ängsmark

Jag utbildar mig nu till ekologisk hudvårdsterapeut och förra året läste jag till Botanisk aromapedagog. Jag älskar att lära mig saker. Tycker det är så kul. Och Lena Losciale som håller i utbildningarna på BOTANY FOR ALL är helt fantastisk. Och det coola är att hon lever som hon lär. På somrarna är det ibland ganska tjafsigt hemma hos oss angående gräsklipperiet och ska sanningen fram så har jag aldrig varit särskilt förtjust i klippta gräsmattor, ni vet typ såna där golfgräsmattor. Finns det nåt vackrare än äng? Men vi har ju inte ägt hus förut och jag är inte särskilt insatt i trädgårdsarbete osv. Men jag vill lära mig mer. Lena, som numera är en stark förebild för mig berättade redan i vintras om hur bra det är för bina och humlor med just oklippta gräsmattor. Så jag lyckades, eller det gick väldigt lätt faktiskt, övertala min man att vi struntar i gräsklippet och skapar äng istället. Så i år har vi bara klippt en liten plätt och så låter vi allt annat växa. Och som det surrar. Det är så underbart. I slutet av sommaren ska vi slå gräset som man gjorde förr med lie och skyffla bort allt gräs. Då kommer det till slut att bli äng. Så läs det här GÖR EN ÄNG

Ängens fantastiska rikedom

Ängen är näringsfattig, vilket kan låta trist, men det är just bristen på näring som ger den rikliga mångfalden, eftersom det skapar en miljö där ingen art kan växa ohämmat och tränga ut alla andra. På en äng kan du hitta upp till 50 arter per kvadratmeter – lika många som i regnskogen. Den stora rikedomen på arter gör att ekosystemet blir robust och lättare kan stå emot klimatförändringar.

Lien ger ängar som kryllar av liv

När ängsmarker slås med lie jublar växt- och djurlivet. Medan gräsklipparen sliter av gräset, skär lien av växterna med ett fint snitt som inte gör växten lika känslig.

och bli medlem i NATURSKYDDSFÖRENINGENde är så bra och bra saker ska stödjas!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *