urbota dumt

Ska tillbaka till sjukhuset idag för att ta prover. Mina värden, de vita blodkropparna hade sjunkit så där katastrofalt som första gången. Neutroxxxxx-nånting var nere på 0,2. Då när man är som allra mest infektionskänslig. Jag mådde verkligen piss igår. Vet inte hur det blir idag, men det känns inte hundra. Å, vad jag längtar efter att de här jäkla biverkningarna ska klinga av. Cellgifter är verkligen inte att leka med.

För några veckor sedan när Ray var med mig på sjukhuset, så åt vi lunch nere i entren på Karolinska. Då kom en kirurg ner med hela sin mundering och sin hätta. Vi tyckte det var ganska obehagligt, och frågade honom om han varför han hade operationskläderna på sig nere i matsalen. Han fann sig fort och sa att det var för att han frös. Jaha, tänkte vi, men vad vi inte visste var att han tydligen gjorde något som är förbjudet.

Igår när jag var på sjukhuset berättade en av sjuksystrarna att hon frös så. Att det var kallt med kortärmat, men att de måste ha så av hälsorisk. Om du tänker efter så har alltid vårdpersonalen kortärmat. De har liksom inga ärmar som släpar och kan bli smutsiga och sprida sjukdomar och bakterier. Jag tipsade henne om underställ i ull som man har i Italien och berättade sedan om kirurgen som vi sett i matsalen.

Vet ni vad hennes svar var? Operationskläderna får tydligen inte lämna operationsrummet. Det kirurgen gjorde var förbjudet. Dessutom är hättorna bland annat engångsartiklar, så de ska slängas direkt.

Hon suckade och sa att det är läkarna som är värst.

Förstår ni hur jag tänker inför min operation? Ska jag behöva fråga kirurgen om hon varit nere och ätit lunch i kläderna? Att hon bytt om efter sin förra operation? Det är när jag tänker efter helt sjukt. Min stora skräck är ju att få in sjukhussjukan i mina operationsärr. Förstå vilken ångest.

Det visade sig att sköterskan jag pratade med var tvättansvarig och hon berättade att läkarna är de som låter sina rockar bli tvättade mest sällan om de ens lämnas in. Det har tydligen gått så långt att man försökt genomföra att helt och hållet ta bort läkarrocken, just på grund av snuskrisken. Men då har läkarna protesterat, de vill inte bli av med den prestigefulla rocken.

Vad viktigt det kan vara med den där prestigen. Varje gång jag ska till  Radiumhemmet, måste jag gå förbi sjukhusets rökruta. Tänkte på rökrutan som fanns på skolgården när jag gick på högstadiet. Hur tufft var det inte att ingå i rökrutans rökgrupp? Nästan nån sorts status. När jag går förbi Karolinskas rökruta idag tänker jag inte längre så. Jag tänker inte ”Hon röker, vad tufft”. Jag tänker snarare ”Hon röker, vad synd för henne.” Tänk hur det kan ändras. Jag tycker inte det är tufft att en kirurg stövlar ner till matsalen i operationsmundering, jag tänker vad urbota dumt.

En av rökrutorna på KS

5 reaktioner på ”urbota dumt”

 1. Här i Italien går de runt på gatan klädda i full kirurg mundering.
  Svaret blir ofta att de ju måste få gå till baren och ta en kopp kaffe.
  Det känns lite som att man får hoppas att allt blir bra.
  En vän blir opererad i magen idag. Han är själv läkare. I går pratade jag med hans fru om hur rädd han är. Ångest det har han med. Kanske för att han vet att det är så mycket som ska stämma. Inte bara renligheten.
  Jag tror att man bara MÅSTE tro att allt blir bra.
  Stor Styrke Kram från en som vet lite om vad du går igenom

 2. Lena Attling

  Vad bra att du skrev om det här med personalens kläder för jag undrade själv i tisdags när jag åt lunch på KS och det kom sjukpersonal med just operationsmössa på sig.
  Jag ska opereras snart och jag vill ju också att det är riskfritt.
  Jag ska prata med den personal jag kommer träffa. Tack för tipset.

  Peace Love & Understanding

  Kram!
  Lena

 3. Alltså det där är verkligen en sanning med modifikation. De blåklädda med gröna mössor är t ex narkospersonal, som inte är sterila på operation. Tror t o m att det är ngt med att de alltid ska ha sina mössor på.

  Nu vet jag inte om vad du menar med 'operationskläder' menar de pappersliknande omslutande 'rockarna' som bärs inne i operationsrummet, men du behöver INTE oroa dig över att din kirurg har varit i matsalen med dem inför en operation…. Inför varje operation sker en mycket noggrann procedur med särskild skrubbning/tvättning av händer och underarmar. Väl inne i operationssalen blir operatörerna påklädda på sterilt påklädningssätt (svårt att förklara, men endast en helt steril undersköterksa el sköterska som klär på) och ingenting av det som kan komma i kontakt med operationsbordet (dvs framsidan av operatörens kropp och händer typ) är kontaminerat.

  Sen ska gudarna veta, jag är läkare och kvinna med mkt lågt blodtryck och trivs INTE i kortärmat, håller på att frysa ihjäl trots kortärmat underställ. Tänk er själva, inte går ni väl omkring i kortärmat vintertid? Fram för lite varmare temperatur på sjukhus! Använder endast rock när jag går nattjour, för då fryser man så mkt mer och behöver gå runt så mkt på sjukhuset, men aldrig vid patientkontakt.

  Med detta vill jag säga, jag hade inte oroat mig för hygienen på din operationssal, Karin. Tror att du är i goda händer. Önskar dig all lycka! Det är verkligen spännande och lärorikt att följa din blogg!
  Kram

 4. Med lite erfarenhet som uska på en op avd på ks kan jag kanske ge nån tröst. Var det nåt det ALDRIG tummades på så var det steriliteten. Om bara den allra minsta tanken fanns att nåt blivit osterilt, fick man hämta nytt, göra om.
  hoppas du snart får en bra dag. Mycket ljus o kärlek till dig ooooom shanti
  Kram Kia

 5. Det är vanligt att personal ifrån operation och narkos går runt på sjukhus i gröna/blåa kläder. Mössan hindrar hårstrån att falla ner på kläderna (och föras in på operation). De går ju även på toaletten i dessa kläder… MEN i själva operationssalen tar de sedan på sig engångsklädsel ovanpå. En sjuksköterska i salen har även som sin uppgift att under hela operationen se till att kläder, handskar, instrument mm. hålls sterilt! Det är mycket noga regler och rutiner kring allt detta så försök att inte oroa dig för det.

  Som sjuksköterska måste jag säga att jag trots kortärmat inte alls fryser. Vi jobbar så att svetten lackar om man säger så!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *