muspruttar

jag har sagt det många gånger. Visst vore dags för kvinnokliniker där vi kan kolla våra underliv, få hormoner utskrivna, prata med vårdpersonal och gärna alternativläkare om våra problem.

Varje år drabbas uppskattningsvis 10 000 svenska kvinnor — en av tio som föder vaginalt — av en levatorskada. Det innebär att levatormusklerna slits av, helt eller delvis, från sina fästen mot pubisbenet. En skada som i dagsläget inte går att operera. Nu kanske många kvinnor får svar på ”problemet” med muspruttar bland annat. Vilket typ är ganska vanligt när tjejer står upp och ner i yogan. Nu finns det svar på det.

Trots att avslitna levatormuskler (levatoravulsion) är så pass vanligt är levatorerna okända för många i vården. Vårdfokus bäckenbottenenkät visar att drygt 40 procent av barnmorskorna saknar relevant kunskap om hur levatormusklerna fäster och fungerar. Störst är kunskapsluckan i mödravården. 

Tänk att det skulle ta så lång tid att man nu utrett och upptäckt detta: https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2019/april/bortglomd-forlossningsskada-kan-bli-diagnos

och så läs detta:https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2019/april/lite-kunskap-om-bortglomd-forlossningsskada

Alltså.

Levatormusklerna är mer bortglömda än okända. Redan i början av 1940-talet gjordes en studie där avslitna levatorer beskrivs som en förlossningsskada som inte syns men som går att upptäcka med hjälp av palpation, att känna med handen. Men kunskapen föll i glömska. Först sedan det gått att se skadorna med moderna metoder som MR och ultraljud har det börjat forskas på levatorskador igen.

”Det är olyckligt att arbetet med att diagnostisera, förebygga och behandla förlossningsskador på levatorerna fördröjts med två hela generationer”, skriver en internationellt känd forskare på området, Peter Dietz, i en av sina forskningsartiklar.

Okej. Kan vi lägga mer forskningspengar på att forska på våra fittor? Tack!

1 reaktion på ”muspruttar”

  1. Tack Karin! Då förstår jag vad som händer ibland. Inte alltid så roligt med smygfiske som man inte rår på!!! Avslitna muskler går ju inte att träna…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *