gröna saxen

Läser det här och och den här artikeln om hårfärgning och riskerna. Det är nu ett par år sedan jag slutade med att färga håret på det vanliga sättet, dvs med kemikalier. När jag läste om att höga kemikalier tränger in i kroppen vid en vanlig hårfärgning så känns det uppfräschade håret så ofräscht. Jag vill minimera min utsatthet för miljögifter så mycket jag kan.

I en tysk studie som gjordes för flera år sedan visade att höga halter av kemikalierna i hårfärg tränger in i hårbotten och sprids sedan i kroppen.  I den tyska studien, utförd av Thomas Schettgen med flera vid den medicinska fakulteten på universitet i Aachen, mättes halterna av ämnet 2,5 TDA, som är ett starkt allergiframkallande ämne som vi inte vet vad det kan göra i kroppen, i urinen 48 timmar efter hårfärgning. I Danmark avråds gravida att färga håret, men i Sverige fanns då inga såna restriktioner läser jag i artikeln från 2011. Men jag förundras över svaret från Läkemedelsverket: 

-Vi tycker inte att det finns någon anledning till det. Vi förutsätter att företagen har gjort sin uppgift och ska varna för produkterna om det finns risker, säger Monica Tammela, enhetschef på Läkemedelsverket.

Eh?! Vi förutsätter att företagen har gjort sin uppgift? Jag tänker att det är väl bara att förbjuda? Kan man inte börja tvinga stora företag som i årtionden tjänat stora pengar att förändra sin verksamhet. Tvinga dem att ha ett miljötänk. Att miljötänket alltid ska vara prio ett. Hur tänker ni om hårfärgning? Färgar du håret? Tänker du ”jag gör så mycket annat bra för miljön så lite hårfärgning skadar inte”.

Jag vill verkligen inte lägga skuld bara höra hur ni tänker. Jag tänker att mitt i all information vi får om hur miljön mår och att vi måste börja minimera utsläpp och så vidare så märker i alla fall jag i sociala medier hur influencers lägger ut bilder rätt ofta på när de färgat håret. Det är rosa hår. Jättevitt hår. Mörkare hår. Hela tiden dessa bilder från frisörstolen. Jag ser hur frisörkedjorna växer. Lite som att ju värre världen mår ju mer ska jag satsa på mitt utseende. Reaktionen är intressant tycker jag. Så här skriver läkemedelsverket idag om hårfärgning.

Hur tänker du om hårfärgning? För ett par år sedan, ja, det tog lite tid för mig så fick jag nog. Idag har jag hittat Gröna saxen. På den här salongen färgar man håret med örter och det blir så bra. Jag ser så fram emot min bokade tid på den salongen för att få en hårinpackning med örter och olja för att ge mitt hår lite näring.

4 reaktioner på ”gröna saxen”

 1. Yes underbart! Det ploppar upp flera gröna frisörer ? man behöver ju inte heller göra så ofta om man nu vill färga…slinga… dyrt nöje?
  Känns lite som att många fixar sitt yttre så slipper de tänka på sitt inre???
  Lägg pengarna på inre hälsa?istället …!
  Tack Karin

 2. Har också slutat färga för ca 1 år sedan! Väntar och väntar på att en grön ska öppna i min närhet !
  Kristina

 3. Lotta Wikerud

  Underbart att det finns Gröna saxen hoppas fler öppnar. Tror inte de flesta inser riskerna för egen del och moder jord med färgning. Själv använder jag sedan många år tillbaka henna.,funkar bra tycker jag. Inte många vet att på bara mån timme ärgifterna ute i blodet. Många försvarar sig med att lite hårgärg spelar välbingen roll,men nu är det gifter i det MESTA och det blir myvket tillsammans i slutändan. TACK UNDERBARA KARIN FÖR ALLT GOTT DU GÖR och all information!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *