höstens viktigaste hälsobok

Boken Inflammation- roten till sjukdom och vad du själv kan göra för att läka av författarna Martina Johansson och Ralf Sundberg kan mycket väl vara hösten viktigaste hälsobok. Den förklarar sambandet, sammanhangen i kroppen om vad som händer i kroppen när vi blir sjuka. Varför vi blir sjuka. Här kan du läsa om cellernas uppbyggnad och funktion, matsmältningen, energireserven och våra fettdepåer, aptitreglering, sjukdomar och insulinresistens. Den är ett måste för hälsodetektiven.Såg första avsnittet om Klimakteriet – det ska hända dig med innan jag åkte till Italien där jag nu befinner mig i väntan på yogagruppen som kommer i kväll. Fascinerande att alla dessa kändisar var så förvånade av sitt klimakteriemående och att det naturliga åldrandet kommer som en chock. Jag ser fram emot att se avsnitt två när jag kommer hem och väntar med att tycka något om det jag hittills sett. Läser istället den här fenomenala boken för oss som vill veta mer om vad som händer i kroppen och hur man kan hjälpa kroppen. Men det jag tänker är att det är intressant att de intervjuade inte funderar på att deras eventuella stressade liv kan ge konsekvenser på deras klimakteriet. PÅ sitt mående. Det finns ju ett uttryck som heter Som man sår får man skörda. Jag levde större delen av mitt liv i stress. Inte bara att jag jobbade som en toka. Jag oroade mig och struntade i kroppens signaler. Jag var jämt sjuk, men aldrig sjukskriven. Jag hade workshops och yogaresor fullproppad med huvudvärkstabletter. En yogaresa i Indien var jag så matförgiftad att jag levde typ hela veckan på avslagen coca-cola. Läkaren i Indien ville ta in mig på sjukhus, men jag vägrade. Jag hade 16 deltagare från Sverige som betalat dyrt för att komma till Indien och yoga med mig. Jag ville inte förstöra deras upplevelse. Med facit i handen, kan jag faktiskt känna att jag brände ut mig själv och skapade just inflammation i kroppen. Till slut fick jag diagnosen hormonell och inflammatoriska bröstcancer sommaren 2012.

Sjukdomar uppträder inte bara från en dag till en annan i kroppen. Jag är helt säker på att jag över tid gjort allt jag kunde, omedvetet så klart för att köra på som om det inte fanns någon morgondag. DET vill jag aldrig och kommer aldrig göra om. Idag är jag sjukligt intresserad av att ta hand om mig själv, hjälpa kroppen att läka och istället för att leta efter en quickfix, vill jag ta reda på just VARFÖR saker uppkommer i kroppen. Varför jag blev östrogendominant? Varför fick jag hormonell cancer? Varför jag fick inflammatorisk cancer? Varför har jag hypotyreos? Varför är mina binjurar utmattade? Varför har jag lymfödem? Varför, varför, varför.

Jag vill hitta roten och det kommer säkert ta tid, men jag ser ingen annan väg. Men alla gör som de vill. Läser det här avsnittet i boken: ”Äggstockarna verkar tillsammans med hypofysen, binjurarna och sköldkörteln vilket gör att binjureutmattning eller hypotyreos inverkar på äggstockarnas funktion och vice versa. Det inbördes förhållandet kallas OAT-axeln (ovaries, adrenals, thyorid) om man lever under långvarig stress på grund av en osäker, orolig eller stressfylld vardag kan man få både förhöjda och för låga värden av stresshormonet kortisol. Eftersom kortisol tillverkas ur progesteron måste kroppen välja vad den ska prioritera för en viss given situation. Under optimala förhållanden tillverkar den mer progesteron än kortisol, men under stress kommer kortisolet att prioriteras. Då sjunker progesteronet eftersom fertilitet och sexuell hälsa inte är nödvändig för överlevnaden. Samtidigt vill kroppen spara energi och sänker förbränningen, vilket leder till en underfunktion i sköldkörteln som producerar hormoner som reglerar kroppens ämnesomsättning och temperatur.” Ur boken Inflammation av Martina Johansson och Ralf Sundberg.

När jag läser boken, min nya hälsobibel, blir jag bara mer och mer säker vi måste börja titta på kroppen som en helhet. Att allt i kroppen samverkar precis allt och stress är vår fiende nummer ett.