ljuset ska komma från norr, eller?

blir så glad när jag läser raderna på Rävsaxens instagramkonto att region Norrbotten satsar på kvinnan genom att starta en sajt Gyn i norr Tänk att det är så att man som kvinna alltså ska bli glad?! Tacksam? Vi är halva befolkningen och ändå haltar just kvinnovården efter. Hur mycket ska vi behöva skrika för att bli hörda? Hur höga ska siffrorna som vittnar om förlossningsskador, vestibulit, vaginism, återkommande svampinfektioner, Pcos, svårigheter att bli gravida, sköldkörtelproblem och alla andra sjukdomar, biverkningar och problematik som det visat sig ökat och drabbar mest kvinnor behöva just öka för att det ska anses som ett brinnande behov? Räcker inte de siffror som finns idag?  Och ändå. Finns inte idag en enda forskningsfond för klassiska kvinnosjukdomar och det fast socialstyrelsen  i våras gick ut med en pressrelease om alarmerat ökade siffror av just vaginism och vestibulit bland kvinnor. Även fast vi vet att det är ett stort problem så planeras det ändå inte för någon sådan fond. I en artikel i Expressen sägs följande: ”En orsak till att det inte forskas mer på ämnet är att man inte dör av kvinnobesvär som PMS eller PMDS, av sköra slemhinnor eller stora mensblödningar. Att forska om kvinnosjukdomar anses ha låg status.Men det påverkar livskvaliteten för många kvinnor och deras familjer. Räknar man ihop kostnaderna för de ’obetydliga’ kvinnosjukdomarna, så handlar det om stora pengar. Det här säger Inger Sundström Poromaa, professor och överläkare inom gynekologi och obstetrik vid Uppsala universitet. Hon säger också att det generellt är ont om forskning kring kvinnors sjukdomar.

Det är en katastrof och kanske dags för en riktigt fet jävla

 

1 reaktion på ”ljuset ska komma från norr, eller?”

 1. Ellenor Allanson

  Men Karin hjälp! Det här måste vi få stopp på? Det behöver ju inte bli en bristning o inte så allvarlig… låt naturen få bestämma. Sedan ska kvinnan leva med klippet hela livet o det kan bli mer komplikationer av det än en bristning.
  Frågan ör:varför får vi större näbisar??
  Varför får inte förlossningen ta tid?
  Varför verkad det inte mer förebyggande?
  Hur startar vi upp en diskussion?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *