vad är hönan och vad är ägget?

Ja, vad är hönan och vad är ägget?
Fick ett sms med texten ”Har du sett vad Agnes Wold har skrivit på twitter?” Jag gick direkt in och kollade.

IMG_0809

Är inte ute på twitter så ofta. Tycker faktiskt att twitter är ganska trist. Tänker att det är många ”svartellervittmänskor” där. Personer som gillar punchlines. När jag läser såna där tvärsäkra påstående som man kan läsa på twitter kan jag undra om det är lätt eller svårt att vara så där tvärsäker? Jag tror ju att det finns en massa gråzoner emellan och att det mesta går att se från olika håll och vinklar. Och ju äldre jag blir, ju mindre tvärsäker blir jag. Men en sak jag lärt mig. Jag ger inte bort makten att jag är expert på mig. För det kan nämligen ingen annan påstå sig vara. Inte ens om de har vit rock. Det har cancern och alla behandlingar lärt mig.

Men överläkare Agnes Wold påminner mig om den där tvärsäkra hjärtläkaren på KS som efter en kvart sa till mig: ”Nu tar du de här medicinerna punkt slut.”
Han hade inte tid eller lust att prata med en patient som var där för en biverkning. En patient som gått igenom alla jävliga och tuffa cancerbehandlingar som uppenbart inte ville behandlas mer.
Jag fick hjärtsvikt av cellgifterna och herceptinbehandlingen. (och apropå forskning, varför ger man i Sverige 17 herceptinbehandlingar, medan man i Finland anser att SJU räcker, just för att risken med hjärtsvikt är så stor).

Är svenskar och finländare olika? Eller ser forskningen olika ut i de här närliggande länderna?

Hjärtläkaren vägrade prata med mig om alternativa behandlingar eller ens prata om de möjliga biverkningarna på hjärtmedicinen han tyckte jag skulle äta. Ni som följer mig vet att jag struntade i att ta medicinen. Istället läkte jag min hjärtsvikt med Q10. Ja, Agnes Wold ibland är kosttillskott mycket bra, det finns till och med en undersökning gällande hjärtsvikt och Q10. Men den kom ut ett par år efter jag läkt hjärtat med Q10. För att hjälpa kroppen gick jag också på hypnosterapi och akupunktur.
Och jag läkte hjärtat.

IMG_0803

Det var den här intervjun i Dn som Agnes Wold gick i taket för. AGNES WOLD på twitter angående intervjun med mig i LÄS HÄR

Om man går in och läser Agnes Wold så skriver hon saker som att dn sprider skrämselpropaganda och myter.Hon passar också på att skriva saker som: ”Detta är den stora gåtan, hur många välutbildade människor som luras av kvacksalvare i Sverige. Framförallt kvinnor.” eller ”det är tur att jag inte är diktator för då kan det hända att jag förbjudit alla ”hälso”tidningar”

Men jag förundras över Agnes tvärsäkra svar på att det är en myt att stress kan utarma immunförsvaret. Eller om det kan finnas en koppling, som jag säger att jag inte vet om det finns. Men ändå om det finns en koppling mellan stress och cancer. Är inte det intressant att titta på det som forskare?

Antalet svenskar som blir sjuka av stress har nått nya katastrofnivåer. På sex år dubblerades antalet sjukskrivna – från 28.000 till 70.000. För de arbetande i kommunerna i Västra Götaland är läget värst, här finns flera av de värst drabbade i landet. Och Alingsås toppar statistiken. LÄS HÄR

Jag föddes in i stress. Ni kan läsa om det i min bok Ett stressfritt liv Efter att jag blev frisk från cancer upptäckte jag att jag hade hypotyreos. Underskott av sköldkörtelhormon. Det visade sig att jag haft det hela tiden sa läkarna. Även under cancerbehandlingarna, men inte sagt något till mig.

SKÖLDKÖRTELN STYR DITT LIV

”Att många kvinnor som lider av premenstruella symtom som PMS och PMDS vittnar om ökade problem vid hård stress kan ha sin förklaring i förändrad stresskänslighet – som i sin tur kan ha sin grund i rubbad kortisolutsöndring. Att kortisolproduktionen hänger ihop med hypotalamus, regionen i mellanhjärnan som i sin tur påverkar hypofysen, innebär att stress även har samband med andra hormonella tillstånd som till exempel sjukdomar i sköldkörteln.
– Svår stress kan i vissa fall bidra till störd sköldkörtelproduktion, antingen för mycket eller för lite sköldkörtelhormon, säger Angelica Lindén Hirschberg.” Läs artikeln här: STRESS KAN bidra till minskad fertilitet

Okej. Stress och sköldkörtelproblematik verkar hänga samman och för en tid sedan läste jag detta
NYA RÖN STÖDJER KOPPLING MELLAN BRÖSTCANCER OCH SKÖLDKÖRTELHORMON

Vad är hönan och vad är ägget?

LÄS gärna det här: STRESSHORMON KOPPLAS TILL BRÖSTCANCER

7 reaktioner på ”vad är hönan och vad är ägget?”

 1. Varför kan inte skolmedicinen ta till sig något
  Av den alternativmedicinska erfarenheten? ?Och varför vill ingen forska mer på alternativa metoder? Det spontana svaret: money!

 2. Anna Lindholm

  Vet att jag inte borde kommentera men det här gör mig tokig! Det finns tusentals och återigen tusentals redogörelser att finna en google-sökning bort, med människor som har läkt sig från cancer, reumatism, diabetes och andra kroniska sjukdomar. Om man vill veta sanningen så finns den därute, det är fördelen med vårt informationssamhälle att idag kan de inte mörka sanningen. Den finns, endast ett klick bort. Människor med skygglappar för ögon och öron är så frustrerande. Jag har själv kommit en bit på vägen till självläkning genom att inta stora mängder grönt/gröna drinkar och frukt och tillskott och tagit bort gluten och mjölkprodukter till 90 %. Det jag har åstadkommit på två år är:
  -Ett tandkött som inte längre är inflammerat och blöder
  -Svullnad under ögonen helt borta(såg ut som någon hade slagit mig på morgonen)
  -Aldrig trött på eftermiddagarna längre, energi hela dagen
  -Mina svettiga fötter luktar inte lika illa som de gjorde förut
  -Jag tål solen bättre nu (brände mig lätt förut)
  -Min gräsallergi var helt borta förra våren (har haft svår gräsallergi sen jag var 13)
  -Min hy är mindre oljig
  -Jag har nästan ”ätit bort” min psoriasis – enstaka små små fläckar är det enda som finns kvar – jag har aldrig varit så här bra i huden unden vinterhalvåret.

  Det är ingen placeboeffekt – det är faktiskt så enkelt att medicinen finns i naturen. Och om vi öppnar ögonen och tänker lite så är det inte så konstigt. Vi ser ju inga vilda djur med autoimmuna sjukdomar och cancer. Vi människor lever ett onaturligt liv med onaturlig mat och det skapar våra sjukdomar.

  Till Agnes Wold och alla andra skygglappar vill jag citera Hans Rosling:

  Det här är inget man kan diskutera, jag har rätt och du har fel.

 3. Agnes Wold är bra på vissa sätt då hon vågar sticka ut och utmana men hon är ju sällan nyanserad. Många åsikter hon presenterat bl.a. i tv hade jag gärna velat ställa frågor kring då saker och ting sällan är så enkla, och det hade varit intressant att höra hennes svar.

 4. Jag håller med, i stort sett, men även de som är kritiska mot ”skolmedicinen” kan väl erkänna att den också kan fungera. Tyvärr verkar det som om många från båda läger anser att bara de har rätt.
  Nog var väl skolmedicinen bra då man opererade bort cancertumörerna?

  Det är trist att man inte kan acceptera andras åsikter, vi har ju rätt att låta oss bli behandlade eller att låta bli. Placeboeffekten är ingenting att diskutera egentligen, verkar det, så är det ju bra, effekt som effekt. Somliga får biverkningar av skolmedicinens ordinationer, så är det, men somliga mår inte heller bra av naturmedel etc.

  Varför ska man bråka om antingen-eller, varför inte ta det som fungerar -från båda håll; både- och?!

 5. Vem är Agnes Wold? Ingen aning.. Men jag har lärt mig knip och så mycket från dig Karin. Det är det jag tar med mig!!

 6. Agnes Wold är en högt utdannad läkare som skrev på twitter at det har ingen hensikt tvätta händarna, det stoppar inte virus. Så Agnes Wold vet inte en skit. Hon är et skämt. En läkare som inte vet att det det är mycket viktigt att tvätta händarna. Var tog hon sin utdanning? I Kongo? Svenskar är dom dummaste människor på jorden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *