nytt poddavsnitt: Om klimakteriet med Jenny Koos

Vad är det egentligen som händer i kroppen när klimakteriet dyker upp? Och hur gör man för att må så bra som möjligt före och efter menopausen? Jenny Koos är fertilitetsexpert och sexualhälsorådgivare. Och enligt henne finns det en hel del saker man kan göra för att försöka passera klimakteriet så smärtfritt som möjligt.

Jenny har varit med tidigare, då förklarade hon menscykeln i avsnittet med samma namn. Jag älskar hur Jenny sprider sin kunskap och att hon nu börjat med en föreläsningsserie för skolorna om sex. Det här är första avsnittet i Kvinnolivs serie om Klimakteriet.

Ni kommer höra många spännande röster kvinnor. Flera kvinnor kommer att komma till tals för det tycker jag är så viktigt. Klimakteriet kan vara förjävligt för vissa medan andra ser det som rena rama frihetstiden. Jag tycker det är så viktigt att belysa att det kan vara så olika och går det att förebygga klimakterieproblem. Det är också så viktigt. Tänker att också ni unga också behöver höra olika röster om en tid som kommer. För precis som jag skrivit i tidigare inlägg här på bloggen, så tycker inte jag att vi ¨tjatat¨ klart om den här perioden i en kvinnas liv. Jag tycker vi ska tjata hål i huvudet på allt och alla, så att kvinnor vet att det finns hjälp att få om man behöver. Att vi kvinnor ska veta skillnaden på syntetiska hormoner och bioidentiska hormoner. För när vi har den kunskapen kan vi också ställa krav och det är det vi ska göra. Vi ska ställa krav på att få den vård vi vill ha och behöver. För det handlar också om det tänker jag. Om man känner att man inte blir lyssnad på när man kommer till sjukvården med sina klimakterieproblem så kan ju den känslan göra att man också tror att man inte är värdefull. I alla fall vill jag känna att när jag kommer med mina problem till en expert så tas hela jag in.

Förra veckan var jag i Italien. Vanligtvis badar jag ogärna i pool, men nu gjorde jag det för det fanns en pool och det var för långt till havet. När jag kom hem till Sverige visade det sig att jag hade urinvägsinfektion. Det gjorde så ont när jag kissade. Som att kissa taggtråd. Jag tar ogärna antibiotika, men när det gör så där ont fann jag ingen annan råd. Men först hann jag googla massor om varför man får urinvägsinfektion. Det visar sig att i samband med klimakteriet får många kvinnor problem med torra och sköra slemhinnor i underlivet, något som i sin tur kan leda till upprepade urinvägsinfektioner. Men urinvägsproblem kan åtgärdas med lokal östrogenbehandling som bygger upp slemhinnan. DET är kunskap för mig. För jag vill så klart veta hur jag kan ta hand om mig själv på bästa sätt. Det tänker jag att alla kvinnor vill. Hoppas ni kommer att gilla den nya serien som börjar idag. HÄR hittar du kvinnoliv. In och lyssna. Som sagt hoppas du gillar och dela gärna länken vidare.

5 reaktioner på ”nytt poddavsnitt: Om klimakteriet med Jenny Koos”

  1. Hej ! Om du inte vill äta antibiotika så ska du ta björkglycos finns i hälsokosten ,jag botar urinvägsiflamation med det och tar i förebyggande syfte en tesked morgon och kväll när jag är utomlands och jag slipper bli sjuk då jag vägra äta antibiotika om jag inte verkligen behöver det.
    Maria

  2. Hej, väldigt bra avsnitt om klimakteriet. Äntligen någon som pratar om det. Vad anser ni om den kräm som finns på apoteket att smörja på klitoris för att öka beröringskänslan för kvinnan, typ av Viagra för kvinnan? Är den giftig eller liknande? Med vänlig hälsning,

  3. Jag skulle vilja veta mer om hur man gör när man haft en hormonell bröstcancer. Vilka preparat kan man använda och vilka ska man undvika?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *