det meditativa med yoga

ända från när vi föds är vi på en resa, en yttre resa. Vi lägger så mycket energi och kraft på att förstå andra, undra över andra, oroa oss över andra och också vad de tycker, känner och vill med oss. Vi vill så gärna bli omtyckta av andra. Vi slår nästan knut på oss själva för att bli uppskattade. Eller så är man en globetrott som kastar sig flera varv runt jorden, men ändå kommer tillbaka vilsen i själen. Visst kan man hitta mycket, och vara med om många härliga upplevelser på den där yttre resan.
Många härliga och spännande möten, som får en att växa. Men man kanske ska vara försiktig så att man inte bara jagar kickar – men å andra sidan vill man ju inte bli tråkig och bara sitta hemma och glo in i en ljuslåga…
Men med yoga och framför allt när yogan blir mediativ, så försvinner man i en inre resa, en utforskning av sin inre värld.
Och det är väl när man är lika hemmastadd i sin inre värld, som man är i den yttre, när man kan gå in och ut ur den inre och yttre världen utan att det är en svårighet. Ja, det är väl kanske då man uppnåt det allra högsta syftet med yoga. Så säger Deepak Chopra i Yogans väg. En fin bok att läsa om just yoga. Jag vet i alla fall att jag blir galen i huvudet om jag inte får yoga på några dagar. Yogan har blivit mitt gift. Yogan får tankar att stillas. Stress att lindras. Oro att förvandlas till energi, positiv energi. Å, vad jag önskar att alla hittade det här verktyget. När jag träffade Pathabhi Jois först gången, tackade jag honom för att han hittat på ashtangayoga – för om jag inte hade börjat yoga så hade jag blivit galen.
0
0