så mycket att välja på

Jag vet inte hur det är med er. Men när jag ska göra nåt stort. Nåt svårt. Nåt jag är orolig för att göra. Då kan jag nästan bli som lamslagen. Jag gör ingenting. Jag räknar bara dagarna, eller kvartarna fram till det som ska göras. Så är det nu.
Nu har nedräkningen börjat.
På torsdag opereras jag.
Förra året skulle jag ha opererat bröstet, men jag fick kalla fötter, som man säger. Ångrade mig bara ett par veckor innan. Men jag tänker inte ångra mig nu. Vill fullfölja det här.
Men jag kan ju inte bara gå runt i dvala fram till på torsdag. Måste ju njuta och det kommer också hända härliga grejer innan operationen som är värda att njutas av.

Som pressfrukosten för Yoga fysisk och själslig detox som vi ska ha på onsdag morgon på Paradiset matmarknad.

9789155262563_200_yoga-fysisk-och-sjalslig-detox

Idag är det fullmåne. Det betyder ingen fysisk yoga. Så idag gör jag lite längre pranayama (andningsövningar) och ska då också passa på att verkligen njuta av att andas in och andas ut.
Jag ska tänka: In med allt jag vill ha mer av och ut med allt jag inte behöver.

Under åren som gått sedan jag började med yoga på riktigt. Mer regelbundet ska jag kanske säga. Så har jag gett ut 15 stycken yogadvder och fyra rena yogaböcker. Jag har gett ut andra böcker också där yogan typ alltid flikats in på något sätt. För yoga är en stor del av mitt liv och kommer alltid att vara. Yogan har på så många sätt hjälpt mig. För när man hittar det där må-bra-redskapet, så vill man också hjälpa andra att hitta det.
Kanske är det därför så många som börjat med yoga också vill bli yogalärare?

Men det är inte enkelt att överleva som yogalärare, om du inte är känd, eller driver din egen studio som någon annan betalar för. På den tiden jag jobbade för olika yogastudios var lönen väldigt låg. Och ibland kunde det kännas väldigt märkligt att ha en klass på 30 personer i 1,5 timme och allt du fick in på ditt konto var 700 kronor från din arbetsgivare, 700 kronor som du också skulle betala skatt på.
Det gick ju inte ihop.
Vet inte riktigt hur det är idag om du jobbar för en yogastudio? Någon som vet.
Det var också vetskapen om det som gjorde att jag alltid bjuder in yogalärare i mina böcker. För att visa på mångfalden, unga och äldre. Blonda och mörka. Kvinnor i olika storlekar och med olika erfarenheter men med ett brinnande intresse för yoga. Jag vet att det inte är enkelt att ta sig fram.

Så tänker jag på alla de här instagramkontona, som kritiseras hej vilt. De funkar ju som reklam för många yogalärare. För att skapa ett intresse, för att fånga elever.
Jag blir faktiskt inte så provocerad av ”skrytiga” instagramkonton. Jag tänker att alla försöker.
Man vill försörja sig på det här yrket som man älskar.
Alla har inte en månadslön, eller en partner som man kan luta sig emot och bli försörjd av och för att få fortsätta att göra det man vill. Nämligen lära ut yoga. Många jobbar dubbelt med något annat och drömmer om att själv en dag kanske öppna en yogastudio.

Jag har jobbat och jobbar hårt för att kunna försörja mig på det jag älskar. I många år, kanske alldeles för tidigt, hade jag en yogastudio (som till en början bara var en sommarstudio) i den lilla byn Båstad. Varje dag erbjöd jag flera klasser. Ibland var det fullt, men det fanns många, många dagar när det bara kom en, eller två eller kanske tre. De personerna var lika viktiga, som om de hade varit femton. Jag lärde mig massor på de nio åren. Massor om mig själv, om att bearbeta känslan att vara bortvald. Att ingen gillar mig. Till att gilla läget. Att stå ut och tänka min tid kommer. Gör jag saker med hjärtat så kommer det att bli bra, för att det måste.

Eftersom jag är journalist i grunden kunde jag kombinera mitt yogaläraryrke med att skriva artiklar om yoga i flera av de tidningar som jag tidigare skrivit olika featureartiklar i. Jag hittade den här bilden. Kommer inte riktigt ihåg vilken tidning det var. Men jag kommer ihåg att det var innan alla de här färgglada, färgranna tajtsen fanns att köpa. Jag kommer ihåg att jag tyckte mina som Ylva och Joanna Orback från Pretty Jo på St Paulsgatan i Stockholm sytt upp till mig var så coola. Ylva var kostymör och hjälpte mig med kläderna för de elva yogafilmerna Yogaliv som spelades in våren 2009.

_MG_5292

Idag finns så många alternativ. Så mycket att välja på. Ibland är det svårt att stå stadig i sig själv. Att veta vad man själv vill. Och inte dras med i allt runtomkring en. Att stå stadig. Det är ju det yogan kan hjälpa oss med.

Om shanti, shanti, shanti

2 reaktioner på ”så mycket att välja på”

  1. Ja vi får 150 kr/h före skatt som instruktörer på vårt lokala gym. Det kan komma upp till 25 deltagare på mina yogapass. Därför startade jag egen firma i somras och tog 85 kr/h per deltagare. Inget man blir rik av. Men det ger så mycket som man vill sprida vidare..Det praktiska med att vara anställd är ju mycket med. Att slippa hyra etc.
    Jag önskar dig all lycka till nu på torsdag. Fortsätt andas och ha tillit❤

  2. Anna Fästh

    Önskar dig all lycka till på torsdag, du är stark och modig. Ska tänka på dig <3 Men ha inte för stora krav och måsten på dig själv fram till torsdag, kan du släppa oro och vånda gör det! kan du bara gå ut och njuta gör det. kan du släppa allt och ha tillit gör det. Andningen, att andas hjälper! Stor kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *