vad är mysigt?

 

Idag är det midsommarafton. Jag har inte fått något svar. Tror jag måste vänta till nästa vecka för att få svar på röntgen. Den här väntan är så väldigt jobbig. Ni har varit så gulliga och hejat på, skickat gulliga meddelanden. Ni är bäst. Tack!

I min värld börjar sommaren på midsommarafton. Det är som ett startskott på sommaren. Det gör inget att det regnar. Det gäller att göra något mysigt av det ändå. Vad är mysigt?

För några veckor sedan, en väldigt solig dag gick jag till min lymfödembehandling på Oliviakliniken. Den ligger ute vid Danderydssjukhus. På vägen från t-banan. Det är en ganska tråkig väg där man passerar en skola, badhuset och ett par höghus vid en ganska trafikerad väg. Men nedanför höghuset som rymmer en massa företag finns en liten gräsplätt. Den där morgonen satt fem utländska män utan jackor i en ring på gräsmattan vid vägen. De pratade och skrattade. Drack kaffe ur termos. Någon rökte. De såg ut att ha så trevligt av varandras sällskap. De njöt.
Min första svenska tanke var ”Men det där var väl ingen fin picnicplats…”
Ni ser jag har skrivit ”utländska” och min ”svenska” tanke. Och jag ogillar egentligen att skriva så, men i det här fallet kände jag så. Varför? Jo, för att jag tror att vi svenskar är lite låsta vid det perfekta. Vi är så fast vid att allt måste vara så perfekt för att vi ska kunna njuta. För att vi ska ställa till med fest. Vi tror att andra värderar oss efter hur vi bor, vad vi bjuder på osv så att vi istället låter bli att bjuda hem. Eller njuta en solig dag på jobbet. Om man ska ha en picnic, eller dricka kaffe utomhus måste allt rumt omkring också vara perfekt.

Men de här männen struntade i det. Istället för att ägna hela lunchen åt att hitta en perfekt picnicplats, gick de ut i solen utanför jobbet och njöt av varandras sällskap och en kopp kaffe. Och DET blev en perfekt stund tillsammans.

Så vill jag bli mer. Grabba stunderna. Njuta av det oväntade. Hitta guldkorn i vardagen, som inte behöver vara tjusiga, eller perfekta.

Så istället för att sova med sju vackra sommarblomster under kudden tänkte jag att man kan ju sova med sju ogräs istället. Lite motvalskärring. Här får ni några tips. de kallas för ogräs men de har oanade förmågor, för så är det ju allt är inte ytan. Allt är inte vad vi ser. Vi måste sluta tro att en polerad yta är det rätta. För vilka skatter det finns i det där vi annars väljer bort. städar bort. Röjer för att få den perfekta gräsmattan.

Glad midsommar till er alla. Njut av det som blir.

Daggkåpa
  Här kan du läsa om den

Älgört eller älggräs
Här kan du läsa om den

Maskros
Här kan du läsa om den

Rölleka
Här kan du läsa
Kirskål Här kan du läsa

Brännässla
Här kan du läsa

Groblad
Plantago major

Här kan du läsa om 

11 reaktioner på ”vad är mysigt?”

 1. Jag har arbetat inom vården i över 24 år, överallt i Sverige, gamla som unga, handikappade , psykiskt sjuka.. Alla det slag som kallas människor för mig, har sett mycket lidande, kommit många in på livet på olika sätt, dom har öppnat sina dörrar för mig, både i hemmet och personligen.. Jag har sett människor i rika, fattiga hem, ensamhet, lycka i sjukdom o död… Så är livet… Och inte alltid lätt att leva. För mig personligen spelar det ingen roll hur mycket pengar en person har, jag dömmer ingen människa hur dom ser ut. Jag vet att det är annorlunda. Jag brukar säga" jag har börjat mitt liv baklänges från ålderdom, död till ungdom…… Kanske inte varit så lätt alltid.. Och jag vet att saker händer i våra liv, nu på midsommar morgonen ringde svärmor o sak pappa har ramlat på golvet, å nej tänkte jag inte nu… Min man fick ge sig iväg, som tur vad gick det bra denna gång men han e 90 , så då vet man vad som kan hända, inget förvånar mig eller överraskar mig längre. Själva är vi mitt i en flytt, vår utsikt är hav o nära stan… Jag njuter, känner mig priviligerad . Att gå ha då här nu, får nypa mig i armen…
  Igår stod jag i kassan på stadium, handlade en hacka.. O söta flickan sa: Gud va tråkigt väder på midsommar afton… Inte nu igen tänkte jag, jag sa : vet du vad! Var tacksam att du är frisk, skit i regnet o njut av livet.. Hon kollade på mig med stora ögon, e så trött på vädesnacket, fråga istället hur mår du?
  Ta ett viktigt samtal med ditt möte, kanske ändras hela din dag till det bättre.
  Så döm inte, ta en bit sill lite god potatis och höj glaset och krama om den du närmast dig har ..Ta inget för givet och njut….
  Glad midsommar alla , och kram på er…/
  Jag brukar säga till mina tjejer som ska lära sig yrket med människor, använd era hjärtan utgå från det och ni får mycket tillbaka…Ullis
  Och mitt yrke är underbart… Alltså inom vården.. Kram Karin …

  1. Kära du, ni inom vården är änglar. Hjältar. Och ja, herregud livet är som det är, upp och ner, ner och upp. Manhåller fast, håller kvar och njuter av skratten däremellan. tack för att du läser. Stor kram

 2. Kloka ord som jag tar till dig mig. Jag brukar försöka stanna upp och grabba tag i stunden men det är inte så lätt alla gånger. Är tyvärr oftast på språng och tänker bara det här är gjort så ska jag sätta mig. Bara om solen skiner när jag är färdig kan jag sätta mig. Bara….Detta "bara" försöker jag kämpa emot. Det är så osunt att alltid ta den stunden som belöning. Då är det så sällan den stunden blir av. Bättre att ta den rakt upp och ner, direkt när man känner att man behöver den. Som männen på gräsmattan. Det var inte "vi ska bara hitta en fin plats" utan "nu sätter vi oss, här på en gång" Lite mer sånt i livet. Mer närvarande i stunden.

  Vad jobbigt att du inte fick något besked igår <3
  Det måste vara en fruktansvärd väntan. Tur att tiden alltid har vett att gå och att det snart är måndag igen. Du kanske kan få svar även under helgen, jag vet inte hur det fungerar.
  Av hela mitt hjärta önskar jag dig en fin midsommar Karin! Att du får en bekymmersfri och rolig dag med dina nära och kära.

 3. Bara en undran… Hur vet du att de där männen var "utländska"? Var de månne mörkhyade? Du vet ju inte alls, jag har t ex vänner med mörk hy -både män och kvinnor- som levt i flera generationer i Sverige som svenska medborgare. Andra vänner, ljushyade, är INTE svenska medborgare, men ser "svenska" (enligt din definition)

  Man ska vara observant på både andras och egna fördomar

  1. Man ska absolut vara observant på sina och andras fördomar, Jag byggde mina fördomar om att de var utländska på att de pratade ett språk jag inte förstod. Men jag avundas deras känsla för att hitta det mysiga i stunden.

  2. Jag förstår vad du menar. Min man som är mixed men född i Sverige får tex alltid höra frågan var han kommer ifrån. Men i det här fallet tror jag att männens känsla för mys berodde på att de inte hade den svenska trista synen på att skapa mys. Synd att du inte förstod det.

  3. Jag accepterar ditt svar, men tror ändå att även svenskar kan ha lika stor "känsla för mys" som andra nationaliteter. Jag tror -är faktiskt säker på- att skillnader finns mellan individer ; inte mellan folkgrupper.
   Ha det gott!

 4. Hej Karin, har nyligen 'upptäckt' dig genom dina böcker – en oerhört rik upptäckt – blev såå oerhört fascinerad av ditt sätt att ge dig själv kärlek och omsorg genom de tuffa behandlingar du genomgick m a a cancern för ngr år sedan. Känns som jag hittat en själsfrände som jag delar så så många intressen med. Dina böcker är mina vänner. Ser att du har gjort såå oändligt mycket och betyder såå mycket för såå många. Jag hoppas såå innerligt få yoga med dig i levande livet, behöver komma igång igen 🙂 Tänker jättemycket på dig dessa dagar och försöker som du fokusera på det som är livsbejakande. Men förstår oron. Håller tummarna alla fingrar hela handen hjärtat alla tår mm mm att allt går bra. Du har en mission vi är många som behöver dig och vill dela mycket med dig och Jag vill ha dig i mitt liv 🙂 Känner igen de du skriver om 'svenska tänket' att njuta av en picknickplätt i grönskan… tänkte precis så som du när jag bodde några år i Damaskus, där människor picknickade t o m i rondeller – fanns inte så många grönområden och ingen allemansrätt, man gjorde ngt av det som stod till buds…. Tog mig en morgonpromenad i regnet idag och njöt av regnet o de ljuva dofterna från grönskan 🙂 Önskar dig en Glad och Skön Midsommar! Stor stor kram /Anna

  1. Men du är väl för gullig 😉 Vad glad jag blev av ditt inlägg. Jag hoppas också träffa dig på nån yogastund. Och tack snälla för att du läser och tack snälla för att du berättar för mig. tack. Idag skiner solen här ute på Väddö och det är så härligt. Kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *