klipp vid förlossning ökar

efter ett samtal med en kompis som jobbar inom förlossningsvården fick jag höra att det skett en ökning av klipp vid förlossningar. Anledningen till detta är att man tror att det kan skydda mot bristningar vid förlossning. Jag kommer ihåg när jag skulle föda min dotter 1992. Jag var med i försöket ABC på Södersjukhuset. Det som gick ut på att man skulle föda sin bebis så naturligt som möjligt. För mig var det så viktigt att min bebis skulle födas utan smärtlindring, att det sedan var en skitlång förlossning, jag sprack och var tvungen att gå hem två dagar efter förlossningen. Ja, det var ju kanske inte vad jag hade tänkt. Men ut kom hon utan smärtlindring.

Kommer du ihåg den här magen på bilden? Kanske bläddrade du i den här boken inför den rådande förlossningen. Det är i alla fall min mage med min Mira som ligger därinne och väntar på att födas.

Då för 27 år sedan pratade man mycket om att man inte skulle klippa kvinnor vid förlossning, utan bara i absoluta undantagsfall. Men tydligen har den trenden vänt och det oroar mig att en förlossning blir mer och mer nåt som ska gå fort, inte få ha sin naturliga gång och kanske till och med skyndas på genom att just klippa.

Det oroar mig när man också säger att man gör det för kvinnor bästa. För hur kan trenden svänga så? Från att klipp är det absolut sista man gör till att bli nåt man gör i förebyggande syfte. Ja, tänk man tog bort min blindtarm i förebyggande syfte för 30 år sedan och det var jävligt korkat. Eftersom vi idag vet att blindtarmen har en viktig funktion.

Som du kan Läsa här i artikeln från 2017 så finns det inget belägg för att klipp skulle hjälpa mot bristningar vid en vanlig förlossning men däremot vid en instrumentell. Men varför denna ökning just nu?

Antalet anmälda bristningar vid förlossning kanske går ner men vad händer med biverkningarna efter ett klipp? Kan vi börja prata om biverkningar. Fick också reda på att en kvinnlig forskare på Danderyds sjukhus getts stort anslag för att forska på just klipp vid förlossning. Så på förlossningsavdelningen bredvid sugklockan på Danderyd ligger två högar med lappar, en där det står KLIPP när man vänder på lappen och en tom lapp på den andra. Sorry, men jag skulle inte velat föda under de förutsättningarna. Skulle du?

Vad händer med den barnmorska som vägrar att vara med i den undersökningen. Den barnmorska som försöker se till att förlossningen ska ske så naturligt som möjligt? Det vill säga utan att använda sugklocka eller klippa.Här kan du läsa om studien

Men hur ska man få ner bristningar inom förlossningsvården? Det kanske ändå inte är att effektivisera förlossningen utan faktiskt tillåta en förlossning att ha sin gång. För som förlossningsläkaren Oloph Stephansson säger i artikeln från förra året: Man bör dock ha klart för sig att ett klipp medför en skada i muskulaturen i mellangården som motsvarar en bristning av grad två (på en fyragradig skala).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *