Alternativ är precis det ALTERNATIV

Läser den här krönikan och märker hur arg jag blir. Läs den du också Alternativ medicin är som alternativa fakta I SVD För det första får skribenten betalt för att skriva i mina ögon skrämselpropaganda.

”Det vore kanske förlåtligt om människor bara lurades till att stoppa i sig verkningslösa preparat och sedan räddades av vanlig sjukvård ändå. Tyvärr åtföljs myterna om alternativmedicinens förtjänster ofta av skräckpropaganda. Ledande utövare sprider lögner i stil med att cellgifter och cancerkirurgi dödar fler än det räddar. I själva verket är det tvärtom. Det räddar tusentals varje år och att vänta med ingrepp i onödan till förmån för ”alternativa” behandlingar kan vara att döma sig själv till döden. Det gjorde Steve Jobs – och det kommer många andra att göra, så länge lurendrejare tillåts verka utan att möta hårt motstånd.”

För det första och det här är viktigt. De flesta människor verkar inte använda sig av alternativmedicin i första hand utan som en ÅTGÄRD när skolmedicinen inte funkar, eller funkat eller när skolmedicinen gett såna biverkningar att det inte finns något annat ALTERNATIV. Sedan finns det många som väljer det från början och jag har blivit en sådan. Vis av erfarenhet har jag blivit en sån som läser FASS innan jag tar skolmedicin. För har man en gång varit dödssjuk är man så rädd att hamna där igen och då söker man alternativ.

Jag säger det igen och igen.

Jag är inte emot medicin eller den traditionella sjukvården. Men efter att ha genomgått just cytostatika (cellgift), cancerkirurgi, herceptinbehandling osv och också fått en massa biverkningar bland annat lymfödem och hjärtsvikt. Det senare skulle jag verkligen önska att man tog fram siffror på, dvs hur många som dör av cancerbehandling pga att hjärtat tar så mycket stryk.

Skribenten Jesper Sandström skriver följande:
”Medicinsk vetenskap på naturvetenskaplig grund är det enda sätt vi har för att avgöra vad som fungerar och vad som inte gör det. Behandlare som tar avstånd från den vetenskapligheten gör i bästa fall ingenting alls för sina patienter, men i värsta fall bidrar de till förvärrad sjukdom och för tidig död. Var och en som bryr sig om sina medmänniskors liv och hälsa borde vara deras motståndare – och det borde vara självklart för politiker oavsett färg att de inte ska ha en enda skattekrona.”

Om jag inte avslutat min Herceptinbehandling vad hade hänt. in hjärtsvikt hade kanske blivit kronisk? Jag skulle ha tagit 17 herceptinbehandlingar intravenöst, mitt hjärta orkade elva. Då var mitt hjärta nere på 30 procent på grund av hjärtsvikten. Kanske vet du inte, jesper men det är alltså många som just dör av att hjärtat inte orkar längre. En cancerbehandling är oerhört tufft att gå igenom och Det intressanta här är också att man i Finland bara ger sju Herceptinbehandlingar.
Är det inte märkligt att det är så olika?
Efter noggrant övervägande bestämde jag mig för att inte ta den medicin som hjärtläkaren på Karolinska skrev ut till mig. Mediciner som när jag läste i Fass hade kunnat ge mig sämre hjärta, njursvikt osv. Vem vill riskera att ha sämre hjärta? Det sista jag ville var att få ytterligare biverkningar. Det enda jag längtade efter var just min hälsa.
Jag bad min onkolog om respit. På tre månader hade jag läkt mitt hjärta med Q10, akupunktur och hypnosterapi. Ett par år senare kom studien som visade på att kosttillskottet Q10 är oerhört verksamt mot just hjärtsvikt. DET märkliga är att hjärtspecialisten som också var överläkare inte kände till att sådan forskning gjordes när jag bad honom om just ALTERNATIV till den medicinering som han tyckte jag skulle ta PUNKT SLUT, som han sa. Jag måste faktiskt tillägga här, att jag har träffat så många fler ”alternativare” som är mer pålästa om forskning som görs runt om i världen än de jag alltså betalar skatt för att kunna gå till. Är inte det märkligt?

Så absolut Jesper Sandström jag är verkligen för att vi forskar på mediciner och behandlingar och ALTERNATIV som gör att vi överlever, där är vi verkligen ense.

Men jag är i alla fall trött på att lägga ner så mycket pengar på att bota just biverkningarna av sjukvården. Där har nämligen den svenska sjukvården ett stort jobb att göra. För hur många ligger på sjukhus på grund av biverkningar och felmedicineringar. Sånt är så viktigt att vi börjar prata om. Men nu har man gjort det så svårt, eller ens möjligt att anmäla läkare LÄS HÄR: Ett hån mot alla de som far illa i vården

Jag tycker att det är fruktansvärt att vi som gjort allt man ska när man går igenom tunga och svåra sjukdomar lämnas så åt vårt öde. När biverkningarna kommer upplever jag att vården tar bort sin hand. Det är alltså ingen skräckpropaganda. Vården borde samarbeta med alternativmedicinen. Vi borde ha komplementärvård i Sverige, dvs möjlighet att ha både och i Sverige.

Och jag hoppas verkligen att det blir en valfråga. För jag betalar gärna skatt för en vård som är innovativ och som vågar samarbeta som man också gör i flera andra länder. För till syvende och sist är det frisk man vill bli och inte beroende av medicin som man måste ta hela livet.

LYSSNA PÅ DET HÄR PODDAVSNITTET VÄLDIGT intressant. tydligen är det väldigt höga siffror på läkare i Usa som inte skulle genomgå traditionell cancervård, eller ens undersökningar.

Jag tänker på en sån sak som P-piller. Män vill inte ta ppiller på grund av biverkningarna, men när kvinnor efter nästan 60 års användande klagar på just det, eller faktiskt slutar med ppiller. Ja, då hävdar man att kvinnor inte vet sitt eget bästa. Därför känns det inte som en slump, eftersom fler kvinnor söker sig till den alternativa vården och nog känns det som de mest tongivande i debatten om alternativmedicinen i Sverige ändå på nåt sätt är vita kränkta män?

4 reaktioner på ”Alternativ är precis det ALTERNATIV”

 1. Tack Karin för att du är arg och tar till orda! Tack – för du är även min röst!
  Kram Annelie

 2. Tack, tack, tack! Och tack igen. För att du sätter ord på det som jag ärligt talat inte orkar just nu.

  Tänk om vi som är sjuka faktiskt sågs som kapabla och intelligenta nog att få välja vård själva?! Om inte bara ”skolmedicinen” räknades som fullständigt perfekt som den är? Om skattepengar gick till forskning i stället?! För vilka har råd att forska? Vem ska tjäna tillbaka forskningspengarna på hur kost, motion, omvårdnad, tarmbakteriernas mående etc faktiskt påverkar? Om det faktiskt kunde komma fram på riktigt att skattepengar går till att subventionera medicin från FÖRETAG på den fria marknaden? Och vi som ska ta den ska tacka och ta emot och inte klaga på biverkningar. För det är ju bättre än alternativet?! Smärta… cancer… endometrios… graviditet eller vad en nu medicinerar sig för eller emot. Varför har så många med ingen insikt i detta så stark åsikt?

  Så många frågor. Vi får kanske inga svar men jag är så glad att det finns andra som du som förstår. Med erfarenhet. Ödmjukhet. Och förmåga att sätta ord på. Tack Karin.

 3. Och förresten, älskar bilden!!!

  Och ja… vita män som är så kränkta. Varför? Vad är grejen? Drygt tvåtusen års vana av att ha rätten på sin sida, vara den rätta åsiktens företrädare och slagskämpe för alla människors rätt att… slippa se Sanna Ehdins varor på MatHem? Och att ha rätt åsikt i en politisk debatt där det inte ens framgår vilket parti som tycker vad. Men att SvD publicerar den som tycker att sin luddiga åsikt är rätt? Konstigt nog är det den där tvåtusen år gamla åsikten att allt nytt och alternativt är av ondo. Och att västerländsk skolmedicin är guds gåva till människorna. Så ock läkemedelsbolagen som bara vill människorna väl och bota alla i världen med deras läkande medel. Amen.

 4. Så bra skrivit, tack Karin!
  Läkarna lär sig bara vilka mediciner de ska ge, ingenting om kost. Jag har läst Dockor Michel Gregers bok, konsten att inte dö. Tänk om fler läkare kunde vara som honom. Hoppas att fler läkare läser hans bok och får upp ögonen för vad kosten kan göra för vår hälsa.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *