Karin tipsar: Ghi

Ghi kan man säga är Indiens guld och är ett klarnat smör där man tagit bort alla mjölkproteiner och är på så sätt också ett alternativ för mjölkallergiker. Om du går till en ayurvedisk läkare så kommer förmodligen hen att rekommendera dig att ta några teskedar Ghi varje dag. Det är som ett universalmedel i Indien, som en allroundkrydda som ger maten/drycken en lite nötig smak. När jag var under cancerbehandling och framförallt under cellgiftsbehandling försökte jag äta en till två teskedar Ghi varje dag för att smörja mitt inre. Jag blandade ner det i min gröt, eller smälte det i varm mandel/havremjölk eller i mitt the. Funkar faktiskt i kaffe också.

Jag blandar gärna ner några matskedar  i en gryta, soppan, ja faktiskt på pastan också. Du kan steka i det. Ja Ghi har många användningsområden. Ghi är som att smörja sitt inre, som en inre bodylotion. Ghi hjälper också magen och tarmarna och enligt ayurveda så är en viktig del i vår hälsa just att ha en fungerande avföring, det vill säga att man varje dag går på toaletten. Ghi är rikt på vitaminerna A, D och E. Det smörjer tarmarna, sägs underlätta matsmältningen och näringsupptaget samtidigt som det sägs ha läkande effekter på tarmen.

Recept på ghi

Det här behöver du: ett paket osaltat, helst också ekologiskt smör.

Lägg smöret i en kastrull och låt det smälta, för att sedan småputtra ganska länge. Inte koka. Så ganska låg temperatur. Smöret ska inte brännas. Du får nog räkna med 30-40 minuter. Låt smöret puttra så länge att vattnet dunstar bort och att mjölkproteinet stiger upp till ytan, och smöroljan (det vi vill ha på botten). Ni ser det vita det ska bort. Försök att ta bort det utan att få med för mycket av smöroljan. Man ska liksom kunna se botten av kastrullen, då brukar det vara klart att sila. Sila sedan allt, till exempel genom ett kaffefilter eller en silduk. Det som kommer ut, och som är ghi ska vara så här solgult och helt rent. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *