socker & adhd

För två år sedan släppte vi flera avsnitt i podden Kvinnoliv, en podd om kvinnlig hälsa. Eller hälsa ur ett kvinnoperspektiv. Det var superkul att ha den podden, men jag hamnade i ett sammanhang som jag var tvungen att ta mig ur. Vilket också slutade med att podden inte kunde fortsätta.

Ibland gör man samarbeten som tar mer än de ger och ibland träffar man människor som tar mer än de ger. Men jag har förlåtit mig själv för att jag ibland alldeles för lätt kastar mig in i sammanhang utan att kolla upp människor. Jag är för godtrogen, om en människa säger att den är bra, tror jag på det.

I morse läste jag i tidningen att en studie visat att det finns ett samband mellan adhd och sockersug. Det var väl det vi visste när vi bad Ann Fernholm prata om adhd och kosten i Kvinnoliv. När det kommer till sjukdomar och diagnoser måste man tassa ganska mycket på tårna vad gäller utlåtande om kosten. Det finns forskning som visar på att två av tre barn med autism får färre svårigheter av en kost utan mjölk och gluten. Ann Fernholm är forskaren som blev journalist och har skrivit flera böcker om hur maten vi stoppar i oss påverkar oss. I det här avsnittet pratar vi om matens påverkan på diagnosen Adhd och varför Ann startade kostfonden. LYSSNA HÄR

och HÄR hittar du alla avsnitt av Kvinnoliv. Härlig lyssning.

6 reaktioner på ”socker & adhd”

  1. Det är ju inte sockret som gör att barn utvecklar adhd. Det är en medfödd funktionsnedsättning med stark ärftlighet. Däremot kan socker o andra stimulantia kicka igång de ämnen de har brist på i hjärnan, bland annat dopamin. Belöningssystemet i hjärnan gillar socker, alkohol m.m för de snabba kickarnas skull o personer med Adhd är extra känsliga.

  2. Som förälder till en barn med autism blir man så ledsen över att läsa sånt här…det är jobbigt nog ändå i de flesta NPF familjer.

    1. Jag förstår inte riktigt hur du tänker här. Ska jag inte skriva om sånt som jag tycker är intressant eller viktigt? Jag tycker att det är viktig information om maten har viktig funktion för ett bra mående om man har någon form av NPF. Hur vet du att jag inte har det i min familj? Lyssna på intervjun med Ann Fernholm, finns dessutom flera avsnitt i min podd Kvinnoliv som tar upp om adhd bland annat.

  3. Som mamma till två Npf-barn vänder man på alla stenar för att få dem att må så bra som möjligt. Jag har lyssnat på Ann Fernholms intressanta föredrag på nätet tidigare och lyssnat på nästan alla avsnitt av Kvinnoliv (toppenbra pod!). Kosten ”botar” inga diagnoser men gör absolut skillnad i mina barns psykiska hälsa (och fysiska). De flesta npf-föräldrar är nog liksom jag till och från rätt utmattade och uppgivna mellan varven efter motgångar och kritik från oförstående omgivning mm. Kan vara svårt att ta till sig nytt tänk då Karin, men ge inte upp är du snäll.

  4. Så bra att få mer vetenskapliga belägg för sådana samband! Tack för att du tar upp det!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *