Olja insidan

Jag älskar inte bara att smörja huden med växtoljor, det har ni säkert förstått. Jag boostar min insida med olja också. Särskilt under de kalla vintrarna och också eftersom jag åldras. Vem vill vara en torris, typ…

Jag är 57 år och det är flera år sedan jag hade min sista mens. Så jag är helt enkelt inne i menopausen, det vill säga den visa kvinnans tid. Så lyssna på den här visa kvinnan när hon säger att du ska smörja din insida både genom en tesked, eller matsked av någon bra växtolja. Så vilken olja ska du välja för att ta invärtes?

Jag alternerar oljor. Dels för att jag tror att det är bra att inte låta kroppen vänja sig vid bara en. Så inta under några månader en olja, dvs ta slut på flaskan. Oljor har en tendens att härskna och några fortare än andra.

På utbildningen till SJÄLVLÄKNINGSTERAPEUT tog näringsexperten Lina Åhlen upp om en studie där man tittat på förhållandet mellan kost och hudens elasticitet, fuktighet och rynkor. Man såg att ett stort intag av fett, både mättat och omättat, förknippades med färre rynkor och bättre elasticitet, men för de med högt intag av smör och margarin visade det tvärtom, dvs fler rynkor. 

Cellernas membran behöver Omega 3 och omega 6-fettsyror, vilket hjälper till att påverka hudens struktur och reglering av fukt. En studie med linfröolja (innehåller omega 3-fettsyran alfa-linolensyra) och gurkörtsolja (innehåller GLA) visade att intaget ökade återfuktningen av huden markant och minskade inflammation i huden efter 12 veckor. De som i studien fick linfröolja fick både jämnare och slätare hud. Man såg också att ett ökat intag av linolensyra från maten bidrog till färre rynkor, mindre torrhet och förtunnad hud.

OLIVOLJA Under en period tar jag en tesked (ibland en matsked faktiskt) med riktigt fin olivolja som är både kallpressad och extra virgin, det är viktigt! Kroppen behöver fett, men det ska vara rätts sorts fett. Olivolja är näringsrik och fylld av Omega 3 och Omega 6. Det är fleromättat fett som behövs för en mängd viktiga funktioner i kroppen som reglering av blodtryck, hjärtats funktion, skyddar cellerna mot oxidativ stress, immunförsvaret, cellförnyelse bland annat.

MCT-olja MCT står för Medium Chain Triglycerides vilket översatt till svenska betyder medellånga mättade fettsyror.  Fördelen med fettsyror är att kroppen snabbt kan ta upp dem, de skickas till till levern där de i sin tur omvandlas till ketoner. Det gör att kroppen snabbt får snabb energi, utan att blodsocker och insulin påverkas.

Oljan sägs ha sju olika fördelar. 

1, den främjar viktnedgång.

2, ger snabbt energi. 

3, hjälper kroppen att förbränna fettdepåer. 

4, kan ha positiva effekter på epilepsi, alzheimers och autism. 

5, motverkar svampinfektioner. 

6, sägs reducera risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

7, kan ge jämnare blodsockernivåer

HAMPA-olja är också rik på Omega 3 och Omega 6-fettsyror. Oljan innehåller antioxidanter, e-vitamin, magnesium, järn och zink bland annat. 

LINFRÖ-olja är rik på Omgea 3, 6 och 9. Linfrön innehåller dessutom en mängd näringsämnen som är bra för ditt hjärta. Det finns också flera studier som visar att linförolja kan sänka blodtrycket och att alfa-linolensyra kan reducera inflammation i artärer.

Okej? Nu har du en del härliga oljor att välja mellan. För glöm inte att vår utsida. Hur vår hud känns och ser ut speglar också vår insida och visar på vår livsstil, kost- och näringsintag och så klart också genetiskt. Även om vi vet att genetik numera är underordnad livsstil. Här menar jag att du kan med din livsstil mota Olle i grind. Bara för att din mamma eller pappa har någon åkomma osv behöver inte det betyda att du också får det, lite beroende av hur du tar hand om dig. Det är det som menas med livsstil. Men allt sammantaget påverkar alltså hudens utseende och funktion. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *