Nytt poddavsnitt: När sköldkörteln sviker

I det här avsnittet har jag träffat Selma von Bornstedt som kämpat med sköldkörtelproblem ända sedan hon var tio år. Under alla de här åren har hon träffat många läkare, bivit felmedicinerad och levt ett liv på sparlåga, eller som hon själv säger i långa perioder av sitt liv har hon levt med hjärndimma. Hon har varit trött, haft viktproblem och hennes problem har felaktigt diagnosticerats som psykiska när det egentligen hela tiden var sköldkörteln som borde ha kollats. Jag träffade Selma i en av alla de grupper som finns på Facebook för oss med sköldkörtelproblem. Här får man råd och tips om vilka prover man ska ta, vilka läkare som man ska gå till för att få rätt vård och bli lyssnad på. Idag beräknar man att cirka 460 000 patienter är under medicinering  Underfunktion i sköldkörteln är en växande folksjukdom som drabbar var tionde kvinna eller 458 000 personer i Sverige. Dagens sköldkörtelvård erbjuder ”EN medicin för alla” utan hänsyn till individens unika sjukdomsbild eller symptom. Var femte sköldkörtelsjuk, motsvarande 92 000, fortsätter må dåligt trots behandling. 46 000 mår så dåligt att de inte kan arbeta. Förutom stort lidande medför det stora samhällskostnader. Bara ersättningarna till alla som inte kan arbeta uppgår till uppemot 7 miljarder kronor varje år så skriver Sköldkörtelförbundet på sin hemsida.  Trötthet, viktproblem och frusenhet är några av de symptom som förknippas med en felaktigt fungerande sköldkörtel. Men hur vet man att det just är den som strular? Och hur gör man för att få hjälp? Idag sänds första avsnittet i Kvinnolivs serie om SköldkörtelnHÄR KAN DU LYSSNA PÅ KVINNOLIV

https://www.allers.se/ny-studie-for-battre-metod-mot-skoldkortelproblem/

3 reaktioner på ”Nytt poddavsnitt: När sköldkörteln sviker”

  1. Pingback: Ny podd om sköldkörteln - Sköldkörtelförbundet

  2. Pingback: Lyssningstips om sköldkörteln - Sköldkörtelförbundet

  3. Pingback: Ny podd om sköldkörteln - med Karin Björkegren Jones! - skoldkortelforbundet.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *