miljöansvar

Nu har svenska apotek gått ut med en varning på alla läkemedel som innehåller det smärtstillande medlet Diklofenak. Det har visat sig svårnedbrytbart och giftigt för fisk och andra vattenlevande organismer. Bland annat finns ämnet i Voltaren.

.Jag har skrivit om läkemedelsrester i vattnet tidigare här i bloggen. Jag vet inte hur ni känner men jag vill bara flytta till antroposoferna i Järna när jag läser sånt här. Där i Ytterjärna har de naturliga reningssystem och ett tänk om miljön som tilltalar mig. Ett ansvarstänk. Där man tänker orsak och verkan.Jag kan också känna stor frustration när det känns som att vi har så lite att säga till om. Att stora företag som läkemedelsföretagen, skönhetsindustrin, rengöringsbranschen, ja alla stora branscher så länge fått och får verka utan behöva ta ansvar för framtiden. För utsläpp. Hur allt alltid handlar om att tjäna pengar, kortsiktiga val som gör att man väljer de billigaste ingredienserna men som på sikt är rent ut sagt farliga för oss. För vår miljö.  Var är miljöansvaret? Men hur kan vi få förändring. Så lätt att drabbas av att det inte spelar någon roll. Men det spelar roll. Gå med i Naturskyddsföreningen Där kan man få tips och råd hur man kan bli mer miljömedveten. Börja ifrågasätt. Som jag önskade att svenska apoteken blev lite mer som tyska och italienska, att man kan få välja mellan vanliga läkemedel och exempelvis homeopati. Man kanske ska börja fråga efter huvudvärksmedel som inte förstör miljön. Kräva nedbrytningsbara läkemedel som är ofarliga för naturen och oss. Hur tänker ni när ni läser om klimatet och om hur miljön påverkas av bland annat läkemedelsutsläpp?

https://www.aktuellhallbarhet.se/apoteken-varnar-kunder-for-diklofenak/

1 reaktion på ”miljöansvar”

  1. Jag håller med om varenda mening i detta inlägg. Som konsument känner man dig både bakbunden och frustrerad över kortsiktigheten, omöjligheten till eget val och kommersialismen. Kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *