bara mina tankar

Jag har tittat på några reportage som Anna Bäsen på Expressen gjort. Hon har med dold kamera testat på olika alternativa terapier för att liksom ta fram vilka som luras och trixas i den alternativa vården. På många sätt väl välkommet. Visst är det viktigt att vi tittar på vilka som luras.
Vi är så utsatta i vår önskan om att bli friska.
Jag vet.
Jag har varit där.
Jag är där.
Men det är så många delar i det här.
Snälla syna den svenska sjukvården. Syna vilka som vinner på vilken medicin som skrivs ut. Tänk om det skulle vara så att vissa läkare och forskare går läkemedelsbranschens ärenden?
Ni vet väl vilka som lägger pengar på forskning och som också på det sättet bestämmer vilken forskning som ska göras?
Och ni vet väl att det dör tusentals människor Lär här varje år i Sverige av felmedicinering bland annat. Vem bär ansvaret där?
Jag fick hjärtsvikt som en biverkan av min herceptinbehandling. Jag träffade en cardiolog, herr Pehrson på Karolinska. Jag fick en kvart med honom. Han hade aldrig träffat mig tidigare. Han började med att säga att jag hade normalt blodtryck, vilket om man läser om mig ser att det inte stämmer. och när jag sa att jag inte hade det, utan lågt. Så sa han bara Nej, du har normalt.
Han skrev ut betablockerare och en annan medicin, som han sa att jag skulle ta punkt slut.
Det fina i kråksången är att jag skippade att ta medicinen eftersom de hade så mycket biverkningar. istället tog jag kontakt med den alternativa världen. Gick femton gånger på raken på akupunktur, åt Q10 och började med kettlebells. Efter några månader hade jag tillbaka mitt hjärta, det var normalt igen. Den här läkaren, fast jag bad honom gav mig inga alternativ, utan ville snarare tvinga mig att ta den medicin han skrivit ut.
Vad hade hänt om jag tagit den medicinen som kunde ge biverkningar som njursvikt, lägre blodtryck och faktiskt kanske till och med sämre hjärta? Tänk om jag istället fått en kronisk hjärtsvikt, eller någon annan biverkan. Tänk jag hade kanske blivit beroende av medicin för resten av mitt liv. Det hade kanske inte blivit dyrt för mig, jag hade ju fått den på högkostnadskortet. Men någon får ju betala, och jag hade kanske hellre velat att sjukvården/landstinget betalade mina 15 gånger till akupunktören? Det hade något blivit billigare i det stora hela, om n förstår vad jag menar.
Svenska sjukvården är bra på akutvård, men i vissa fall urdålig på omvård. Där är den alternativa vården så mycket bättre. Jag har använt mig av både och.
Genom att läsa på på nätet, har jag fått veta så mycket. Ingen läkare varnade mig för socker, eller hade något att komma med angående maten. Jag slutade med socker och gluten, påhejad av den alternativa världen. Nu visar det sig att jag gjorde rätt titta på det här
Jag tror att mycket av det som vi kommer att se i framtiden, på sjukhus och som vård av oss, kommer att komma från den alternativa världen. Med det inte sagt att allt med den alternativa vården/världen är bra.

8 reaktioner på ”bara mina tankar”

 1. Bra! Strax innan mitt cancerbesked tog jag blodtryck på en vårdcentral och det var högt. Fick fort som den blodtryckssänkande medicin ( Salures) och när jag antydde att jag nog inte var beredd på att ta den och ville ha andra blodtryckssänkande råd så fick jag ett strävt svar om att det var det att välja på eller dö. Sluta snusa! tillade han också.Trodde jag skulle dö där och då över det svaret som den pensionerade men ständigt inringda läkaren gav. Jag tog den i 3 dagar men slutade på eget bevåg och stark magkänsla. Tyckte även att jag blev yr. Vid senare koll hade jag mitt vanliga blodtryck och har under hela min behandling legat bra. Senast för 3 dagar sedan låg jag på 113/80 vid en koll. Helt normalt för mig som är lågtryckare.

  När jag sökte för ev preklimakteriebesvär så fick jag "Indivina", en östrogen/progesteronmedicin som skulle göra nattsömnen bättre och svettningarna uthärdliga. Blodtryck togs och förskrivningen gick på en kvart "har ni bröstcancer släkten?" "Nä" "Ok". (Jo nu har vi det…) Ur Fass: "Indivina används till kvinnor vars menstruation har upphört (menopaus), minst 3 år efter deras sista naturliga menstruation." Jag var som en klocka med regelbunden mens vilket jag också sa.

  När sedan den medicinen inte fungerade så fick jag "Livial." Ur Fass: "Livial är ett preparat som används för hormonell substitutionsbehandling (Hormone Replacement Therapy, HRT). Livial används till kvinnor vars menstruation har upphört (menopaus), minst 12 månader efter deras sista naturliga menstruation." Var fortfarande som en klocka.

  Då mitt mål då var att få sova en hel natt så blundade jag när jag läste bipacksedeln. Jag var så himla trött.. Nåväl. Några år gick. Jag slutade med tabletterna. Svettningarna var kvar och jag flyttade till en annan bostad. I min nya lägenhet med havsutsikt skulle jag bo in mig och njuta tänkte jag. Luftigt och högt upp. 3 månader senare fick jag bröstcancerbesked. Kanske hade jag det innan, kanske inte. Kanske triggade östrogentabletterna igång detta. Jag kommer aldrig att få veta. Men vad jag vet är att nånting var fel i kroppen. Att en grundligare undersökning skulle gjorts långt tidigare. Att hormonnivåerna skulle kontrollerats. Att jag hade rätt som avböjde SSRI-preparat (som gärna skrivs ut till kvinnor med "diffusa" besvär) eftersom jag hävdade att jag bara var trött men inte deprimerad. Jo man får stå på sig i den skolmedicinska världen för allt vad tygeln håller. Idag vet jag bättre. Idag är jag påläst. För det måste man vara för att inte bli lika lurad som läkarna blivit….
  Sen vill jag tacka dig för den ljuvliga egoboken om hudens skötsel! Köpte den förra veckan och njuter av varenda sida och listan på vad jag ska köpa blir längre och längre. Idag blev det en torrborste. Arganolja står på tur och sen tror jag oljeförrådet är fyllt med det jag anser mig behöva. Ansiktsyoga har jag letat efter. 🙂 Tack! /Ylva

  Ps: äter också Q10 pga Herceptinet.

 2. Tack för att du delar med dig av din kunskap och dina erfarenheter. Jag tror precis som du att alternativa vården och tänket kommer att ta större plats i framtiden.

  Kram Hanna

 3. Din länk i sista stycket, alltså alla borde verkligen ta sej tid o titta på det. Så bra, vilken tankeställare.
  Du borde lyfta fram detta mer, kanske ett inlägg bara om detta. Tack för upplysningen!

 4. Vilket bra inlägg, så skönt att höra att man gör "rätt"! Jag slutade också med socker när jag fick mitt besked för ett år sedan. Min cancer är väldigt aggressiv och snabbväxande och har fått tillbaks den två gånger under ett år. Nu kallas det spridd bröstcancer…Jag har däremot mått väldigt "bra" under hela året trots alla behandlingar och är helt säker på att det har med min kost att göra.
  Jag har en fantastisk onkolog som jag har fullt förtroende för och vi pratade mycket om sockrets betydelse vid senaste läkarbesöket och hon höll med mig att det är en riktig "bov", men de får inte gå ut med detta för att det inte finns tillräckliga studier gjorda på människor. Hon är också forskare och de har kommit fram till att vissa insulinmediciner har god effekt på cancerceller…
  ..tittar man på Pet-scan röntgen, där man injeceras med glukos och cancercellerna suger åt sig detta och "lyser" sen på plåtarna…vad mer bevis behöver man för att inse att de tycker om socker?
  Hur som helst så sa min läkare till mig på senaste besöket som visade på att tumörerna har minskat, -att fortsätta på min väg..det du gör är mycket bra för dig. Det är skönt att höra från en läkare.
  //Camilla

 5. Hoppas också att alternativa vården får mera utrymme. Tänk om det vore självklart att man kombinerade vanlig sjukvård och den alternativa vården. Det skulle alla vinna på. (Utom läkemedelsbolagen.)
  Såg på tv idag en läkare som sa att bästa skyddet mot livmoderhalscancer var vaccin och regelbundna kontroller. Jag trodde han skulle säga kondom och regelbundna kontroller. Jag tycker kondom är bättre än vaccin, mindre biverkningar och skyddar mot allt.
  Tack för en underbar hudvårds bok, sträck läste den!

 6. Har du tips på bra solskydd Karin? Vanliga produkter verkar innehålla så mkt skit och jag har inte hittat någon kräm som funkar i ansiktet utan att ge mig röda, irriterade ögon. Solar aldrig men vistas en hel del i solen på promenader o.s.v. och framför allt ansiktet blir utsatt. Har en del pigmentfläckar som inte blir snygga när de kommer fram för mkt och man vill ju skydda huden mot skador. Har kikat en del på eko-alternativ men inte testat någon produkt ännu eftersom det är lite av en djungel där också och produkterna är väldigt dyra för en väldigt liten mängd. Och ska man smörja hela kroppen rekommenderas man ju ta en handfull kräm per gång. Flera ggr per dag för hela familjen så går det ju åt en del. Hälsan är ju viktigare än pengar men gjord av pengar är man ju inte. Tacksam för tips. När jag var jag ute så ofta och mkt att huden vande sig långsamt vid solen (och sedan har säkert ozonlagrets uttunnande en del att göra med det också) och då brände jag mig aldrig men nu tycker jag det är svårare att få till en sådan gradvis solexponering. Dock bränner jag aldrig händerna och de vänjs ju långsamt helt naturligt. Svårare med resten av kroppen tycker jag.

 7. Ursäkta för långt inlägg 🙂

  Hej måste börja med att tacka för att denna blogg finns.. Och dina inlägg om hjärtsvikt, har varit väldigt viktiga i mina mina beslut angående läkemedel.. Hade jag inte hittat hit hade jag nog varit fången läkemedelsträsket..
  Har levt ett liv med väldigt dålig kosthållning och har haft en mer än måttlig alkoholkonsumtion.
  Detta har pågått i princip sen 20 års åldern när jag flyttade hemifrån till nu 40 års åldern.. Har inte riktigt fått till det helt enkelt..
  Samtidigt har jag haft mycket hälsoproblem i samband med detta.. Har tex i princip varit ständigt deprimerad och varit väldigt håglös.. Inte kunnat ta mej för någonting, lägg till det svåra hudproblem, allergier, problemmage o.s.v.
  Har varit inne hos läkare flertalet gånger med detta, men har liksom aldrig fått nån rätt sida på det helt enkelt.. Ska säga också att vi är flera i min släkt som har liknade problem som jag..
  Mor, bror o.s.v.
  Tyvärr vart det så att min mor fick tarmcancer.. Och hon som jag har alltid haft problemmage,
  Så när magen började krångla mer än vanligt började hon tro att det var nått som hon stoppade i sig som hon inte tålde.. Hon provade att utesluta lite saker men det var inget som funkade..
  Tillslut vart det så dåligt att hon fick åka in helt enkelt.. Visade sig att hon hade cancer som hade spridit sig så det var försent helt enkelt.. Så hon gick bort för ett år sen lilla mamma..
  Efter detta började det vakna tankar i mej och jag bestämde att jag skulle gå till botten med mina problem en gång för alla..
  Började googla på mina problem och insåg snabbt att gluten och laktos plus en i övrigt dålig livsstil låg bakom..
  Så jag började plocka bort saker ur kosten som bröd, mjöl, mjölkprodukter,socker, potatis, alkohol, skräpmat o.s.v.
  Och började med mer grönsaker, fisk, gröna drinkar, vitamintillskott, mera motion o.s.v.
  Tog även kontakt med vården igen för att få mina problem uppkollade..
  Men aktade mej väldigt noga med att nämna något om att jag kände mej deprimerad, då jag inte på några villkor ville ha några SSRI preparat utskrivna, då jag insåg dom inte skulle hjälpa mej det minsta.. Utan sökte på att jag var orkeslös och utan sexlust och ville kolla upp mina blodvärden.. Gjorde en mängd blodprover b.l.a. Hormontest
  Dessa tester visade att jag hade enormt låga testosteron och skyhöga värden av ett hormon som heter prolaktin, dessa värden tyder på en tumör på hypofysen. Efter detta blev det en väldans fart och massor med sjukhusbesök.. Blev konstaterat att jag hade hypofystumör och fick medicin för det.. Då denna tumör är den "snällaste" då den aldrig producerar metastaser
  Och kallas inte en för tumör utan nått annat igentligen.. Hur som helst så finns det biverkningar av medicinen som kan ge hjärtpåverkan, och därför är det obligatoriskt med en ultraljud undersökning av hjärtat efter två månaders medicinering..
  Detta ultraljud gjordes och fick sedan ett brev hem där det stod att jag hade en hjärtförändring och var inbokad på en tid till hjärtmottagningen.

 8. Väl där så fick jag reda på att jag hade en hjärtsvikt på mellan 40-45 % som kan räknas som en lätt hjärtsvikt, det togs blodtryck som visade ett värde på 114/74 och ett EKG som var normalt
  Det frågades sedan och jag blev anfådd vid ansträngning, vilket jag inte upplevt då jag hade bättre kondition än mina vänner.. Sen avslutades det hela med att dom skulle sätta in två mediciner på mej.. En blodtryckssänkade och en betablockerare..
  Fick inga som helst kostråd överhuvudtaget ska tilläggas..
  Shockad av det hela, så vart det enda jag fick ur mej att jag inte ville ha mediciner med en massa biverkningar.. Läkaren sa då att jag kunde slippa betablockeraren första månaden och bara börja med den blodtryckssänkade, vilket jag gjorde.. Käkade medicinen i tio dagar, och det var dom värsta dagarna i mitt liv.. Fick biverkningar som inte var av denna världen.. Var så illa att jag tänkte att antingen slutar jag med den här medicinen eller så hoppar jag från en hög byggnad.. Det senare var inget alternativ, så jag ringde helt sonika upp hjärtmottagningen och sa att tänkte sluta med medicinen.. Sköterskan jag pratade med skrek åt mej i luren och sa att jag skulle bli jättesjuk och dö mycket tidigare om jag inte åt medicinen.. Kände att jag blev väldigt orolig av det hon sa, men kunde helt enkelt inte äta medicinen.. Kände mej ensammast i världen i mitt beslut, alla tyckte jag skulle äta den.. Men gick hem och började googla på hjärtsvikt och hamnade här b.l.a. 🙂
  Detta stärkte mej i mitt beslut att inte ta medicinen överhuvudtaget utan bara jobba på livstil mat och vitamintillskott Q10, mineraler.
  Kan säga att jag redan fått en massa positiva effekter av min ändrade livsstil, min torra hud är borta min mage är mycket bättre.. Depp är som bortblåst och har fått en energi och handlingskraft jag aldrig upplevt tidigare.. Mår helt enkelt bättre än jag någonsin gjort.. Detta trots mina sjukdomar, känner verkligen i hela mitt hjärta att detta är rätt väg att gå.

  Vill med detta inlägg dela med mej av min historia, och hoppas att det kan hjälpa nån annan som det hjälpt mej när jag googlade runt och kände mej ensammast i världen med mitt beslut

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *