Jag flyttar till mikroklimat

Bildtext: Vinrankan på Dockagården

Bildtext: Ingången till Graffagården, som blir mitt nya hem i december

Bildtext: Närbild på vinranka

Från och med första december är jag pendlare mellan stockholm-båstad. Ända sedan jag första gången (för sju år sedan) satte ner mina fötter på Båstadmark, har jag varit smått förälskad. Jag älskar att vara i Båstad. Jag har försökt reda ut vad det är. Jag har varit på många vackra platser i mitt liv. Min familj har haft hus både på Gotland och i Stockholms skärgård. Jag är bortskämd med fina naturupplevlser, i form av närhet till hav och strand. Men det är något särskilt med Båstad. Det är något med luften. Här kan man andas både psykiskt och fysiskt.
Båstad har dessutom mikroklimat. här kan du läsa om vad det är:

Mikroklimat

Med mikroklimat menar man ofta ett litet avgränsat område som det råder ett avvikande klimat mot omgivningen. Exempel på mikroklimat kan vara en svacka i berget där det råder ett avvikande klimat eller marken under ett träd som hindras av grenverket. Mikroklimat är även det klimatet som finns inne i en krypgrund eller uppe på en vind.

Mikroklimat i krypgrund

I en normal krypgrund är det normalt kallare än ute under sommarmånaderna och varmare än ute under vintern. Genom att fukt alltid vandrar från varmt till kallt skapas det ofta ett mycket fuktigt mikroklimat i krypgrunden under sommaren och under vintern är det omvänt. Fukten vandrar från den förhållandevis varmare krypgrunden och skapar ett torrare mikroklimat.

Mikroklimat på en vind

Vinden fungerar på ett liknande sätt. På sommaren kan det bli varmare på vinden än ute. Detta skapar ett torrt mikroklimat. På vintern kan det med hjälp av nattutstrålningen bli mycket kallt på vinden. I och men att varm luft kan bära mer fukt än vad kall luft kan göra är det ofta en stor risk för kondens och i förlängningen en fuktskada.

Hämtad från ”http://www.trygghetsvakten.se/wiki/index.php/Mikroklimat”
__________

HUden känns yngre, håret mår bättre. Och andetagen blir djupare och känns mer friska. Här kan man odla vindruvor. Jag väntar med spänning på det första skånska vinet. I sommar har jag hyrt huset precis bredvid min yogastudio. Jag blev mycket lycklig när jag upptäckte att ett av uthusen var smyckat med vindruvsrankor.

1 reaktion på ”Jag flyttar till mikroklimat”

  1. Det är en bra beskrivning gällande klimatet i en krypgrund. Mer om krypgrund och mikoklimat kan man läsa om på sidan http://www.lfs-web.se/fukt-mikroklimat.htm . Det där är både spännande och skrämmande läsning sett til vad som kan hända med husets krypgrund om man inte ligger stegen före och kanske sätter in en avfuktare eller vad annat som behövs.
    Mvh//Enoc

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *