stanna-kvar-i-sängen-dag


den här bilden med den här texten dök upp i mitt instagramflöde. Vad tänker man när man ser den? Vad tänker du?

I mitt huvud hann det passera många tankar. Och jag känner en dubbelhet vad gäller välgörenhet och människor som äger slott, skattetrixar för att lura systemet. Personer som åker ut till förorten för ”att göra gott” och gärna nämner det på sina instagramkonton.  Människor som volontärar för att det ser bra ut på deras cv osv. Jag vet att jag inte tänkt klar mina tankar kring det. Kanske förstår ni inte vad jag menar. Eller så gör ni det. Men i mig skaver orättvisorna i världen och orättvisorna i Sverige. Jag tänker att det är därför vi betalar skatt för att det ska finnas ett skyddsnät för alla medborgare. Hur viktigt det här skyddsnätet är.

Men den där dubbelheten tycker jag är obehaglig och därför blev den här bilden med den texten obehaglig för mig.  För kvinnan på bilden är inte John och Yokos hembiträde som är det första som kommer upp när jag läser ordet maid. Det är hotellstäderskan på Hilton hotell i Amsterdam 1969 som gör sitt jobb, dvs bäddar sängen i Presidentsviten där John och Yoko bor på sin bröllopsresa.

John Lennon and Yoko Ono in their bed in the Presidential Suite of the Hilton Hotel, Amsterdam, 1969. Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images. Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images.

Så hörni Låt oss stanna i sängen och fundera lite på välgörenhet, och hur vi kan göra den här världen en bättre plats för alla. Jag passar på att se om dokumentären Bed peace med John & Yoko.

”Dear Friends, In 1969, John and I were so naïve to think that doing the Bed-In would help change the world. Well, it might have. But at the time, we didn’t know. It was good that we filmed it, though. The film is powerful now. What we said then could have been said now. In fact, there are things that we said then in the film, which may give some encouragement and inspiration to the activists of today. Good luck to us all. Let’s remember WAR IS OVER If We Want It. It’s up to us, and nobody else. John would have wanted to say that. Love, yoko Yoko Ono Lennon New York, USA May 2017”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *