det jag vet idag, jag önskar jag visste det igår

Kunskap är makt, så är det. Och när man har kunskap, utifrån den kan man också välja. För om man inte har kunskap, väljer man då?
Förstår ni vad jag menar.

SKRÄMSELPROPAGANDA om P-piller måste bemötas så här skrev TV4gynekologen Helena Kopp Kallner i en ledare i GP för ett par dagar sedan. Jag försöker uppmana media, och i det här fallet TV4 nyhetsmorgon att bjuda in Jenny Koos som är fertiletsrådgivare och som jag har fullt förtroende för vad gäller kunskap om kvinnokroppen. För trots att jag inte längre har mens, så tycker jag nog ändå att det borde tillhöra allmänbildningen att veta vad som händer i våra kvinnokroppar när vi nu faktiskt tilldelats en menscykel.

Jag fick verkligen en AHA-upplevelse när jag gick på min första föreläsning med Jenny Koos och samtidigt blev jag lite ledsen.
Ledsen över att jag inte fått den här kunskapen tidigare.
Att jag på ett sätt fostrats med att menscykeln bara är av ondo.
Jag fyller snart 54 år. Livet har visat sig från många olika sidor. För sex år sedan, ja faktiskt den 21 juni 2012 fick jag diagnosen hormonell och inflammatoriska bröstcancer. Då fick jag höra att det var min kropp som skapat det, dvs mina förhöjda östrogennivåer. Jag gjordes på många sätt rädd för min egen kropp och plötsligt skulle min kropps reaktioner bekämpas. Jag genomgick alla tuffa cancerbehandlingar och uppmanades att äta antihormoner i minst fem år, som någon sorts garanti.
Jag tog inte antihormonerna efter noggrant övervägande.
Istället försöker jag hitta balans i min kropp.
Balans i hormonerna. Att jag äter bra mat. Vilar mycket. Ser till att ge mig själv återhämtning. Jag säger väldigt mycket mer NEJ nuförtiden. Jag tar bra kosttillskott osv
Jag har blivit uppmanad att inte prata om det valet, alltså att jag valde bort antihormoner och jag ger aldrig någon råd vad gäller medicinering. Jag hänvisar bara till att läsa FASS och att känna efter i sig själv.
Men återigen vi måste våga ifrågasätta. Via måste börja väga för och nackdelar.

För mig är att leva att också ha sexlust. Avsaknad av sexlust var en av alla trista biverkningar som antihormonerna skulle ge mig. Att inte ha sexlust under fem år?! Sexlust för mig är inte bara att knulla, utan också att känna just lust. Att ta stora tuggor, att skratta mer, dansa mer att faktiskt vilja mer i livet. Jag kunde inte tänka mig att efter alla cancerbehandlingar som gett mig så många biverkningar inte längre känna mig som en sexuell varelse.
Att vara hänvisad till vården gör något med en. Jag gjorde till en början allt man sa åt mig. Men sen började jag googla, vilket man sa att jag inte skulle göra och jag började höra av mig till olika experter. Jag började försöka att skapa min egen bild. Jag kom fram till följande: Jag är expert på mig och den makten kommer inte jag att ge bort.
För även om det finns sk vetenskapliga bevis så vill i alla fall jag alltid numera veta biverkningar och jag vill helst också veta vem som är beställare av forskningen. Som journalist vet jag att frågan kan färga svaret.

_MG_0487
Bildtext: Andningsövningen Sithali sägs vara bra vid klimakteriebesvär. Den kyler ner kroppen och sägs också göra kroppen basisk.

Just nu går jag en yogakurs med fantastiska Kia Naddermeier som driver en yogastudio i Paris. Vi gör både förberedelser för och pranayama, dvs andningsövningar. Pranayama är gammal yogisk kunskap, långt innan de hade anatomisk kunskap. Och i de här gamla yogiska texterna pratar man om hur viktig andningen är för att lugna ner blurret i huvudet. Man pratar om nervsystemet fast med andra ord. Och den här kunskapen hade en annan form av vetenskapliga studier. Nämligen erfarenhet. Och idag vet vi hur viktig andningen är för vårt välmående. Andningen tillsammans med diafragman och bäckenbotten är pumpen för lymfsystemet (Immunförsvaret) och med hjälp av andningen kan vi skapa lugn och rohormonet i våra kroppar. Även om forskare som Agnes Wold går ut och säger att yogaandning är typ humbug osv så vet vi, eftersom vi känner det i oss själva att lära sig kontrollera sin andning gör att man också lär sig att kontrollera sina känslor. Om jag är stressad koncentrat jag mig en stund på mina andetag. Om jag har ont gör jag samma. Är jag ledsen, ilsken ja, då tar jag till lite andningsövningar och mår bättre. Jag låter också säkrare på min röst om jag gjort lite andningsövningar. Världens bästa medicin som jag baserar på mina egna erfarenheter och som jag delar med en massa andra yogisar runt om i landet. Vi sprider det här som en löpeld, en liten snabb googling på Yoga gav den här siffran 818 000 000. Jag vet inte hur många som yogar i världen. Men det som yoga gör är att man börjar lyssna på sin egen kropp. Man blir kroppsmedveten. När hela världen börjar vakna och faktiskt börjar ifrågasätta från gräsrotsnivå. Ja,då kanske det kan vara dags för media att vakna. För jag tror inte det är en slump att människor, läs kvinnor blir mer ifrågasättande. Att de börjar känna efter i sina kroppar hur de mår. Att de ifrågasätter syntetiska hormoner.

Men nu har historierna, dvs de självupplevda erfarenheterna av syntetiska hormoner bli så många, att de är på nivå av vetenskapliga bevis. LÄS här Därför säger dagens kvinnor nej till Ppiller Snart 60 års användande av Ppiller är på många sätt en lång och utdragen forskning som gjort att många kvinnor numera säger just nej. Jag tycker att det är dags att vi börjar lyssna på de rösterna.

jenny
LÄS JENNY KOOOS TEXT i kurera: NEJ, DET ÄR INTE ONÖDIGT ATT MENSTRUERA

Och vill du ha mer kunskap, boka in min och Jennys helg 7-9/9 PUSSY POWER helg ta makten över din kvinnohälsa.

IMG_6547
Här ligger 370 kvinnor i Happy Baby pose på Yogagames i Göteborg. Happy pose, en av de första yogaställningarna vi gör i våra liv. En fantastisk ställning som skapar blodgenomströmning i hela bäckenbotten och en skojsig yogalärare som jag känner döpte om ställningen till Welcome Home baby.

1 reaktion på ”det jag vet idag, jag önskar jag visste det igår”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *