till en början kan det kännas obehagligt, men du kommer att märka att du känner dig mer utsövd och mindre svullen efter några nätter med tejpad mun. Och andas du genom munnen när du är vaken kan både munnen och nässlemhinnorna lätt bli torra. Och om du är torr i munnen kan det påverka dina tänder och öka risken för hål. 
  • Sov med tyngdtäcke – tyngden i täcket ger ett tryck mot kroppen vilket i sin tur hjälper oss att komma ner och landa. Det sägs tom sänka nivån av stresshormonet kortisol. Tyngdtäcken har länge använts inom vården och hjälpt människor med svåra sömnsvårigheter. 

VISSTE DU ATT VI SOVER:

• 1/3 av livet
• 7,5 timmar om dygnet 
• 229 timmar i månaden 
• 1,3 vecka i månaden 
• 2745 timmar om året 
• 15,6 veckor om året
• Bäst vid 16-18 °C

Och PS HÄR KAN DU LYSSNA PÅ EN PODDINTERVJU MED MIG Jag blev intervjuad av Shirin Davidji i hennes podd Träna med Shirin.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *