gravidyoga

Idag blev det klart. Ska göra ett gravidyogareportage för tidningen mama. Det ska plåtas redan på tisdag. Jag får göra jobbet med min kära, numera vän eftersom vi jobbat så mycket ihop Anneli Hildonen. Hon fotograferade min yoga bok. Så nu är det snabba bud, hitta bra lokal att plåta i, fina yogakläder för en havande kvinna.

Gravidyoga är så bra. Synd att inte alla gravida har möjlighet att gå på det. Tyvärr finns inte det i varje stad. Här i Stockholm så tipsar MVC gravida kvinnorna att yoga, eftersom de märkt att kvinnor som yogat under sin graviditet också har lättare förlossningar.

Återigen – det är det där med andningen. När man har kontroll på sin andning, så har man också kontroll över sina känslor. Om man kan andas lugnt och metodiskt i sin smärta, så gör det också mindre ont. Det vanligaste människor gör när de får ont, är att strypa sin andning och vad händer då? Jo, det gör mer ont.

Jag blir så glad varje gång jag kan få ut yoga i media. Det är mitt mission.

Marie Stangel och Viveka Blom har skrvit en fin bok om gravidyoga.

Elisabeth Serrander har också gett ut en gravidyogabok.

Själv gjorde jag en gravidyogadvd med tidningen Amelia, se bilden, som kom våren 2008. Den går att köpa på http://amelia.se/shop/gravidyoga/

4 reaktioner på ”gravidyoga”

  1. Jag och mina gravidyogakompisar funderar på hur man bäst överför den kunskap av andningsfokus som vi lärt oss på kurs och DVD till den verkliga situationen vid förlossning. För det tycks ingen instruktör eller barnmorska kunna tala om. Och yogaandning krockar med den profylaxandning som barnmorskor lär ut. Jag tror det viktigaste är att uppmuntra gravida kvinnor att finna sin egen andningsrytm vid förlossning, att våga släppa kontrollen och låta kroppen ta över allt utom andningen.

  2. Gravidyogan och dess olika andningsformer, en del använder ujjaiyandningen, andra bara medveten andning är perfekta under graviditeten, som ju varar nio månader. Din kropp är i ständig förändring. Det gör ofta ont i ryggen. kroppen svullnar. Då är yogan perfekt för att bygga upp en kroppsmedvetenhet, en flexibilitet mitt i kroppsförändringen och en känsla för att kunna lugna ner sig med hjälp av andningen. Många gravida kvinnor fortsätter att jobba på, stressa på i livet och på jobbet som om inget händer i kroppen- Däför är meditaion och möjligheten tt kunna varva ner, då funkar yogan som ett ypperligt verktyg.Förlossningen och förberedlserna inför den är en annan. Här i sthlm finns flera lärare och i alla fall en barnmorska som använder sig av förlossningsförberedande klasser. Där man enbart jobbar med ställningar som funnkar bra under förlossningen, andning inför förlossningen och utdrivningen/krystning och vad den som är med på förlossningen kan hjälpa den födande kvinnan med.
    Med hjälp av yogan så hittar kvinnan sin andningsrytm. Förhoppningsvis gör yogan henne stärkt i att känna efter vad som r bäst för henne och hur hon själv kan agera i sitt födande.

  3. Jag fick min andra dotter för drygt fyra veckor sedan. Jag yogade under hela graviditeten. Gravidyoga på slutet. Jag har yogat i fem år och mediterat i lika många och tack vare det kunde jag andas ut min lilla tjej. Ingen bedövning. Inga komplikationer. Fullt närvarande. Jag tackar yogan för det – andning och fokus. Helt underbart!
    Lycka till med reportaget och TACK för att du bloggar om yoga. Kanske kan du även tipsa om bra yoga för att komma igång igen så sakta efter förlossningen?

  4. Gud vad härligt att höra om din förlossning. Vilken fin upplevelse! nästa inlägg får bli yoga efter graviditet och förlossning – absolut.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *