Dags att anmäla sig!!! Kom, kom med vettja

Gravidyogalärarutbildning i Stockholm:
När: 7-9/5 – 2010
Var: På Hälsans hus i Stockholm
Lärare: Lotta Ilona Bertilsson och Karin Björkegren Jones
Info: www.yogavita.se
Pris: 5500 kr

Kursen vänder sig till dig som redan är yogalärare och vill undervisa gravida eller redan gör det och vill fördjupa dina kunskaper och för dig som har en egen regelbunden träning. Kursen leds av Lotta Ilona Bertilsson som har undervisat gravidyoga sedan 1999. Lotta har utvecklat en egen form av yoga för gravida kvinnor och för tiden efter förlossningen.

– Mitt mål är att förena den gamla österländska kunskapen med den västerländska attityden för att ge gravida kvinnor trygghet och
välmående under graviditeten, men också för att förbereda dem både fysiskt och mentalt för förlossningen och tiden efteråt. Yogan har också visat sig vara ett effektivt verktyg för att hjälpa förlossningsrädda kvinnor.

Efterfrågan på gravidyoga har ökat, dels för att barnmorskor och mödravården sett att gravidyoga hjälper kvinnor som ska föda barn på ett positivt sätt, men också för att yogaträning i sig ökat i Sverige. Så många kvinnor som tränat yoga, och sedan blir gravida för dem är det naturligt att fortsätta yoga även under graviditeten. Men det krävs kunskap om gravidyoga och om den växande kroppen. Därför måste man
skilja på yoga och gravidyoga. Vilka yogaövningar som passar för en gravid kropp och vilka ställningar som måste tas bort – som kan vara skadliga. En gravid kvinna bör gå på yoga som är anpassad för graviditeten.

Tyvärr finns det inte gravidyoga överallt i Sverige, men trycket är stort, de tendenserna ser vi i Stockholm. Att träna yoga när du är gravid förbereder dig både fysiskt och mentalt inför förlossningen samtidigt som det gynnar både ditt och barnets välbefinnande. Yogaövningarna ger kroppen utrymme till vila. Förebygger stress och ökar kvinnans energi. Med gravidyoga erövrar du de viktigaste verktygen inför förlossningen – förmågan att slappna av, fokusera och andas på ett medvetet sätt. Genom att träna gravidyoga före förlossningen, blir den gravida kvinnan hjälpt att lära känna sin kropp, lyssna på dess signaler och att lita på sin kropp – vilket i slutändan kan göra att kvinnan känner större trygghet under värkarbetet. Andningen spelar en viktig roll inom yogan. Den medvetna andningen underlättar både en kroppslig och mental avspänning, vilket i sin tur gör att den gravida kvinnan kan hantera både känslor av oro eller rädsla. Genom yogaövningar lär kvinnan känna sin kropp, hon får större möjlighet att fokusera på barnet och därmed fördjupa kommunikationen med det ofödda barnet.

Lotta har hämtat information och kunskap hos barnmorskor och från att själv ha deltagit vid förlossningar. Hon började med yoga 1992 och har utövat Iyengaryoga, hathayoga och ashtangayoga och har under femton år deltagit i kurser, workshops och utbildningar med ett stort antal internationella lärare både i Sverige och i andra länder för att fördjupa och utveckla sina kunskaper om de fysiska rörelserna liksom om yogans historia och filosofi. Under flera års tid har Lotta undervisat i gravidyoga och utvecklat ett uppskattat koncept.

Kursinnehåll:

* Vad händer i kroppen under en graviditet?

* Den fysiska träningen. Vad är bra att göra/ inte bra att göra

* Viktigt att tänka på i undervisningen av gravida och under graviditetens olika stadier

* Bäckenbottenträning: Knipövningar är inte att förakta. Problem som inkontinens, hemorrojder och bråck kan lätt uppstå.

* Gravidyogaåkommor: hur tränar man yoga vid bäckenuppluckring till exempel. Yoga kan hjälpa vid besvär som kan uppkomma under graviditeten såsom foglossning, ryggvärk, ischias, åderbråck eller sömnproblem.

* Andningsgenomgång – andningen är A och O vid värkarbetet.

* Träningssekvenser – vi går igenom hur man kan lägga upp gravidyogaträningen

* Förlossningen – Hur kan vi hantera förlossningen med yogans hjälp

* Djupavslappning: I dagens stressade samhälle kan det vara svårt att vara gravid och lyssna inåt, med hjälp av en ledd djupavslappning, kan det bli möjligt för den gravida kvinnan, att slappna av och lyssna på sin kropps signaler.

* Förlossningsförberedande: Äntligen kommer dagen. Hur kan man jobba aktivt och också hjälpa sin partner. Här lär vi ut knep och berättar och visar på de faser som ett förlossningsarbete genomgår.

* Träning efter förlossningen

Kursplan

Fredag 7/5

18.00-21.00
Allmän information om att undervisa gravida
Fakta om rörelser och undervisning
Bäckenbottenproblem och andra åkommor
Graviditetens olika skeden och vad som är bra att tänka på

Lördag 8/5

9.00-12.00
Frågor från gårdagen.
Grupparbete – Att göra egna träningssekvenser
Genomgång av sekvenserna

12.00 -14.00 Lunch + eget arbete

14.00-17.00
Vi tränar en utvald sekvens
Förlossningen – hur kan vi hantera förlossningen med yogans hjälp
Andning- och krystningsteknik

Söndag 9/5

9.00 – 12.00
Uppföljning av lördag eftermiddag samt praktiskt arbete
Djupavslappning och meditation

12.00-14.00 Lunch + eget arbete

14.00-17.00
Träning efter förlossningen!
Viktiga saker att tänka på och hur och när en nyförlöst kvinna kan och ska börja träna.

Allmän info:
Anmälan görs till Karin på: yogavita@telia.com

Anmälan är bindande.

Anmälningsavgift på 1000 kr betalas in på 5459-1201 senast två veckor efter bekräftad anmälan. Kursavgiften betalas senast 9/4
Glöm inte att skriva namn och vilken kurs det gäller.

Vilka är vi:
Lotta Ilona Bertilsson: Ashtangayogalärare och gravidyogalärare. Håller också i populära hathayogaflowklasser på olika shalor i Stockholm. (Mamma till två vuxna barn) Sedan 1998 har Lotta hållit populära gravidyogaklasser på Yogashala på Södermalm i Stockholm. Lotta utvecklar ständigt sin kunskap om gravidyoga och har också gått och går bredvid barnmorskan Pamela Mohlkert på BB-Stockholm och närvarat vid förlossningar. Numera driver Lotta en yogastudio på Gran Canaria.

Karin Björkegren Jones: Dipl yogalärare enl Yogaalliance, journalist och författare. (Mamma till en tonårsdotter) Var programledare och redaktör för tre ashtangayogadvds som gavs ut hösten 2004 på Panvision. Våren 2008 kom Karins bok Yoga för kvinnor ut på Prisma bokförlag och maj 2008 gav Karin ut en gravidyogadvd i samarbete med tidningen Amelia. Karin har gått bredvid och assisterat Lotta Bertilsson på gravidyoga och håller egna klasser. Karin driver studion Yogavita i Båstad. Dessutom var Karin doula på en väninnas förlossning.

2 reaktioner på ”Dags att anmäla sig!!! Kom, kom med vettja”

  1. annika, vad kul. Det är en sååå bra kurs. Lotta är helt fantastiskt som lärare. man lär sig en massa. Vi har en kurs i Båstad i augusti. Det är supermysigt där, det är lite efter att alla turister åkt hem. gå in på min hemsida http://www.yogavita.se och kolla. Du kan höra av dig till mig sen, på min mejl. Så kan jag tipsa om boende. yogavita@telia.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *