Äta yogiskt

Bildtext: Morgonkaffet är som guld i mun…

Ganska snart när man börjar yoga är det som om kroppen och magen och tarmarna talar till dig ; Snälla, stoppa inte i dig vad som helst.

Det finns egentligen inga regler, eller förbud inom yogan, så se upp för de som ska tala om för dig hur du ska leva ditt liv. Jag tror att man måste låta var och en i sin egen takt bestämma hur man vill leva. Och så länge det inte skadar någon annan, så varför lyssna på något annat än vad din egen kropp säger dig?

Det som hände mig efter ett tag när jag yogat mer regelbundet, var att jag inte kunde dricka vin, eller alkohol. Att det var som om kroppen verkligen sa nej. Jag slutade äta kött, men fortsatte med fisk eftersom jag känner att min kropp behöver det fettet. Och jag är en gottegris och jag behöver mitt kaffe på morgonen – min synd… Jag tycker ju det finns värre saker man kan göra mot sig själv och andra i livet än att dricka kaffe ;). Dessutom tror jag att jag med mitt låga blodtryck, behöver en stärkande kopp kaffe på morgonen för att vakna till liv.

Det finns som sagt inga regler inom yoga om vad som är rätt eller fel. Det är bara du som kan bestämma. Men det finns rekommendationer inom yogan, som beror lite på vem du är, hur och var du lever och hur mycket och intensivt du utövar din yoga. Yogans filosofi handlar om att hitta det naturliga läget i sin kropp och sina matintag och efter en tids regelbunden träning så börjar det där att stabiliseras. Suget att stilla sorg, ledsenhet, ilska, vanmakt eller vad det nu kan vara med mat, lugnas ner.

När sinnet och kroppen är i harmoni och man är i fokus med sig själv, vill man behålla en hälsosam livsstil. Det kommer att visa sig på många olika positiva sätt.
Du kanske äter bättre, blir mer fokuserad, mindre stressad och framför allt du sover bättre. Ditt imunförsvar stärks och dina hormoner lever inte sitt vilda liv, på samma sätt som tidigare. Hm, känns det igen?

Mycket av den yogisk kosthållningen kommer irån det Ayurvediska medicinska systemet, som innehåller flera olika metoder för att upprätta balans både i och utanför varje person.
Ayur betyder liv och Veda betyder kunskap på sanskrit.

Varje människa är en unik individ och allt ifrån kost, motion och övriga livsstilsfaktorer ska anpassas till just den personen. Det som passar en människa kan vara farligt för en annan.

Västerländsk medicin och kosthållningsinställning är mer symptominriktad eftersom man utgår ifrån ett besvär eller ett problem som man sedan försöker få att försvinna med hjälp av olika mediciner och dieter bland annat.

I Ayurveda och yoga handlar allt om att balansera utifrån och in, och inifrån och ut, för att komma till bukt med orsaken till problemet.

På min första Indien resa ”la jag in mig” på ett ayurvediskt retreat i Kerala. Då var jag en ganska utskiten och på gränsen till utbränd person. Jag hade ingen aning om vad ayurveda egentligen gick ut på. Men det var fantastiskt med alla behandlingar och min personliga meny – min kosthållningsplan som jag fick utställd på mig. Jepp, jag gick till retreatets restaurang och beställde mat efter MIN meny. Underbart. Och jag mådde verkligen mycket bättre efter mina fem veckor i Indien.

Inom ayurvedan utgår man man från tre olika element av energi som påverkar oss på olika sätt. De är mer eller mindre styrande hos oss och man delar upp energierna i olika kropps- och sinnestyper; Kapha, Vata och Pitta.

Vissa individer kan vara dominerande av någon typ, medan andra är en blandning; typ Kapha-Vata.

Så här läser jag i webb-tidningen Om yoga, http://www.omyoga.se/:

”Kapha sägs ha sitt energisäte i halsområdet och kontrollerar bland annat lymfkörtlar, leder, avfallsmembran, sköldkörteln, bihålor, näsa, hals, lungor och saliv. Här hägrar centrum för vårt mentala och sinnliga jag. Individer med Kaphadominans har ofta kraftig benstomme och är lite satta som kroppstyp. Andra generella kännetecken är långsamhet, lathet, gillar inte snabba förändringar, god sömn på gränsen till att sova för mycket, inaktiva, generösa, förlåtande, kärleksfulla. Vanliga ”Kapha-problem”: Övervikt, fungerar sämre under stress, hjärtproblem, ämnesomsättningsproblem och depression.

Vata har sitt säte i magområdet runt solar plexus och kontrollerar bland annat levern, mjälten, gallblåsan, magen, svettkörtlar, röda blodkroppar, ögon, fettvävnad, huden, bukspottkörteln, matsmältning och håret på huvudet. Även vår fysikalitet. Individer med Vatadominans är ofta tunna, smala och har svårt att gå upp i vikt. Kvicka, ibland oroliga, den mest påverkbara av doshorna, aktiva människor på språng. Frihetsbehov, kreativ, rastlös, energisk, originell. Vanliga ”Vata- problem”: Torr hud, sömnproblem och dålig blodcirkulation.

Pitta dominerar buk och höftområdet och kontrollerar tarmarna, bäckenbotten, ben, öron, skelettet, huden, matspjälkning, rygghälsan, ledhälsan, blodcirkulation och vår emotionalitet.
Individer med Pittadominans är ”mittemellan” och har en normal kropp med lätthet att erhålla tydliga muskler. Svettas lätt, tunt hår, öppenhet, idérika, ledaregenskaper, skarpsinniga, gillar vackra saker, kreativa och stabila. Lätt till att anpassa sig. Vanliga ”Pitta-problem”: Dålig matsmältning, dålig syn, hudproblem, tjocktarmsbesvär, oro och irritation.

Inom Ayurveda tar man genom olika metoder, reda på vilken doshakombination/dominans man är och utgår ifrån det när man lägger upp en kostplan. Inom dessa system anser man att kropp och själ hör ihop. Vad vi tänker och känner påverkar vår kropp. Men förbindelsen går även omvänt, så att vad och hur vi äter och dricker påverkar våra tankar och känslor.”

Så lagom är egentligen ett ganska passande yogiskt uttryck. Man ska helt enkelt inte späka sig, ingen blir en bättre yogi genom att leva anorextiskt och man ska inte svulla. Om inte annat så blir ju alla vridningarna jobbigare när man ätit lite för mycket. Utan det gäller att hitta den gyllene medelvägen.

Sen vad du väljer att äta eller inte äta, är ditt eget beslut. Så våga lyssna lite på din egen inre röst.

4 reaktioner på ”Äta yogiskt”

  1. Hej annakarin, vad kul att du hör av dig. Låter mycket intressant med din kurser. Ska kika på dom. Jag jobbar varje sommar i båstad. driver en liten yogastudio där. Men jag bor i sthlm. Så nu är det fullt upp 😉
    men på hösten kanske det skulle vara kul att gå en kurs
    Kram karin

  2. Trevlig blogg! Vad sant det är det du skriver! stämmer precis in på mig oxå; kan inte heller förmå mig till att dricka alkohol, äter långsammare, tycker maten smakar mycket mer, sover bättre etc. intressant! Kul att läsa om någon som gjort samma erfarenheter!

  3. Hej! Tack för att du sprider bra kunskap som hjälper alla människor! Jag undrar om du skulle kunna hjälpa mig med mer kunskap om ayurvedisk/yogisk matlagning genom att ange här flera stycken riktigt bra boktitlar/författarnamn eller länkar som leder till dessa. På svenska eller engelska. Tack så mycket på förhand!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *