känns som nåt är lurt

Saker jag inte förstår. Det är hela den här rosa bandet-grejen. Jag har skrivit om det så många gånger.Läser också att det nu kommer ut en Rosa kokboken 2 med en massa kändisar som är emot cancer. Förra året fascinerades jag så av den första rosa kokboken. Jag var på Bokmässan i Göteborg och det var som att hela bokmässan sponsrades av Rosa bandet(Cancerfonden). Det var en stor affischkampanj. Det var en eller två releasefester för boken, det stod en rosa kokboks bil parkerad utanför mässan.
Jag fascineras så av den rosa masspsykosen.
Jag fascineras av att cancerfonden har så mycket pengar att annonsera för. Ha stora galor och pengar att marknadsföra sina grejer för.
Jag skrämselfascineras.
Sånt gör mig rädd. Ifrågasättande. Är det inte någon annan som känner så?
Jag är också emot cancer. Jag tycker också att vi måste hitta botemedel och framförallt ta reda på varför vi får cancer. Så att vi kan skydda våra kommande generationer. För att de friska ska få rätt information. Att hitta botemedlet är så klart superviktigt, men vi måste hitta och förstå roten.
Varför vi får cancer.
Kanske till och med våga ifrågasätta livet vi lever, om det är så att det är där roten finns?
Jag skulle önska att jag inte var en så avig person. Att jag också minglade runt med rosa champagne i glaset, iklädd en rosa tshirt som det står Nej till cancer på. Istället får jag bara en klump i magen, en känsla av att nåt är lurt. Att det är fööör mycket pengar i omlopp för att det ska vara bra.

Tre dagar efter att jag fick cancer ringde en tjej upp mig och tyckte att jag skulle vara med i en av filmerna som de då spelade in för Rosa bandet galan. Tre dagar. Det hade knappt landat i mitt eget huvud.
Hjälp jag har cancer. Jag är belägrad.
Efter någon månad, eller två ringde de igen. Då hade det landat bättre och jag kände mest Nej.
Jag har känt nej och kanske för att jag googlade runt och hittade de kritiska rösterna. Inte bara de i Sverige, utan rosa bandet finns ju worldwide och många är kritiska även där.
KOSTDOKTORN

eller:
Vem tar hand om rosa bandets pengar

Intressant film: https://www.youtube.com/watch?v=vAECbKClFW4

Borde inte filmen Pink ribbon Inc visas mitt under bröstcancermånaden på SVT? Eller har jag missat den på svensk tv?

Nej, jag är hellre hemma och planterar om min Mallorcaros.

FullSizeRender777

5 reaktioner på ”känns som nåt är lurt”

 1. Intressant inlägg. Tack. Är själv inne på andra veckan på din ”detox”. Kroppen känns piggare och ”lättare”, huden mjukare och ögon klarare (både bokstavligt och bildligt) Jag sover mycket bättre och känner sund hunger inför nästa mål, vilket inte hänt på många många år. å jag håller. Igår tog jag även hjälp på traven av yogamassage. Så JA jag håller med om att kunskap om vad det vi äter gör med våra kroppar bör forskas mer om.
  Tack snälla Karin för att har fått upp mina ögon för detta vid 47 års ålder.
  Kram AnneBritt

 2. Helene Gullhav

  Hej Karin!
  Jag känner mig också tveksam till rosa bandet ”cirkusen”, men det är väl lättare att köpa ett rosa band, en rosa bok, rosa plast till höet… än att t.ex ändra sina vanor?!
  Jag har köpt ett rosa band i år som jag har på jackan, det känns som man ska det när man har fått bröstcancer. Men ska man det? Vad gör de med alla pengar???

 3. TACK!! Har tänkt och känt så länge, och jag menar i allra högsta grad är mittemellan ”livsmedel”( dödsmedels) industrin och kemikalieindustrin. Många saker tyder på att livsstilen ”tänder” vissa gener som alstrar sjukdomar. Men det enda ” botet” mot ex cancer som man pratar om är gifter och strålning. Varför inte forska i hur frukt, grönsaker bär’, olika avstressningsmetoder, andra självläknings-ökande terapier fungerar?- nej, för att det alstrar inte mångmiljardbelopp åt läkemedelsindustrin.
  Jag ser nästan rött åt rosa sockerbakelser, rosa godis åt cancerfonden.
  Tack för att du satt ord på det.

 4. Ja, man kan undra hur de kan uppmuntra folk att köpa t.ex bullar när fel kost kanske bidrar till att cancer uppstår. Går kanske 10 procent av bullens pris till cancerforskning? Då är det nog bättre att avstå från att köpa bullen och ge några kronor direkt istället.
  Jag är också intresserad av forskning som pekar på orsaker och hur man ska undvika att sjukdomen uppstår. Jag vill också att man forskar mer på vilka som verkligen behöver olika typer av behandlingar och inte rekommenderar t.ex hormonbehandling till alla generellt som haft hormonkänslig tumör. Hur vet man vilken typ av forskning som Rosa bandet stödjer? Är det forskning som redan stöds av läkemedelsindustrin? I så fall kan de väl stödja någon annan inriktning som kanske får mindre pengar.

 5. Jag håller helt med, har känt samma avoga inställning till Cancerfonden mfl. Fast det törs man knappt säga högt, då blir man väldigt ifrågasatt. Forskning som inte kan generera pengar i form av läkemedelspatent finns nästan inte, ingen kan ju ta patent på livsmedel, eller livsstilsfrågor…. Det finns dock en relativt ny fond vars syfte är att stödja forskning kring kostens betydelse för hälsan: http://www.kostfonden.se.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *