Hälsoskolan – maten- hur man skapar en fajter

När jag fick min diagnos inflammatorisk cancer, som är en aggressiv form. Tack gud i himmelen jag är så tacksam att jag upptäckte den i tid. För den är snabbväxande och aggressiv som sagt.
Men när jag fick min diagnos trodde jag på fullaste allvar att jag var en hälsosam person. För länge sedan hade jag slutat med partykvällar. Jag hade regelbundenhet i mitt liv. I säng innan kl 22 och uppe vid 6. Nästan varje morgon yogade jag och andades för kung och fosterland. Jag gick i terapi och tog hand om mitt inre bagage. Jag var vegetarian. En sundis rätt och slätt, trodde jag.
Men när jag fick min dom googlade jag loss på nätet. Hittade massor med fakta. Fick också mycket skickat till mig av vänner och från er bloggläsare.
Vägde för och emot. Tur jag har en mamma som är kemist och att jag själv är journalist. Jag är ganska van att skumma fram fakta, vaska fram godbitarna och hitta de bästa experterna. Jag hörde av mig till folk jag hade förtroende för. Men det finns så många tips om hur man blir av med cancer. Så det är viktigt att man väger just för och emot, inte köper allt. Och tar ett steg i taget.

Man kan inte hänga på allt. Man får bestämma sig för att byta ut ett par saker, sedan ökar man på, så att det inte blir för svårt. Jag tyckte det var kul att ta reda på vad som kunde hjälpa mig att må bra under hela cancerbehandlingen. Hjälpa och bygga upp min kropp. Och på köpet mådde jag ju bättre, bättre än på länge faktiskt. Men jag bestämde mig för att:
1, Sluta med alla mjölprodukter, inga mer mackor och ingen pasta.
2, allt socker. Inga godischocker, inga tycka-synd-om-mig-själv stunder där jag tryckte i mig choklad och annat. Ingen honung eller sockrade varor. Obs titta alltid på innehållsförteckningen.
3, Bort med alla mjölkprodukter.

Igår läste jag det här: I SVD om att inflammationsdrivande mat kan kopplas till depression

Och JA, mitt i mitt helvete, mycket på grund av maten som jag uteslöt ur mitt liv,  gick jag inte in i en depression. Så här tycker jag verkligen att cancerläkarna har en uppgift. SÄG INTE till din patient att hon eller han kan fortsätta att äta som hon gjort innan hon blev sjuk, innan du frågat hur han/hon äter. DET är så viktigt för jag tror att man genom att uppmuntra sin patient att ändra och ta bort den här inflammationsdrivande maten också skapar en fajter. HJälper henne eller honom att lite ta kontroll och kommando. I alla fall kändes det så för mig.
När jag slutade med allt ovan blev jag piggare och fick vitare ögonvitor. Jag fick ofta höra att jag såg så frisk ut och då gick jag ändå på den allra tuffaste behandling – cellgifter.

Jag började också varje morgon med att dricka kokat vatten med en 1,5-1 citron. För att göra kroppen basisk. Det har jag fortsatt med. Och om jag vaknar en morgon och ingen citron finns i kylskåpet, tar jag en tsk bikarbonat i lite rumstempererat, eller lite äppelcidervinäger. De hjälper också kroppen att hålla sig basisk. Våra kroppar är tyvärr lite för sura, så vi behöver hjälpa kroppen att bli basisk.


Idag har jag ändrat ännu mer i mitt matliv.
Genom att dricka juicad sallad varje dag. En till två gånger i veckan pressar jag min juice i min  kallpress Green star. den är så bra, för en kallpressad juice till skillnad från en juice som pressats i en råsaftscentrifug kan den stå i kylskåp upp till fem dagar utan att förlora i näring. En juice som pressats i en råsaftscentrifug förlorar tydligen sin näring efter 15 timmar. Jag köpte min Greenstar på bästa hälsokostaffären i stan Gryningen

Om jag kan råda någon som vill få mer energi och kraft i sitt liv, så är det att juica grönt. Jag är försiktig med frukt eftersom det omvandlas gärna till socker när det juicas. Och har man haft just inflammatorisk cancer, är det bra att minska sockerintaget rejält. Så mina juicer är just gröna.

Min gröna drink innehåller:
SElleristjälkar
Romansallad
Spenat
Ingefära
Citron
Gurka

Här får ni lite inspiration 70åring som ser ut som 30