Utmaning: Andning

_MG_9434

Sithali
Så här gör du: Forma tungan till ett rör och andas in genom det långsamt och med ett svagt ljud. Räkna inandningen och låt utandningen vara dubbelt så lång, genom näsan. Så om du andas in på tre, andas du ut på sex. När du andas ut, kan du dra bak tungan i munnen. Om det känns bra gör 20 rundor.
Bra för: Det här är en kylande andning som verkar lugnande, sägs rena blodet och vara bra mot högt blodtryck. Sithali sägs också motverka försurning och vara bra vid pms och klimakterieproblem. Dessutom hörde jag att den ska vara bra mot om man har för mycket vatten i kroppen, så då tänker jag att den borde vara toppen för oss med lymfödem.

_MG_9409

Sitkari är ett alternativ till Sithali, om man inte kan forma tungan till ett rör
Bra för: Se ovan.
Så här gör du:
Placera tungan på de undre framtänderna.Forma läpparna till ett leende. Andas in långsamt genom munnen så att du kan känna luften längs med hela tungan. Andas ut genom båda näsborrarna. Du
kan göra upp till 20 omgångar.

”Ta ett djupt andetag” säger vi till en person som är stressad, ilsken eller har ont. För vi vet hur viktig andningen är, men kanske tar vi vår andning lite för given?
Andetaget är vårt bränsle. Jag brukar säga att andetaget är min bästa vän, hon lugnar ner mig när jag är stressad, arg eller ledsen och hon kan ge mig mer kraft och energi om det är vad jag behöver. Så egentligen, att börja tänka på hur man andas är ett bra steg på vägen. Jag andas in, jag andas ut. Jag andas in, jag andas.

Vi behöver mycket syre för att kunna andas ut de slaggprodukter som vi inte har användning av, som koldioxid. Andningen rensar och renar hela vårt system. Varje liten cell i vår kropp behöver syret och andetaget syresätter blodet.
Vi kan leva upp till en månad utan mat och nästan tio dagar utan vatten, men högst fyra-fem minuter utan syre. Därför bör varje människa investera i sin andning. Vi vet att vi väst lever i stress. Viss stress är ok, men vem klarar att hålla stressen på avstånd?Tyvärr sätter sig stressen i vårt andetag. Vi andas ofta för ytligt och för högt upp i bröstkorgen, man kan lugnt säga att vi andas oekonomiskt.
Det sätt vi andas på tar mer muskelkraft och energi än den djupare, effektivare och mer avspända bukandningen, den som används i många yogaformer.
Det sägs att vi tar cirka 20 000 andetag per dag. Enligt en gammal sägen tilldelas vi ett visst antal andetag redan i födelseögonblicket. Det skulle i så fall betyda att om vi lär oss att dra ut på och förlänga varje andetag, så kanske vi kan förlänga våra liv. Och genom att lära oss att kontrollera vår andning som vi lär oss i yogan, så kan vi också lära oss att kontrollera våra känslor, för det hänger ihop.

När livet är stressat, vilket det tyvärr ofta är för de flesta av oss. Då måste jag påminna mig om det när jag är utanför yogamattan.
Idag tänker jag att jag ska gå i en lugnare andningstakt. Alltså, jag ska försöka att andas lugnt och följa mina andetag. Idag är min utmaning att ta det lugnt mitt i stressen. Är du med mig i den här utmaningen?

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *