herregud så dumt

-”Varifrån får du ditt protein?
Oj, oj vad jag fått den här frågan många gånger när folk får veta att jag är vegetarian. Jag brukar svara att det finns proteiner i grönsaker, men jag kan se på deras ansiktsuttryck att de inte tror på det.  Här ger The Daily good svar på tal, för nog sjuttsingen får vi Protein från växtriket.

Läser det här i Expressen

Bakterielogiprofessorn Agnes Wold avlivar flera hälsomyter är liksom rubriken. Bland annat menar hon att vi inte mår bättre av att andas rätt:

”Nej, det är väldigt olämpligt att hålla på med andningsövningar, man
blir bara yr i huvudet. Det är koldioxidhalten som styr andningen, inte
syret som folk tror.
Du kan inte få in mer syre genom att andas mer.
Om man andas för mycket kan det i stället leda till hyperventilation
och efter ett tag börjar det sticka runt munnen och man får
muskelsammandragningar.”

Hennes svar känns bara dumt. Hon är professor. Har hon någonsin varit på en yogaklass. Har hon någonsin andats djupa och långa andetag? Jag vet inte hur många elever, inklusive jag själv som använt andningen som hjälp vid både ångest, illamående och vid smärta. Jag tänker också att ett helt gäng med barnmorskor måste sett alla dessa yogisar som kommer med sin förmåga att kontrollera sina andetag och som andas igenom förlossningssmärtor.
Det känns liksom som ännu ett bevis på att läkare och forskare och som i det här fallet professorer sitter på sina kammare och stirrar ner i sin egen forskning, liksom helt ointresserad av vad som händer på olika sjukhus både i Sverige, men också utomlands. Forskning som gjorts på andning. Jag blir så fascinerad. Pratar de inte, är man inte intresserad av nya rön, ny forskning.
Man kan skoja om det, men jag som varit sjuk och som varit så oerhört beroende av den här kompetensen som läkare och forskare i Sverige har, för mig blir det här svaret mig ännu mer påmind om hur jävla viktigt det är att lyssna på sig själv. Att jag är expert på mig, precis som du är expert på dig. Och när en professor svarar för mig så här dumt, så blir jag bara mer upprorisk. Ge inte bort din makt. Bara för att det är en människa i en vit rock framför dig, så har hen inte alla svaren.

Jag skulle inte vilja bjuda Agnes på några yogalektioner eller vad säger ni?

Hittade lite länkar till forskning här, men ni kan väl hjälpa mig att fylla på med mer forskning om andning. Tänkte att jag skulle skicka det till Agnes Wold

ARbetsmiljöforskning och andning
en-god-andning-kan-forbattra-folkhalsan-
Andningsfonden

 

0
0