Sund kropp, frisk mun

”Munnen den ska skratta och vara glad…” kommer ni ihåg den slagdängan? Min största fåfänga, eller fåfänga och fåfänga. Idag vet vi att munhälsa handlar om HÄLSA i hela kroppen. Men min största ”fåfänga” det är mina tänder.

Munnen är liksom central i ansiktet. Jag har alltid varit fascinerad av munnar och märker att mina ögon oftast dras dit. Det handlar så klart om orden som kommer ur munnen, sången, skrattet och leendet. Rösten är den mjuk, hög, hes. Jag älskar munnar och när jag ler och skrattar sprider sig värme och lyckliga känslor i hela min kropp.

Som min ekologiska tandläkare säger ”Man kan läsa av hur en människa mår genom att titta på tänderna”. Äntligen har den så kallade vetenskapen börjat intressera sig för det som vi som älskat alternativvård vetat länge nämligen: Sund kropp, frisk mun.

I början av 90talet amalgansanerade jag mina tänder. Min mamma som är kemist har i hela min uppväxt pratat om att man ska ALDRIG blanda metaller i munnen. Har man amalgamfyllningar ska man inte sätta in jacketkronor i guld, inte äta konservburksmat (aluminium) eller laga mat i aluminiumkastruller bland annat. Jag tog bort den ståltråd som jag haft på baksidan av min nedersta tandrad i många år pga av just det.

Under cancerbehandlingen var jag livrädd eftersom jag kände att tänderna påverkades av cellgiftet. Hela skelettet drabbades. Då tvingade jag till mig tandläkartider på Karolinska där jag behandlades och var också extra noggrann med min tandvård.

Idag går jag till en ekologisk tandläkare, vilket betyder att han väljer att behandla sina patienter så biologiskt som möjligt. Du hittar honom på FARSTAPRAKTIKEN i Farsta.

Jag väljer bort tandkräm med fluor eftersom det finns indikationer på att fluor, klor och brom inte är bra för sköldkörteln. Drömmer om ett besök hosHÅKAN HELGETUN i Västervik som först uppmärksammade oss på amalgam och tandhälsa i Sverige. Han skrev boken Tänder sambandet mellan tänder och sjukdom. Boken går att beställa HÄR

Och jag önskar ett upprop där tandvård räknas in i sjukvården, gör FOLKtandvård till nåt som räknas in i sjukvården och högkostnadskortet. Låt INTE tänder som är lika med hälsa bli en klassfråga!

FRI TANDVÅRD NU!

2 reaktioner på ”Sund kropp, frisk mun”

  1. Jaaa! Jag har själv haft turen som har fått väldigt starka tänder men vet så många som tyvärr inte fått det. Dom drar sig ofta från att besöka tandläkaren, både pga rädsla men kanske framförallt pga den ev. skenande kostnaden det skulle innebära om det visar sig att tänderna behöver lagas.
    FRI TANDVÅRD NU!

  2. Pingback: Trevlig helg! / fredagslistan / videkissar – Tankebubblor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *